Innenriks

Blåmandag for de blåblå

KOMMENTAR: Det blir høy temperatur i salen når opposisjonen går løs på regjeringen i trontaledebatten.

For første gang etter kommunevalget møter regjeringen mandag Stortinget til politisk debatt. Formelt tar debatten utgangspunkt i trontalen som Kongen lestefredag. Få stortingsrepresentanter vil bry seg om det som står i regjeringens trontale. Det er opposisjonens debatt, og startskuddet for den lange valgkampen fram mot stortingsvalget i 2017.

Kommunevalget har ikke endret Stortingets sammensetting. Styrke­forholdet mellom regjeringen og opposisjonen er likevel annerledes enn det var før valget. Regjeringspartiene tapte. Ap, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Senterpartiet vant valget. Høyre, Frp og samarbeidspartiene KrF og Venstre har mistet det solide flertallet de hadde blant velgerne. Det vil sette sitt tydelig preg på trontaledebatten og alle andre debatter i Stortinget de neste to åra.

LES OGSÅ: SV vil gi 1 milliard mot ledighet

Regjeringen er på vikende front. De første meningsmålingene etter kommunevalget viser at tilbakegangen for regjeringspartiene Høyre og Frp fortsetter. Også regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre sliter. De sitter ikke i regjeringen, men de rammes likevel av regjeringsslitasjen.

Det er tydelig at Ap føler at det har fått flere muskler. Valgresultatet har styrket troen på at Jonas Gahr Støre blir statsminister etter valget i 2017. Forut­setningen er at Ap makter å bygge nye allianser, spesielt med KrF og Miljøpartiet De Grønne. I trontaledebatten får vi se om partiene har nærmet seg hverandre.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Nedturen begynte i samme øyeblikk som finansminister Siv Jensen la fram statsbudsjettet i fjor. Budsjettet var rene bestillingsverket for opposisjonen. Det ble møtt med ramaskrik i og utenfor Stortinget. Høyest skrek samarbeidspartiene KrF og Venstre over et usosialt budsjett uten grønn profil. Det gikk over stokk og stein for regjeringen gjennom hele høsten. Vårsesjonen ble ikke noe bedre. Velgerne falt fra. Kommunevalget var tapt for Høyre og Frp før valgkampen startet.

Onsdag har statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen muligheten for å reise kjerringa med et nytt statsbudsjett. Vi får tro at regjeringen har lest korrektur på budsjettet og luket ut idiotiske forslag som å ta penger fra enslige mødre samtidig som man gir store skattelettelser til de aller rikeste. Også denne gangen vil de rikeste få skattelettelser. Stats­ministeren og finansministeren er ofre for feilslutningen om at det er bra for næringslivet og norsk økonomi at formuesskatten settes ned. Men det blir ikke kuttet så mye i formuesskatten som i fjor.

LES OGSÅ: – Gjør jobben din, Erna

Det kan være at statsbudsjettet får et anstrøk av grønt. Men det blir sikkert ikke grønt nok til å tilfredsstille miljøopposisjonen, MDG, SV, Venstre og KrF. Heller ikke Ap, som føler trykket av Miljøpartiet De Grønnes framgang ved valget. Om det grønne skiftet blir det hard debatt.

Hovedslaget i høst står om arbeidsledigheten. Regjeringen må legge fram et statsbudsjett som kan overbevise om at det vil bidra til at arbeidsløsheten går ned. Så langt har regjeringen overlatt til Norges Bank å bekjempe ledigheten gjennom historisk lav rente. Det er en grense for hvor langt pengepolitikken rekker. Norges Banks rente er nå 0,75 prosent. Sentralbanksjefen har sagt at den kan bli satt ytterligere ned. Den dagen renta settes ned til null prosent, har pengepolitikken utspilt sin rolle. Statsministeren og finansministeren kan ikke lastes for at oljeprisen har rast. De har derimot det politiske hovedansvaret for at nye titusener av arbeidstakere ikke kastes ut i ledighet. Hvis ikke regjeringen håndterer ledighetsproblemet på en god måte, er også stortingsvalget tapt for den blåblå regjeringen.

Hør Slaskens podcast: Hvorfor må alle stå mens kongen taler?

Mer fra Dagsavisen