Innenriks

Dårligste måling for Ap siden Jonas ble partileder

Arbeiderpartiet er under 30 prosent på ny måling.

Se alle tall nederst i saken.

For sjette måned på rad faller Arbeiderpartiet på partimålingen gjort av Opinion for Avisenes Nyhetsbyrå.

Dagens meningsmåling er den dårligste for Ap siden Jonas Gahr Støre ble partileder. Ap går tilbake 3,9 prosent-poeng til 29,5 prosents oppslutning. Valgresultatet 2013 for Ap var på 30,8 prosent.

– Dette er ingen hyggelig måling for Arbeiderpartiet. Vi skal ligge høyere enn dette, sier partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Først og fremst er denne målingen en påminnelse om at ingenting er avgjort før valget. Vi skal føre en tøff valgkamp der vi hver dag skal vise fram vårt alternativ til Høyre og Frp-regjeringen, sier hun.

Les også: Solberg: – Viser hvorfor Støre ikke bør bli statsminister

Positiv for Høyre

Høyre gjør en svært god måling, og er nesten like store som Arbeiderpartiet i denne målingen på 26,3 prosent. Det gjør at de sikrer borgerlig flertall til tross for at Venstre havner under sperregrensa.
Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, er strålende fornøyd.

– Dette gir Høyre stor selvtillit inn mot valget. Vi er stolte av å ha redusert helsekøene, økt læringen i skolen og redusert vedlikeholdsetterslepet. Nå ser vi også at ledigheten er på vei ned og veksten er på vei opp. Dette gir økte muligheter for fire nye år med Erna som statsminister, sier Helleland til ANB.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Landsmøtevåren

Målingen er tatt opp 7. til 13. mars, i opptakten til og underveis i Høyres landsmøte på Gardermoen. Det er vanlig at et parti får særlig mye oppmerksomhet i media under landsmøtene.

– Moralen her er at det er en fordel å ha landsmøte. Du får mye mediedekning og oppmerksomhet. Høyre har også fått mye positiv oppmerksomhet, og det var ingen voldsomme konflikter i løpet av landsmøtet, sier valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh.

Han mener målingen er nok en illustrasjon på hvor jevnt det er mellom blokkene i norsk politikk om dagen. Det skifter jevnt og trutt mellom borgerlig og rødgrønt flertall på meningsmålingene.

– For Arbeiderpartiets del er ikke denne målingen godt nytt. Det er kanskje også et uttrykk for at de ikke har hatt noen tydelig opposisjonsprofil. Ap har tjent på å være i opposisjon når regjeringen har fått mye kritikk, men de kla-rer ikke å være synlige nok med egen politikk i lengden, sier Bergh.

Les også: Folket tror på Jonas som statsminister

SV kan juble

For SV-leder Audun Lysbakken er marsmålingen en strålende opptakt til partiets landsmøte kommende helg. SV får en oppslutning på 5,4 prosent – en framgang på 1,3 prosentpoeng fra februar.
– Nå ser vi begynnelsen på en positiv trend. Dette er den sjette målingen på over en uke der vi har befunnet oss over valgresultatet fra 2013, sier Lysbakken til ANB.

Han tror SVs grunnlag for optimisme skyldes følgende: Uroen som mange føler på når makten og rikdommen i Norge øker, samt det faktum at regjeringen fører en politikk som gir økte forskjeller.

Opinions meningsmåling for mars er basert på 954 intervjuer foretatt 7.–13. mars. 71 prosent har svart om parti-valg ved stortingsvalg. Feilmarginen varierer fra 1–3 prosentpoeng, og er størst for de største partiene (endring fra februar i parentes):

Ap 29,5 (- 3,9), Høyre 26,3 (+ 3,0), Frp 14,3 (+ 0,1), KrF 5,5 (+ 1,1), Sp 9,7 (0,0), SV 5,4 (+ 1,3), Venstre 3,8 (- 0,2), R 1,5 (- 1,8), MDG 2,2 (- 0,4), Andre 1,9 (+ 0,8).

(ANB)

###

Mer fra Dagsavisen