Innenriks

– Bryter arbeidsmiljøloven

Snorre søkte jobb for første gang, og ble møtt med en «absurd» test. Professor kaller spørsmålene krenkende, mens Handel og Kontor tror testen kan være skadelig.

Bilde 1 av 2

«Med mer innflytelse ville jeg fått dette landet på fote igjen» og «Litt etter litt kommer folk til å forstå min betydning». Dette var blant påstandene «Snorre» (20) måtte besvare i en rekrutteringstest for stillingen som butikkmedarbeider på dagligvarekjeden Meny.

Dette er første gang «Snorre» søker jobb. Han forteller at han ble «helt satt ut» da han tok testen.

– Jeg syntes det var helt absurd. Jeg skjønte ikke hva jeg nettopp hadde gått gjennom etter at jeg hadde tatt den, forteller han.

«Snorre» tok også en test fra Rema 1000.

– Spørsmålene der lignet definitivt ikke på dem fra Meny, sier han.

«Snorre» er ikke hans egentlige navn, men av hensyn til hans situasjon som jobbsøker har vi valgt å anonymisere ham.

HK: Kan være skadelig

– Dette er veldig oppsiktsvekkende.

Det mener Jens Knapstad, organisasjonssekretær i Handel og Kontor (HK). Han er usikker på hva selskapet ønsker å oppnå med spørsmålene.

– Dette har ingenting å gjøre med en butikkmedarbeiderstilling på Meny, mener Knapstad, og utdyper at det kanskje kan være relevant i høyere stillinger.

Knapstad tror at tester som går så dypt inn på personligheten til folk, kan gi skadevirkninger.

– De gir en dom over personligheten din. Jeg tror at det kan være en voldsom opplevelse, spesielt for unge som gjerne søker på slike jobber, sier han.

Dagsavisen har fått opplyst at svarene lagres i 18 måneder. Det synes Knapstad er betenkelig.

– Man kan jo lure på hvorfor det blir lagret så lenge når det bare skal bli brukt i rekruttering, sier han.

Norgesgruppen bekrefter i en e-post at de bruker testen når de rekrutterer, men de ønsker ikke å kommentere innholdet eller hvordan testen er relevant for en butikkmedarbeiderjobb på Meny.

– Vi vil henvise til Assessio for den faglige vurderingen av innholdet i testene, svarer Daniel Sellevoll, kommunikasjonsrådgiver i Norgesgruppen.

– Hva tenker dere om at folk reagerer?

– Vi vil følge dette opp med Assessio i den jevnlige dialogen vi har med dem. Samtidig må vi sette vår lit til tester som er sertifiserte, svarer Sellevoll.

Testen er utviklet av Assessio, et selskap som tilbyr tester til alle formål innen rekruttering.

– Bruken av personlighetstester handler om at våre kunder vil finne relevante personlighetstrekk for stillingen, sier Torunn Riiser, Seniorkonsulent i Assessio.

Er disse spørsmålene relevante for en butikkmedarbeider?

– Ja, testen måler personlighetstrekk som er relevante for alle yrker, uavhengig av stilling. Disse spørsmålene er noen få av mange som er satt sammen slik at atferd kan kartlegges, svarer Riiser.

Assessio ønsker ikke å svare på hva som er hensikten bak spørsmålene.

– Det er Assessio sin intellektuelle eiendom, begrunner Riiser.

Ifølge Riiser er testen og spørsmålene like, uavhengig av stilling og arbeidsgiver.

– Bryter med loven

Roald Bjørklund, professor i arbeids- og organisasjonspsykologi ved Universitetet i Oslo (UiO), kaller det tragisk at folk, fortrinnsvis unge, er nødt til å gjennomføre en test med slike spørsmål for en butikkmedarbeiderjobb.

– Dette bryter med en av paragrafene i arbeidsmiljøloven, der arbeidsgiver er forpliktet til å ivareta de ansattes verdighet og integritet, sier Bjørklund.

Han fortsetter:

– Denne typen spørsmål er en direkte krenkelse av både verdighet og integritet.

Bjørklund håper at dette sender et kraftig signal om at dette er en arbeidsgiver de ikke bør jobbe for.

Det skal nemlig argumenteres uhyre godt for at denne typen spørsmål er relevant, ifølge Bjørklund.

Han trekker fram at bruken av rekrutteringstester har økt kraftig, men at få av dem tilfredsstiller vitenskapelige krav.

– Men testen er sertifisert?

– Det betyr ikke at det har blitt foretatt en jobbanalyse, noe som innebærer at man skal se på stillingens behov, og skreddersy testen deretter, sier han.

Line Beate Jebsen, HR-direktør i Meny, synes det er beklagelig at noen har reagert på enkelte av spørsmålene, og forteller at testen brukes for å finne riktig kandidat.

– Våre kunder forventer god service når de oppsøker en Meny-butikk. Derfor må vi finne den kandidaten som er best egnet, alle aspekter tatt i betraktning, sier hun.

Når Dagsavisen konfronterer Meny med Bjørklunds påstand om brudd på arbeidsmiljøloven, svarer Jebsen at hensikten med testen nettopp er å ivareta søkernes integritet og verdighet.

– Dette gjennom en objektiv og ikke-diskriminerende søknadsprosess. Siden testen er sertifisert, forutsetter vi at den møter de vitenskapelige kravene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hun legger til at reaksjonene er tatt til etterretning.

– Vi skal ta spørsmålsstillingen opp med vår leverandør og vurdere formuleringen, sier hun.

Jebsen opplyser om at lagring skjer i henhold til Datatilsynets regler og norske og europeiske (EU) personvernforordninger.

– Flere søker på forskjellige stillinger hos oss, og dette gjør at svarene deres kan gjenbrukes.

– Så de lagres i 18 måneder for å gjøre det enklere for søkeren?

– Det lagres både fordi det er et krav fra Datatilsynet, og for å gjøre det enklere for søkeren.

Mer fra Dagsavisen