Innenriks

De røde blør på kontinentet

De sosialdemokratiske partiene på kontinentet faller som en stein. Er de i ferd med å dø ut, og hva kan de lære av Norge?

Bilde 1 av 3

Det har mildt sagt vært en røff start på året for Arbeiderpartiets søsterpartier i Europa. I det franske valget fikk Sosialistpartiets kandidat en oppslutning på skarve 6,36 prosent i første runde, og i Nederland fikk arbeiderpartiet PvdA 5,9 prosents oppslutning i valget i mars. Med kun ni mandater inn i nasjonalforsamlingen gikk det tilbake hele 29 mandater fra forrige valg. Forventningene til Labour er også heller labre når britene går til urnene neste uke.

Også de tyske sosialdemokratene har gått på sviende nederlag. Partiet har tapt i alle de tre delstatsvalgene i vår.

– Det er veldig dårlig, sier Achim Post, som er visepartisekretær for det sosialdemokratiske partiet i Tyskland (SPD).

– Vi lå bra an, men klarte å tape terreng på slutten grunnet feil i egne rekker.

Les også: - De har brent opp. Bare liket ligger igjen.

– Mistet arbeiderne

Representanter fra de sosialdemokratiske partiene i Europa var i forrige uke samlet på strategisamling i Norge.

40 deltakere fra 10 europeiske land inntok Youngstorget, på jakt etter oppskriften til de sosialdemokratiske partiene i Skandinavia, hvor det tross alt går langt bedre.

Post er også generalsekretær for en sammenslutning av de sosialdemokratiske partiene i Europa (PES). Han ser flere likhetstrekk blant dem som nå sliter. Et av de viktigste er at basen av kjernevelgere krymper.

– Vi er alle gamle partier som er grunnlagt for samme formål: Kjempe for arbeidernes rettigheter og for dem som faller utenfor i samfunnet. Men nå ser vi at arbeiderne faller fra i velgerbasen vår. Før stemte kanskje nær 95 prosent av industriarbeiderne på oss. I Tyskland har vi nå kun 28 prosent av industriarbeiderne, sier Post.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Allianser

Et annet problem er at det er flere partier både i sentrum og til venstre for de sosialdemokratiske partiene som konkurrerer om de samme velgerne, ifølge Post.

– Når jeg først startet i SPD fikk vi ofte 40 prosents oppslutning i valg. Den tida er forbi. Vi har nå to hovedkonkurrenter: Venstrepartiet og De grønne. Vi fisker alle i samme dam, og da er det umulig å få alle velgerne.

Post mener de sosialdemokratiske partiene i resten av Europa må prøve følgende oppskrift for å legge på seg:

* Vinne tilbake igjen kjernevelgerne i arbeiderklassen, og samtidig nå ut til nye velgergrupper.

* Klare å danne nye allianser og samarbeide med flere partier.

* Øke medlemstallene.

– Det er en svær oppgave, men i enkelte skandinaviske land, som i Norge, får man dette til, sier Post, og vender blikket mot en nikkende norsk partisekretær.

– Det er viktig å ikke bare vende tilbake til kjernevelgerne, men også til kjerneverdiene. Noe av det som gjør at vi har et mindre gap mellom velgerne og politikerne her i Norge, handler også om at vi har en sterk organisasjon med sterk lokal tilstedeværelse, sier Arbeiderpartiets Kjersti Stenseng.

Hennes forgjenger Raymond Johansen har ledet en arbeidsgruppe i PES som har sett på hva som kan gjøres for å få flere til å stemme. De har blant annet konkludert med at partiene må jobbe spesielt med å nå unge «millenials» og senke aldersgrensen både for å stille til valg og for å stemme.

Les også: Labour risikerer å bli knust

Lengter etter september

Både Post og Stenseng har tro på seier i de nasjonale valgene til høsten.

– Vi er partier som vil styre. Vi er ikke fornøyd med bare å være et lite opposisjonsparti. Derfor blir vi også så misfornøyde når vi taper, sier Post.

Han tror på Schulz-effekten i det nasjonale valget.

– Bare de siste åtte ukene har vi fått 20.000 flere medlemmer. Årsaken er lederskifte i partiet og engasjementet SPD-leder Martin Schulz skaper.

Post viser til at det er store svingninger på målingene, og at det fortsatt er grunn til optimisme.

Nå går de inn i valgkampen med tre hovedsaker: Sosial rettferdighet, innovasjon og et tydelig pro-EU-budskap.

– Vi mener det er i tråd med våre kjerneverdier, og det fungerer bra med Schulz som vår kandidat, sier Post.

Schulz har vært president i Europaparlamentet siden 2012.

Post mener også Schulz er riktig kandidat til jobben, fordi han kan videreføre arven etter nestor Willy Brandt.

– Han treffer ved å appellere til folks følelser og snakke om kjernen i våre sosialdemokratiske verdier: Solidaritet, frihet, sosial rettferdighet og fred, sier Post.

Mer fra Dagsavisen