Innenriks

Derfor skyter Ap ned SV-krav

Det kan bli harde forhandlinger etter høstens valg, dersom det blir rødgrønn seier.

SV vedtok i helgen sine hovedkrav til forpliktende samarbeid med Arbeiderpartiet, enten i regjering eller i form av en samarbeidsavtale (se nederst i saken).

Etter sine åtte år i regjering med Ap har SV slitt på meningsmålingene. Får de sjansen igjen etter høstens stortingsvalg setter de hardt mot hardt, og går i opposisjon om de ikke får gjennomslag for sine hovedkrav.

Men Arbeiderpartiet vil ikke uten videre akseptere de fem kravene fra SV-landsmøtet.

Les også: – Problematisk

På lengre sikt

Det ble kjempet fram et femte hovedkrav i løpet av landsmøtehelgen: En ny regjering må straks sette i gang arbeidet for et internasjonalt atomvåpenforbud.

Ordet straks er verdt å bite seg merke i her. Der synes SV å skille lag med Arbeiderpartiets politikk.

Ap har samme mål som SV: En atomfri verden, men med en annen tidshorisont. 

– SV har vedtatt at en ny regjeringen bør jobbe for et internasjonalt atomvåpenforbud. Vil Ap jobbe for dette om dere kommer i regjeringen – ja eller nei?

–  Ap har allerede vedtatt å jobbe for et langsiktig mål om en atomvåpenfri verden sammen med andre land, sier Hadia Tajik i et skriftlig svar til Dagsavisen.

Flere av SV-delegatene ville også ha med et «nei til NATOs rakettskjold» som en del av det femte kravet. Det gikk ikke gjennom på landsmøtet. For Arbeiderpartiet kunne et SV-krav om rakettforsvaret blitt en kinkig sak i valgkampen, ikke minst fordi partiets tidligere leder Jens Stoltenberg er generalsekretær i NATO.

Les også: Krav om ja til atomvåpenforbud før regjeringsdeltakelse

 Private er en stor aktør

Ap er heller ikke innstilt på å innfri kravet om profittforbud på barnehage, barnevern og asylmottak.

–   Det er ikke vår oppfatning at profitt på velferd er et gode, derfor stiller vi strenge krav til regulering av drift og utbytte, sier Ap-nestlederen.

–  Men vi har ikke foreslått forbud, blant annet fordi private aktører utgjør et en ganske stor andel av dagens barnehagetilbud og det er vanskelig å overskue konsekvensene av å innføre et slikt forbud for de mange familiene som benytter seg av dette i dag, legger Tajik til.

Ingen SV-effekt på LoVeSe-strid 

NTB kunne melde søndag at et flertall av Ap-fylkeslagene går inn for kompromissforslaget om konsekvensutredning av oljevirksomhet i deler av havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.  
Samtidig vedtok SV å kreve at området skal være petroleumsfritt.

Tajik tror ikke press fra SV vil påvirke Aps vedtak i saken.

–  SV sitt landsmøtet bestemmer deres politikk. Ap sitt landsmøte bestemmer vår. Programkomiteen i Ap har foreslått et kompromiss som jeg håper på tilslutning til fra våre.

Da Ap og SV gikk inn i regjeringen sammen i 2005, fikk SV gjennomslag for å holde Lofoten oljefritt.

Dette er de fem kravene:

1) Kraftig årlig opptrapping av barnetrygden for alle og gi en ekstra økning til fattige familier

2) Nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja samt Møreblokkene, iskanten, polarfronten og uåpnede deler på norsk sokkel. I tillegg går SV inn for et forpliktende klimabudsjett som viser hvordan norske utslipp kan kuttes med minst 3 millioner tonn CO2-ekvivalenter i løpet av neste periode.

3) Nasjonal lærernorm på skolenivå, med maks 15 elever per lærer fra 1. til 4. trinn og maks 20 per lærer fra 5. til 7. trinn.

4) Profittfri drift av private tilbud innen barnehager, barnevern og asylmottak.

5) At en ny regjering straks må sette i gang arbeidet for et internasjonalt atomvåpenforbud.

PS! SV vedtok også en rekke endringer i arbeidsprogrammet sitt for 2017-2021. Les om noen av disse endringene i faktaboksen.

Mer fra Dagsavisen