Innenriks

Brende: Vil studere etterretningsrapport nøye

Amerikansk etterretningsrapport advarer mot at Russland kan gripe inn i valgkampene til USAs allierte. Norge, som har valg til høsten, jobber for å forbygge dataangrep, sier utenriksminister Børge Brende.

Fredag ble den amerikanske etterretningsrapporten, som avdekker russisk hacking i forbindelse med det amerikanske presidentvalget, offentliggjort.

Rapporten slår fast at Russlands president Vladmir Putin ga personlig ordre om å forsøke å påvirke utfallet av det amerikanske valget slik at Donald Trump ble USAs neste president.

I rapporten advares det mot at Russland kan komme til å gripe inn i valgkampene til flere av USAs allierte.

Norge, Frankrike og Tyskland er tre av USAs allierte som har valg i 2017.

Utenriksminister Børge Brende sier Norge nå skal studere rapporten nøye.

- Innblanding i andre lands demokratiske prosesser er fullstendig uakseptabelt. Dette er svært alvorlig.  Vi i Europa må også stå opp mot den type angrep. Vi vil på norsk side studere denne rapporten nøye. Regjeringen arbeider systematisk for å forebygge data-angrep og redusere sårbarheten på det digitale området. Her må det også gjøres et sterkere arbeid internasjonalt,  sier Brende i en e-post til Dagsavisen.

Les også: USA-ekspert: Trump går uvanlig langt

Sverige: Vi må være årvåkne

Også Sveriges regjering ser «svært alvorlig» på etterretningsopplysningene.

– Angrep på et lands demokratiske prosesser er fullstendig uakseptabelt. Vi må være årvåkne og arbeide for internasjonale regelverk og kontrollsystemer, skriver utenriksminister Margot Wallström i en kommentar.

Ifølge en studie fra Sveriges utenrikspolitiske institutt (UI) øker russisk desinformasjon og spredning av falske nyheter også i Sverige, skriver NTB.

Instituttet har siden begynnelsen av den russisk-ukrainske konflikten i 2014 undersøkt Russlands utenrikspolitiske strategi..

Studien viser at russisk utenrikspolitikk er blitt mer offensiv, og forskerne konkluderer med at russisk desinformasjon og spredning av falske nyheter er økende, skriver Dagens Nyheter.

Ekstra tydelig var det da den svenske riksdagen skulle stemme over Sveriges avtale med NATO i mai i fjor.

– Det var åpenbart at de ville ha et nei for avtalen, sier Martin Kragh, seniorforsker ved UI.

Engstlige i Tyskland

Også i Tyskland er man urolig for russisk hacking under valget.

Allerede før jul sa Tysklands kansler Angela Merkel at det var svært mulig at også det tyske valget blir utsatt for dataangrep og spredning av falske nyheter.

Konstantin von Notz, representant for de Grønne i Tyskland, var enda tydeligere.

- Det er en stor fare for at erfaringene fra det amerikanske valget blir gjentatt her, sier han ifølge politico.eu.

Mer fra Dagsavisen