Innenriks

– Britene ville ikke likt vår modell

Britene ville mislikt EØS-samarbeidet, men Norge tåler det fordi vi er et lite land som er vant med at andre bestemmer over oss, mener Erna Solberg.

I dag går britene til valgurnene for å avgjøre om Storbritannia skal fortsette å være en del av EU eller ikke. Statsminister Erna Solberg har allerede gitt beskjed til britene om hvordan det er å stå utenfor unionen: Dere vil ikke like det, sa Solberg til nettavisen Politico.

Kommentar: En midtsommernatts drøm (Åsne Gullikstad)

Til Dagsavisen utdyper hun:

– Britene vil ikke like den norske modellen med EØS-avtalen. For det første handler nei-debatten i Storbritannia om å begrense de fire friheter, som er en del av EØS-avtalen. For det andre går du fra en situasjon hvor du er med på å fatte beslutninger, til å stå utenfor å bare akseptere hva de andre landene har bestemt.

– Hvis det er så forferdelig å være i et EØS-samarbeid, hvorfor skal vi være en del av det?

– Vi er et lite land, ikke et stort imperium, med en annen tro på oss selv. Som et lite land er vi vant til at andre bestemmer. Dessuten trenger Norge markedstilgangen som EØS gir oss. Men jeg har hele tida ment at EØS-avtalen gir Norge et demokratisk underskudd. Jeg mener vi burde være medlem av EU. Når vi ikke er det, fordi det norske folket har sagt nei til det, er EØS-avtalen en måte å sikre at vårt utenforskap ikke bidrar til et velferdstap, forklarer Solberg.

Les også: Derfor vil de ut av EU

Les også:  Derfor vil de bli i EU

Ny EU-debatt

Statsministeren tror gode år for norsk økonomi med høy oljepriser og stor aktivitet har fått mange til å glemme hvor viktig det er for Norge at vi har tilgang til EUs indre marked. Nå som oljeprisen er lav og Norge jobber for å få flere bein å stå på enn olje, kan det være et lys går opp for noen hver:

– Vi vet at vi har tapt arbeidsplasser og marked langs kysten på grunn av at vi ikke har full markedsavgang på fisk. Det er en kostnad vi har tatt ved å stå utenfor. I oljealderen var kanskje ikke det så viktige arbeidsplasser å ha. Men etter oljealderen skal vi skape nye arbeidsplasser i konkurransedyktig næringsliv, sier Solberg.

Men selv om drømmen om EU-medlemskap lever i beste velgående hos Solberg, vil ikke statsministeren ta debatten om norsk medlemskap i sin regjeringsperiode:

– Det er urealistisk med en EU-debatt i Norge nå. Da jeg ble partileder i Høyre var jeg mer optimistisk. Da var det flertallet på meningsmålingene for medlemskap. Det var i tida hvor renta var høy og EU hadde utvidet østover, men så har det blitt vanskeligere. EU har mer enn nok med interne problemer, det er ikke et attraktivt prosjekt for øyeblikket. Det er feil timing.

– Men hvis det ikke er attraktivt å gå inn, har du forståelse for britene synes det ikke er attraktivt å være med?

– Det er noe annet å gå ut enn å ikke gå inn, sier Solberg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Landssviker»

I den britiske EU-debatten har frontene vært steile og tonen hatsk. Her hjemme fikk vi en liten smakebit på det samme ordskiftet da Stortinget avsluttet denne sesjonen ved å vedta at Norge skal avgi suverenitet til EU og knytte oss til EUs finanstilsyn.

– Jeg ble kalt både «landssviker» og «Quisling» på min Facebook-side. Jeg lurer på om de faktisk vet hva vi avgir av myndighet, sier hun.

– Det viser kanskje hvor lite lystne vi er for debatt om EU-medlemskap?

– EU ikke er attraktivt å gå inn i nå, men det betyr ikke at vi skal mener at EU er en dårlig idé. Det er det ikke. Det er en veldig god idé.

Reportasje: Annerledeslandet

Frykter nasjonalisme

Solberg frykter at dersom britene i dag sier ja til å forlate unionen, vil det gi et svekket Europa og et mer nasjonalistisk Europa.

– Det vil utløse kreftene Europa som er anti det meste. Mot EU, mot migrasjon, mot autoriteter generelt, sier hun.

– Men nasjonalisme er krefter som allerede er her, det vil ikke forsvinne om Storbritannia forblir i unionen?

– En referendum hvor neisiden vinner, løfter neisiden i andre land. Det vil gi en impuls og momentum, sier Solberg.

Les også: Skremt av mulig brexit

Mer fra Dagsavisen