Innenriks

Budsjettbruduljen preget finansdebatten

«Både leger og sykepleiere må løpe enda fortere,

Av Bibiana Piene og Mats Rønning, NTB

Statsminister Erna Solberg (H) tenkte aldri på å stille kabinettsspørsmål. Men regjeringspartiene må tåle flengende kritikk for forhandlingene om neste års statsbudsjett – også fra støttepartiene.

Selv er Solberg lettet over at samarbeidet er intakt etter en finansdebatt som kunne ha endt i regjeringskrise.

– Min opplevelse var at alle fire ønsket å finne en løsning. Da handler det om å finne de små kneppene som gjør at alle blir passe fornøyd og passe misfornøyd, sier statsministeren til NTB.

Hun var allerede fredag kveld temmelig trygg på at det ville bli en enighet. Men først i tolvte time fant regjeringen og samarbeidspartiene sammen om en budsjettavtale og unngikk dermed kabinettsspørsmål fra Solberg.

– Vi var ikke der at jeg reflekterte over det. Jeg så spekulasjonene i mediene, men var fullt ut konsentrert om å løse utfordringene med budsjettet, sier hun.

Ville ikke bryte

Samarbeidspartiene mener regjeringens ultimatum om bilpakken var hovedårsak til at forhandlingene var nær ved å havarere.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Solberg må ta innover seg at situasjonen var så alvorlig at den kunne ha endt i regjeringens avgang. Han deler ikke forestillingen om at KrF i siste sving ville redde budsjettet og regjeringen, mens sier at det aldri var aktuelt for KrF å bryte alliansen med Venstre.

– Det skulle veldig mye til for at vi skulle ha gått alene. Jeg var aldri i nærheten av å anbefale det til min stortingsgruppe. Alt i alt tror jeg at budsjettprosessen har brakt KrF og Venstre tettere sammen, sier han til NTB.

I hvilken grad prosessen har skadd samarbeidsklimaet mellom de fire partiene, gjenstår å se. Fra Stortingets talerstol rettet Hareide flengende kritikk mot regjeringens håndteringa av budsjettkrisen.

– En mindretallsregjering som stiller ultimatum, styrer i realiteten mot en mulig regjeringskrise, slo han fast under mandagens finansdebatt.

Kritikk for pengebruk

Venstre kritiserer på sin side regjeringen for pengebruken. Regjeringspartiene har økt bruken av oljepenger med nesten 100 milliarder kroner på fire år, mens statsbudsjettet for neste år måtte smøres med 6,3 milliarder for å blidgjøre støttepartiene.

– Inndekningen er i all hovedsak ikke spesielt klok, sier partiets stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn til Dagens Næringsliv mandag.

Finansminister Siv Jensen (Frp) slår på sin side fast at økt bruk av oljepenger har vært helt nødvendig, og viser til at veksten i Norge er på vei opp.

Venstre er samtidig strålende fornøyd med at budsjettbrududjen førte klimasaken øverst på dagsordenen og ble «hot stuff» i mediene.

Kritikk fra opposisjonen

Miljøpartiet De Grønne mener derimot det ikke er noen garantier for at «tidenes klimabudsjett» vil gi utslippskutt neste år. SV-leder Audun Lysbakken går enda lenger og mener Venstre og KrF burde ha brukt anledningen til å felle regjeringen på grunn av klimapolitikken.

– Det er uforståelig at Venstre og KrF holder sin beskyttende hånd over en slik regjering, sier han.

Arbeiderpartiet mener årets budsjett viser en «kronisk mangel på prioritering» og anklager regjeringen særlig for mangel på tiltak for å bekjempe arbeidsløsheten. At sykehusene ser ut til å få en halv milliard kroner mindre i neste års budsjett, uroer også Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Dette vil føre til at både leger og sykepleiere må løpe enda fortere, sier han.

Mer fra Dagsavisen