Innenriks

Dette er dommen over Sivs reviderte nasjonalbudsjett

For lite, for sent, mangler grønne ambisjoner og både ris og ros for oljepengebruken. Dette mener partiene og organisasjonene om dagens framleggelse av revidert nasjonalbudsjett.

Se interaktiv grafikk av regjeringens piroriteringer nederst i saken.

Ap: For lite, for sent mot rekordhøy arbeidsløshet

Budsjettet bekrefter at Høyre og Frp har dårlig styring på økonomien og at de lenge har undervurdert arbeidsløsheten, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

– Dette har ført til at vi har tapt tid og kommet for sent i gang med tiltak, sier Støre i en kommentar til revidert nasjonalbudsjett.

Støre understreker at arbeidsløshet er noe som kan gå fort opp, men sakte ned.

– Derfor er det så viktig å komme tidlig i gang med effektive tiltak. Med 135.000 arbeidsledige og halvert vekst i norsk økonomi, er det tydelig at regjeringens politikk ikke virker. De tar hele ti milliarder ut fra oljefondet, men under en tiendedel av den økte oljepengebruken går til innsats mot ledighet. Regjeringen har vurdert den økonomiske situasjonen feil, og de har brukt pengene feil, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

SV-Valen:  – En grei revidering av et dårlig budsjett

Det reviderte nasjonalbudsjettet holder Norge på stø kurs i feil retning, sier SV-nestleder Snorre Valen.

– Dette er en grei revidering av et dårlig budsjett. Vi er fortsatt på vei mot økt ulikhet og økt arbeidsløshet. Det er enkelte greie tiltak mot arbeidsløshet her, men de er for få, for små, for lite framtidsrettet og for lite grønne. Dette er stø kurs i feil retning, sier Snorre Valen, nestleder i SV, etter å ha sett regjeringens reviderte statsbudsjett.

Valen mener at det også i det reviderte budsjettet er en gjennomgående mangel på framtid og grønnfarge, i likhet med det opprinnelige budsjettet.

– Man kunne investert mer og grønnere, for eksempel på jernbane, brønnplugging, bygging av kystvaktskip og alle næringene vi skal leve av i framtida, som kunne gitt mer arbeid til mange nå, sier Valen.

LO: – Dårlig styring med oljepengebruken

LO mener det reviderte statsbudsjettet viser dårlig styring med oljepengebruk og svak innsats mot arbeidsledigheten.

– Vi har store utfordringer på arbeidsmarkedet, både på kort og lang sikt. Da må vi bruke pengene på det som virker: Utdanning, arbeidsformidling og flere tiltak, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

– Vi kan ikke fortsette med milliarder i skattekutt til de som har det best, med tvilsom effekt for arbeid og inntekt. I tillegg bruker regjeringen mye mer oljepenger enn den har forutsatt, sier LO-lederen.

I en pressemelding skriver LO at arbeidsledigheten nå er høyere enn på 20 år, og at antall personer i yrkesaktiv alder årlig øker med 40-50.000 personer.

Kristiansen mener det er bra at statsministeren har uttrykt enighet med LO og NHO om at kompetanse og yrkesfag er det aller viktigste.

– Problemet er at regjeringen mangler penger til å satse på yrkesfag, kompetanse og inkludering. De store pengene er brukt opp på skattekutt, sier Kristiansen, som også mener at regjeringen ikke gjør nok for å hjelpe oljenæringen, som er inne i sin dypeste krise på mange år.

– Oppsigelser er dagligdags, og svært mange familier særlig på Sør-Vestlandet er rammet. Vi vet at krisen er midlertidig, fordi oljepris og investeringer er langt under det som er anslått langsiktig nivå. Bransjen trenger hjelp her og nå, slår Kristiansen fast.

Les også: Forhandlingene om  E18 fortsetter på overtid

KrF fornøyd med økt oljepengebruk

Leder i finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), er positiv til at regjeringen vil bruke 10, 4 milliarder flere oljekroner i år.

– Gitt den nedkjølingen vi ser av norsk økonomi, så er det nødvendig å stimulere økonomien. Det tilsier en viss økning i oljepengebruken. Like fullt brukes det langt under 4 prosent av fondet slik handlingsregelen legger opp til. Anslaget er 2,8 prosent for 2016, fortsatt betydelig under 4 prosent, sier han til NTB.

– Det er positivt at regjeringen satser på vedlikehold i kommunene på Sør- og Vestlandet, helt i tråd med Krfs forslag før budsjettfremleggelsen. Men det trengs mer midler til ordningen.

