Innenriks

Brudd i årets forhandlinger mellom LO og NHO

Det er brudd i årets lønnsforhandlinger. Dermed går lønnsoppgjøret videre til mekling hos Riksmekleren i slutten av måneden.


Det er brudd i årets lønnsforhandlinger. Dermed går lønnsoppgjøret videre til mekling hos Riksmekleren i slutten av måneden.
I kveld var fristen for å bli enige i lønnsforhandlingene. Like før kl 21.00 kom meldingen om at LO og NHO ikke ble enige i denne runden.

– Det er skuffende at NHO ikke ville komme norske arbeidstakere i møte, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Bruddet medfører at LO formelt har varslet plassoppsigelse for 163 000 medlemmer i privat sektor.

Forhandlingene har pågått på hovedkontoret til NHO på Majorstua i Oslo onsdag og torsdag denne uka, etter at kravene ble overlevert på mandag. LO-leder Hans Christian Gabrielsen og NHO-direktør Ole Erik Almlid har ledet henholdsvis arbeidstaker- og arbeidsgiversiden i forhandlingene om lønna til ansatte omfattet av tariffavtalene i privat sektor. Også YS følger enigheten som kommer ut av forhandlingene.

Forventet økning i reallønn

Forventningene til skikkelige lønnspåslag har vært større i LO foran årets oppgjør enn på flere år. Bakgrunnen er at konsumprisveksten har spist opp mesteparten av lønnsøkningene de siste årene, samtidig som bedriftene går godt. Nå vil LO ha reallønnsøkning.

– I år er det vår tur. Arbeidsfolk skal ha sin del av kaka, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i forkant av forhandlingene.

Gabrielsen uttrykker skuffelse etter bruddet.

– LOs medlemmer har tatt ansvar i en utfordrende situasjon for norske bedrifter. Nå går det bedre i norsk økonomi, og da er det arbeidstakernes tur. Det var NHO ikke villige til å innfri på, sier Gabrielsen.

Årets oppgjør er et mellomoppgjør, som betyr at det kun forhandles om lønn. Annenhvert år er hele tariffavtalen åpen for revisjon, og da kan også andre temaer som arbeidstid eller pensjon kommer opp. Neste gang dette skjer er i 2020.

De nederst på stigen

LO varslet før forhandlingene startet at et eget tillegg for de lavest lønte ville være viktig i år. Det er spesielt nederst på stigen at reallønna har stått stille, mens de høyest lønte har dratt i fra. Det er også et mål for LO å få jevnet ut lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

Mandag uttalte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen at yrker på overenskomster som tjener under 90 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, må få et eget lavlønnstillegg. LO krever dermed at alle som tjener under 429.000 på årsbasis skal få et eget tillegg.

Norsk konkurranseevne

For NHO er det viktig at lønnsøkningen ikke blir høyere enn i de landene norske bedrifter konkurrerer med. Tvert i mot ønsker arbeidsgiversiden at norske bedrifters konkurranseevne skal styrkes.

NHO signaliserte også i forkant av forhandlingene at de gruppene som vil ha lokale forhandlinger senere i år, ikke bør få betydelige tillegg fra de sentrale forhandlingene.

Hva skjer nå?

En enighet mellom LO og NHO sentralt legger ramma for alle andre lønnsoppgjør utover våren.

Nå vil partene møtes hos Riksmekleren siste helga i mars. Ny frist blir da i løpet av søndag 31. mars. Dersom de ikke blir enige da, er det mulighet for streik tidligst 1. april, selv om dette er svært sjeldent i et mellomoppgjør.

Mer fra Dagsavisen