Innenriks

Boikotter reise til Iran

Venstre-leder Trine Skei Grande og visepresident Marit Nybakk (Ap) boikotter Stortingets Iran-besøk fordi de som norske kvinner må dekke seg til.

– Hvis vi skal dra til Iran, må vi iføre oss hijab, noe det er veldig fjernt for meg å gjøre, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagsavisen.

Stortinget har mottatt en muntlig invitasjon fra utenriks- og sikkerhetskomiteen i Irans nasjonalforsamling. Der blir en delegasjon fra utenrikskomiteen invitert til å besøke parlamentet. Besøket er i en tidlig planleggingsfase. Dato er ikke bestemt, men det er avgjort at en delegasjon fra Stortinget skal reise.

Men det blir uten Venstre-leder Trine Skei Grande og visepresident Marit Nybakk (Ap).

De nekter å innfri kravet om å dekke seg til med heldekkende plagg fordi de er kvinner.

Diskriminerende

Venstre-leder Skei Grande påpeker at hun vil kjempe for retten til å bære hijab – men hun vil også understreke sin rett til ikke å bære religiøse plagg.

– Jeg synes det er diskriminerende at håret mitt skal være så støtende at jeg ikke kan gå inn i et land. Jeg dekker gjerne til håret mitt hvis jeg skal inn i en religiøs bygning, sier hun og legger til:

– Men det er forskjell på å vise respekt for religiøse arenaer og land.

Kvinner må dekke seg til

Iran krever at alle kvinner dekker seg til med en lang, heldekkende kappe som omgir hår og kropp – men ikke ansiktet.

Også Stortingets visepresident, Marit Nybakk (Ap), boikotter reisen til Iran.

– Da det ble klart at det var en liten delegasjon fra utenrikskomiteen på Stortinget som skal reise til Iran, sa Trine Skei Grande og jeg med en gang at vi ikke blir med i den delegasjonen, sier Nybakk til Dagsavisen.

Nybakk vil av prinsipielle grunner ikke reise til Iran.

– Iran er et av de få landene som påbyr også utenlandske kvinner å bære klesplagget som på persisk heter chador. Det er et heldekkende plagg hvor du bare ser ansiktet, sier hun.

Diskriminerer kvinner

Nybakk har i mange år jobbet med menneskerettighetssituasjonen i Iran og særlig diskriminering av kvinner.

– For meg er det helt umulig av prinsipielle grunner og kvinnepolitiske årsaker. Så jeg har ikke noe behov for å være med som en del av den delegasjonen til Iran.

Hun påpeker at det fortsatt er massive brudd på menneskerettighetene i Iran.

– For eksempel teller en kvinnes vitnemål i retten halvparten av en manns. Det er bare ett av veldig mange eksempler på kvinneundertrykkelse, sier Nybakk.

Hun mener det er viktig at vestlige land har kontakt med Iran.

– Men fordi jeg har jobbet så mye med menneskerettighetssituasjonen i Iran, så finner jeg ikke det riktig under noen omstendigheter å dra til Iran.

Mer fra Dagsavisen