Ekstraordinært vedlikehold virker raskt, gir sysselsetting i privat sektor og det sparer oss for utgifter i fremtiden. Dessuten trenger vi en sterkere innsats mot ungdomsledigheten, sier leder for finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF).

Syversen mener det er nødvendig å øke lærlingtilskuddet, slik at unge med yrkesfag lettere kan komme inn i arbeidslivet. Han peker også på økte midler til bedriftsintern opplæring vil være et verktøy for å unngå arbeidsledighet og permittering.

Venstre savner grønne løsninger

Venstre mener det reviderte nasjonalbudsjettet inneholder få spor av grønn vekst.

Partiet mener det er bra at regjeringen målretter innsatsen for å møte arbeidsledigheten på Sør- og Vestlandet gjennom en rekke konkret byggeprosjekt og tiltak, men er bekymret for at regjeringen finansierer dette gjennom økt oljepengebruk og kutt i klimatiltak.

– Det er kritikkverdig at få tiltak bidrar til å øke norsk næringslivs konkurransekraft i et marked som i stadig større grad etterspør grønne løsninger. Det å sørge for økt verdiskapning og flere arbeidsplasser samtidig som vi får ned klimautslippene, er to sider av samme sak, sier finanspolitisk talsmann Terje Breivik.

Han sier Venstre er svært skeptisk til at regjeringen legger opp til en rekordstor oljepengebruk istedenfor reelle omprioriteringer gjennom omstilling av offentlig sektor og kutt i byråkrati.

– Dette er ikke bærekraftig på sikt, og faren er stor for at vi sendes regningen til kommende generasjoner, sier Breivik.

– For Venstre blir det viktig å styrke tiltak som gjør det enklere og mer lønnsomt for næringslivet å investere i grønn teknologi og grønne arbeidsplasser.

Naturvernforbundet: – Skremmende mye til olje

Regjeringen legger ytterligere 50 millioner kroner på bordet til oljerelatert teknologiutvikling. Urovekkende og skuffende, slår Naturvernforbundet og Abelia fast.

– Når målet er å omstille oss bort fra fossil energi, er det skremmende, og helt feil medisin, når regjeringen svarer med enda mer penger til oljerelatert teknologiutvikling, sier forbundsleder Lars Haltbrekken.

Regjeringen har gjennom revidert nasjonalbudsjett besluttet å bevilge ytterligere 50 millioner kroner til programmet Demo 2000, som støtter teknologiprosjekter i olje- og gassnæringen.

– Revidert budsjett var en god anledning til å investere i det grønne skiftet. I stedet fortsetter man i samme fossile spor, uberørt av virkningene for klimaet, påpeker Haltbrekken.

Det er fargeblindt å ikke satse like mye på klimaforskningen som på oljeforskningen, mener næringspolitisk direktør Hilde Widerøe Wibe i Abelia, som er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.

– Det er viktig med kortsiktige tiltak som møter arbeidsledigheten i olje- og gassnæringen, men regjeringen må styre fellesskapets ressurser i en mye grønnere retning, sier hun og legger til:

– Statsminister Erna Solberg (H) har de siste månedene stått på en rekke scener og snakket om grønn omstilling. Da er det skuffende at det ikke kommer tydeligere fram i revidert nasjonalbudsjett.

Oljenæringen: Aktiviteten på norsk sokkel må opprettholdes

Regjeringens oljepengebruk viser at oljenæringen trenger både økt areal og at aktiviteten på norsk sokkel opprettholdes, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass.

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett legger regjeringen opp til å utvide oljepengebruken med 10,4 milliarder kroner sammenlignet med budsjettforslaget i høst. Arbeidsledighet, økte utgifter til innvandring og integrering, samt lavere skatte- og avgiftsinntekter gir en oljepengebruk på til sammen 205,6 milliarder i 2016.

– Dette viser betydningen av inntektene olje- og gassnæringen bringer inn. Det viser også viktigheten av at vi i årene som kommer opprettholder aktiviteten på norsk sokkel som kan sikre det norske velferdsnivået, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass.

– Næringen trenger økt areal for å sikre norsk økonomi også i fremtiden. Derfor er det viktig å gjennomføre 23. konsesjonsrunde og sette i gang konsekvensutredning av havområdene utenfor Nordland og Troms. Ingen andre land har mulighet til å møte økt arbeidsledighet, økt innvandring og fallende skatte- og avgiftsinntekter slik Norge kan med sine oppsparte oljepenger, sier Schjøtt-Pedersen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen