Innenriks

Dieselforbud i Oslo fra tirsdag

Fra tirsdag blir det forbudt å kjøre dieselbil på kommunale veier i Oslo på grunn av akutt helseskadelig luftforurensning.

Av Alexander Vestrum, NTB.

Slik det ser ut nå, vil forbudet vare til torsdag.

Mandag og tirsdag er det ventet kaldt vær og lite vind. Det er sannsynlig med høy eksosforurensning over store områder av byen disse dagene.

Derfor innfører Oslo kommune for første gang forbud mot å kjøre med dieselbil på kommunale veier fra klokka 6 til klokka 22 fra tirsdag.

Brudd på dieselforbudet straffes med et gebyr på 1.500 kroner, og både politiet og Statens vegvesen har myndighet til håndheving.

Deler av Ring 1

Kjøreforbundet gjelder fram til Bymiljøetaten vurderer at det akutte behovet ikke lenger er til stede. Staten har fattet tilsvarende vedtak for deler av Ring 1.

– Akutt høy luftforurensning innebærer at det kan være helsefarlig for barn, eldre og astmatikere å bevege seg utendørs. Dieselforbud er et inngripende tiltak, men er nødvendig for å ta vare på helsa til byens innbyggere, sier Gerd Robsahm Kjørven, konstituert direktør i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Frp ber om åpenhet

– Først og fremst synes jeg det er ille at astmatikere og unge skal lide på grunn av luftforurensning, sier leder Aina Stenersen i Oslo Frp til NTB.

– Likevel finner jeg det ironisk at de som kjøpte seg dieselbil, nærmest på oppfordring fra forrige regjering, nå blir «premiert» med et forbud mot å kjøre på hovedstadens veier mellom 6.00 og 22.00 på grunn av vær og luftforurensning, fortsetter hun.

Stenersen sier hun med interesse venter på konkrete tall på luftforurensningen for de dagene forbudet gjelder – og at hun tar det som en selvfølge at det er full åpenhet om resultatene.

– Jeg er klar over at man ikke kan styre været, men dette er veldig kort tid for innbyggerne til å finne alternativ transport, legger hun til.

NTB har spurt om en kommentar fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Oslo byråd for miljø og samferdsel, men hun var søndag kveld ikke tilgjengelig.

NAF etterlyser alternativ

Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF sier til NRK at hun er skuffet over at kommunen så langt ikke har planer om tilrettelegging for dem som rammes av forbudet.

– Vi har hele tiden sagt at hvis man må ty til et så drastisk tiltak, så er det viktig at man også tilbyr de som har dieselbil, som må bringe ungene og ikke har noe godt alternativ etter å ha parkert bilen, shuttlebuss inn til byen, sier Sagedal.

Hun oppfordrer samtidig alle bilistorganisasjonens medlemmer til å bidra.

Ustabil værtype

Slik prognosene ser ut nå, vil det fra onsdag ettermiddag eller kveld bli mer omrøring i luftmassene, og inversjonen ventes å bli brutt opp, ifølge Oslo kommune. Fra torsdag ventes en mer ustabil værtype med god omrøring i luftmassene, og det vil mest sannsynlig ikke lenger være fare for høy NO2-forurensning.

– Vi følger værsituasjonen nøye. Når vedtaket oppheves vil det bli varslet via kommunens nettsider, sosiale medier og i pressemelding, opplyser kommunen.

En del unntak

Forbudet gjelder for dieseldrevne kjøretøy, men det gjøres en del unntak. Unntakene omfatter blant annet utrykningskjøretøy, ladbare hybrid-dieselbiler, kjøretøy som brukes i offentlig tjeneste, pasienttransport, kollektivtrafikk og kjøretøy som brukes i næringsvirksomhet og som kan dokumentere kjørebehov.

De statlige veiene Ring 3, E6, E18, riksvei 4 Trondheimsveien, riksvei 163 Østre Aker vei, riksvei 190 Strømsveien og deler av Ring 1 omfattes ikke av forbudet. På Ring 1 vil det skiltes der forbudet gjelder.

Transport til og fra Oslo S, Vippetangen og Hjortneskaia vil fortsatt være mulig, opplyser Oslo kommune.

Ifølge Luftkvalitet.no var luftforurensningen i Oslo høy søndag ettermiddag. Det samme gjaldt Drammen, Fredrikstad og Sarpsborg.

Pågang på kollektivtransporten

Ruter ser for seg at det vil bli større pågang på kollektivtransport med dieselforbudet på kommunale veier, men tror det vil gå greit.

Forbudet gjelder fra tirsdag og ble kunngjort søndag ettermiddag.

– Med det forbudet som er vedtatt, venter vi noe økt pågang i kollektivtrafikken. Vi ser at vi har noe ledig kapasitet. Hvis folk følger de rådene som er gitt, skal dette gå greit, sier kommunikasjonssjef Gro Janborg i Ruter til NTB.

Hun gjentar rådene som kommunen har kommet med, som å reise utenom rushtiden eller jobbe hjemmefra – dersom der er mulig.

Ruter vil komme med oppdatert informasjon på nettsidene sine og via sosiale medier.

– Det kan også være lurt å beregne litt god tid, så skal vi gjøre vårt, sier kommunikasjonssjefen.

Mer fra Dagsavisen