Innenriks

Den mektigste du aldri har hørt om

BAKKVINNEN: Bjørg Månum Andersson har ansvaret for 60 prosent av Oslo-budsjettet. Men det er det ikke mange som vet. Nå pensjonerer hun seg etter 21 år i kulissene.

- Jeg har 15 bydelsdirektører, fem etatsdirektører og fem ledere i byrådsavdelingen - til sammen 25 toppledere - direkte under meg. Mitt ansvar er å sørge for at de gjør jobben sin. Så da Sylvi (Listhaug) var byråd, pleide vi å si at hun var utenriksminister mens jeg var innenriksminister, forteller kommunaldirektør i Byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester, Bjørg Månum Andersson.

Fra nyttår går hun av med pensjon fra stillingen som øverste administrative leder for vel 22.000 årsverk, i en sektor som for neste år har et budsjett på rundt 30 milliarder kroner (se fakta). Men selv etter 21 år som «Oslos innenriksminister» er det veldig få som kjenner til Andersson. Hun mener det har vært helt naturlig å holde lav profil.

- Det er ikke kommunaldirektøren som skal intervjues i mediene, det er politikerne, sier Andersson. Men innad «på huset» er det blitt mange diskusjoner om hvordan mediene skal møtes.

- Helse- og sosialarbeid fortjener mer ros. Mediene burde skjerpe seg litt og også fortelle de gode historiene. Det har stått ting i avisen som jeg har hatt veldig lyst til å svare på, men latt være for å ikke blandes med politikerne, sier kommunaldirektøren.

Rollen som Tause Birgitte har hun også hatt på bystyre- og komitémøter. Kommunaldirektøren er med som støtte til byråden, men skal ikke ta ordet.

- I løpet av 21 år med bystyremøter har jeg sett og hørt mangt. Til tider har det vært vanskelig å ikke ta ordet, særlig ved usaklige eller uriktige påstander mot mine ansatte. Vi har en negativ utvikling hvor opposisjonen i større grad angriper administrasjonen for å ta byråden, sier Månum Andersson.

- Den dyktigste lederen

Da Andersson begynte som kommunaldirektør i 1992 hadde hun ansvar for 3,4 prosent av Oslo-budsjettet. I løpet av perioden som direktør har ansvaret økt til 60 prosent av budsjettet.

- Hvordan har det gått til?

- Det kommer nok av at byrådet har funnet det hensiktsmessig å samle helse-, sosial- og pleiesektoren med bydelene. Og så har jeg vel gjort en godt jobb da, smiler Andersson.

Det er tidligere byråder enige i.

- Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen, hun er den dyktigste lederen jeg har jobbet med, sier fylkesmann i Vestfold, Erling Lae.

Lae var byrådsleder i Oslo i ni år, men jobbet aller tettest med Andersson i de nærmere fire årene han var byråd for eldre og bydelene fra januar 1997 til november 2000.

- Bjørg kombinerer evnen til å tenke overordnet og prinsipielt, med en utrolig innsikt i enkeltsaker og evne til å se medarbeiderne. Hun har en usedvanlig krevende stilling som leder på et felt hvor det aldri blir nok ressurser. I tillegg må hun forholde seg til både byråden for eldre og byråden for helse- og sosiale tjenester, forteller Lae.

Landbruksminister Sylvi Listhaug var byråden til Andersson fra 2006 til 2012. Også Listhaug peker på Anderssons tøffe ansvarsområder.

- Byrådsavdelingen for eldre og sosiale tjenester er den mest krevende avdelingen i Kommune-Norge, uten tvil. Det er mange virksomheter og mange enkeltsaker, på veldig krevende områder. Som statsråd er jeg glad for at jeg har gått den skolen, det gjør deg rusta til å stå i vinden, sier Listhaug og legger til:

- Bjørg er veldig mild i formen, men det er ingen tvil om når hun mener alvor. At hun fortsatt har den jobben etter 21 år viser at hun er en veldig sterk person, med brennende engasjement. Hun gikk inn i ny og upløyd mark, og har ikke stivnet i rollen som mange andre kanskje hadde gjort etter så mange år, sier Listhaug.

Hun trekker fram at Andersson er god til å finne løsninger og en dyktig personalsjef.

- Og så har hun meget god oversikt over feltet hun er ansvarlig for, sier landbruksministeren.

Mindre byråkrati

Før Andersson begynte som kommunaldirektør, var hun avdelingsdirektør i det som den gang het Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

- Planen var å ha jobben i et par-tre år, og så gå tilbake til departementet. Slik ble det ikke, sier Andersson, som mener noen ting var bedre før:

- På 90-tallet hadde vi ikke så mye byråkrati. Det var kortere vei til gjennomføring og mye mer effektivt. Nå er det mer krevende å bestille tjenester, med strenge krav til prosesser og anbud. Det krever en annen type kompetanse.

Selv om Andersson går av med pensjon, blir ikke hverdagen helt rolig. «Innenriksministeren» blir ny distriktsguvernør i Rotary. Ny kommunaldirektør blir Endre Sandvik. Han kommer fra stillingen som direktør i Helseetaten og før det Legevakten.

Mer fra Dagsavisen