Innenriks

– Bør få helikoptre fra Forsvaret

Fem år etter 22. juli mangler fortsatt politiet nye helikoptre. La politiet bruke Forsvarets helikoptre i fredstid, foreslår KrF.

– Det er et paradoks at Forsvaret har et titalls helikoptre mens politiet har to utdaterte. Politiet kunne like godt brukt helikoptre i fredstid, og militæret heller lånt dem til øving og selvsagt tatt dem ved behov, sier Kjell Ingolf Ropstad som er justispolitisk talsperson for Kristelig Folkeparti, til Dagsavisen.

VG skrev i går om at det fem år etter terroren som rystet Norge 22. juli, fortsatt er store mangler i beredskapen her i landet. Både nytt beredskapssenter og nye politihelikoptre har fortsatt ikke kommet på plass.

– Må være ydmyke

Norsk politi har to politihelikoptre. Etter 22. juli 2011 har flere rapporter slått fast at helikopterberedskapen må forbedres. Blant dem som har ytret seg kritisk om situasjonen er politiinspektør Ole Vidar Dahl i Oslo-politiet. Til TV 2 i vinter sa han at helikoptrene forvitrer. Politidirektoratet har også bedt om tre nye helikoptre.

– Jeg mener vi må være ydmyke og si at vi ikke har kommet så langt med å styrke beredskapen som vi burde. Men vi er bedre rustet nå enn i 2011, sier Ropstad.

Han viser blant annet til at lovgiverne har åpnet for at politiet nå kan skyte fra helikopter, hvis noe så forferdelig som 22. juli skulle skje igjen.

– Min bekymring har vært om det skjer noe utenfor Oslo. Helikoptrene kan jo ikke brukes til transport av folk, og derfor har det vært viktig å sikre mulighet til bruk av militærhelikoptre, redningshelikoptre eller private helikoptre, påpeker Ropstad

Hastverk er lastverk

I stort intervju i VG mandag erkjenner statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen har nedprioritert politihelikoptre så langt.

Til samme avis beskriver hun arbeidet med nytt beredskapssenter for politiet på Alna, som «et mareritt».

Den rødgrønne regjeringen droppet utredninger som vanligvis kreves for så store statlige utbygginger. Det ble avdekket feil i beregningene for tomten på Alna, og det viste seg at det måtte nye utredninger til.

– Kanskje ble hasteverk til lastverk i denne saken, sier Ropstad.

Kritikk om manglende gjennomføringskraft og lederskap var gjentakende mot Stoltenberg II-regjeringen etter terroren. Det kan ha påvirket prosessen, mener han.

– Etter 22. juli var det et veldig press på å levere raske resultater. Det gjorde at en droppet en del av de utredningene som burde ha vært gjennomført. Jeg mener det er riktig å nå ta en ordentlig runde på beredskapssenteret, sånn at vi ikke – i kjent norsk stil – bygger for smått. Det er viktig at dette beredskapssenteret møter fremtidens behov, sier KrF-politikeren.

Anundsen presses av sine egne

Jan Arild Ellingsen sitter i Justiskomiteen for Fremskrittspartiet. Han mener Solberg fortjener honnør for det ærlige intervjuet i VG. Han er likevel tydelig i sin utålmodighet. Nye politihelikoptre må på plass, mener Frp-politikeren.

– At nye politihelikoptre ikke er på plass, ser jeg på som den største svakheten. Det er helt klart ikke godt nok. Så langt har regjeringen valgt å ikke prioritere dette. Stortinget har ikke lagt inn noen beordring om det heller – ennå.
Om Stortinget kommer til å instruere Anundsen til å sikre helikoptrene vil han ikke forskuttere.

– Men Stortinget har adgang til å gjøre det hvis regjeringen og statsråden ikke leverer. Nå er Anders Anundsen en fyr som liker å vise til resultater, så jeg blir overrasket om det ikke kommer et forslag på løsning som en del av budsjettet til høsten, sier Ellingsen.

– Ikke fått ut finger'n

– Som opposisjonspolitiker må jeg si det er interessant å se tilbake på den massive kritikken de ga justisministeren og statsminister Stoltenberg fordi arbeidet for å bedre sikkerheten og beredskapen ikke gikk fort nok. Nå sitter de der selv, og har ikke fått ut fingeren, sier Jenny Klinge (Sp).

Hvordan kunne arbeidet gått raskere, mener du?

– Jeg tror vi må innse at ting tar tid, være mindre opptatt av å kritisere hverandre, og mer opptatt av resultater. Dette handler om å gjøre beredskapsressurser og rett kompetanse tilgjengelig for hele landet, sier Klinge.

Følg Dagsavisen på

og

!

Mer fra Dagsavisen