Innenriks

Blåskjell-jakten

Øystein Øgaarden (79) plukker sine egne blåskjell hvert år, men passer på at de ikke er giftige før han spiser dem.

Bilde 1 av 2

Sommeren er her, og mange setter ekstra stor pris på å kunne nyte ferske, nykokte blåskjell i kveldssola. Øystein Øgaarden (70) fra Vollen i Asker er en av dem som plukker sine egne blåskjell i Oslofjorden.

– Det er en fin tradisjon, som det er viktig å ta vare på, sier Øgaarden.

Han forteller at han har forsøkt å bringe tradisjonen videre til barna og barnebarna, men at han ikke helt har lykkes.

– Enten så liker man blåskjell godt, eller så liker man ikke blåskjell godt, konkluderer Øgaarden.

Dagens forsøk på å sanke skjell gikk ikke så bra som Øgaarden hadde håpet.

– Her fant vi bare et blåskjell på størrelse med lillefingerneglen min. Vi finner ikke så mange blåskjell langs stranda i år, da må man ut på dypere vann eller flytebrygger, sier Øgaarden og ler.

LES OGSÅ: Skjell i særklasse

Kald vår

Han mener det kommer av at det har vært mye lavvann i år, og at frosten i vår kan ha tatt livet av blåskjellyngelet langs stranda.

– Det er masse skjell i fjorden, de har bare flytta litt på seg.

Han er glad for at Mattilsynet har en målestasjon for alger rett utenfor der han bor og plukker skjell, og er opptatt av at det er viktig å sjekke Blåskjellvarselet før man hiver innpå.

– Foreldrene mine pleide å bruke et triks hvor de la en sølvskje i kokevannet. Om sølvskjea reagerte og ble brun, var det giftige alger i skjellene, og de kunne ikke spises, sier Øgaarden.

Dagsavisen har ikke testet om trikset hans fungerer, og Øgaarden tror at det tryggeste er å forholde seg til rådene fra Mattilsynet, som oppdateres hver fredag hele sommeren.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Unngå stille vann

Ifølge Solveig Eriksrud, seksjonssjef i Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum har Øgaarden helt rett når han oppfordrer folk til å følge med på blåskjellvarselet før de spiser selvplukka skjell.

– Det legges ut blåskjellvarsel hver uke på matportalen.no, Det er viktig å følge med på den, og at man tenker seg om før man plukker og spiser blåskjell, sier Eriksrud.

Hun har også noen generelle råd til folk som har lyst til å prøve seg som blåskjellsankere i sommer.

– Plukk blåskjell på åpne steder, med god vanngjennomstrømming. Unngå for eksempel å plukke skjell fra innerst i fjordarmer, for der er vannet mer stillestående, sier Eriksrud.

I tillegg understreker hun at algeoppblomstring kan skje veldig lokalt, og om man ikke er en erfaren blåskjellplukker, er det lurt å holde seg i nærheten av prøvetakningsstedene til Mattilsynet.

LES OGSÅ: Godt og blått på grillen

Oslofjorden trygg

Ifølge Blåskjellvarselet har det vært trygt å spise skjellene fra indre Oslofjord denne uka. De har målestasjoner på Hvaler, i Fredrikstad, Asker, Tønsberg. og Larvik. Skjellene er trygge på alle de målestedene, unntatt Larvik.

Hvis du er på ferie i Risør eller Kragerø, er det lurt å styre unna, der er skjellene heller ikke trygge.

BYLØVENE: Fint og fjongt på Fjøla

Mer fra Dagsavisen