Innenriks

Ber politikerne tenke nytt

IOM-sjef William Lacy Swing har et klart budskap til Norge: Vær forberedt på at flyktning­situasjonen vil vedvare.

Leder William Lacy Swing for Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) møtte statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og flere medlemmer av regjeringen, da han var på norgesbesøk i går.

Tema på møtet ga seg selv: Den ekstraordinære flyktningsituasjonen. Her var Swing klar i talen.

– Nå handler mye om hvordan vi møter dette. Dette er ikke så mye et problem som skal løses eller en utfordring som skal møtes, men en menneskelig realitet som skal håndteres, sier Swing i et eksklusivt intervju med Dagsavisen.

LES OGSÅ: Høyre inviterer til asylforlik

Bistandskutt

I går la regjeringen fram sitt forslag til å håndtere det, blant annet å kutte den langsiktige bistanden med drøyt 4,2 milliarder kroner.

Swing mener det må være opp til medlemslandene hvordan de ønsker å håndtere flyktningsituasjonen nasjonalt, men minner samtidig om at det er en historisk krevende situasjonen i hele verden.

– Jeg kan ikke huske at det noensinne før har vært så mange komplekse humanitære utfordringer samtidig, uten pågående forhandlinger som gir grunnlag for håp om at dette vil løses med det første, sier IOM-sjefen, som har vært ambassadør fra USA i seks ulike land. Blant dem D.R Kongo, Nigeria og Liberia.

Siden 2008 har han vært sjef for IOM.

– Hva er det viktigste Norge kan gjøre nå for å håndtere at det kommer flere enn vi er vant med hit?

– En må være forberedt på at denne situasjonen vil vedvare en stund, sier Swing og utdyper:

– En kan ikke forvente at det skal være konflikt fra Vest-Afrika til Himalaya uten at folk mister håp, og prøver å finne et tryggere sted å bo. Det er det femte året med krig i Syria, det er etnisk konflikt i Den sentralafrikanske republikk, borgerkrig i Sudan, Boko Haram i Nigeria, ustabilitet i Libya og Jemen, Afghanistan og Irak. Dette, sammen med fattigdom, er drivende krefter for at folk reiser.

LES OGSÅ: Klar for kamp om flyktningkronene

Midlertidige visum

Videre mener han at Norge sammen med resten av Europa må se på om innvandringspolitikken har gått ut på dato.

– Mye av migrasjonspolitikken har ikke holdt tritt med utviklingen, mener Swing.

Han mener Europa nå må tenke nytt, og innføre visum som gjør at folk utenfor i Europa kan reise inn og ut av flere ganger.

– Det vil gjøre det mulig for folk å komme og dra som de vil. Folk drar ikke fra landet sitt fordi de ikke elsker det. De drar grunnet manglende muligheter eller konflikt, sier Swing.

Han mener også at alle menneskene som nå kommer burde få en form for midlertidig oppholdsstatus, inntil en beslutning er fattet om hva som skal skje med dem videre.

I tillegg mener han ekstraordinære tider krever at europeerne er mer kreative i utstedelsen av visum.

– En kan for eksempel innføre humanitære visum for en begrenset tidsperiode.

Følg oss på Twitter og Facebook!

– Tar ikke jobben din

Flere flyktninger kommer til Norge samtidig som arbeidsledigheten øker, og det er økonomisk usikkerhet. Arbeidsledigheten i Norge har økt med 7.900 personer det siste året i Norge.

– I en slik situasjon, hvordan kontrer en negative holdninger mot flyktninger?

– Faktum er at de fleste som kommer vil ikke ta jobben din. Generelt er det de skitne, vanskelige og farlige jobbene som går til denne gruppen. En annen vanlig frykt er at alle som kommer potensielt kan være en terrorist. Da er det viktig å fortelle at de fleste som kommer til Europa nå ved hjelp av smuglere i båter- Terrorister flytter på seg med andre hjelpemidler. Men den mest besværlige frykten folk har, er nok at de skal miste den nasjonale identiteten sin, sier han, og viser til en studie IOM har gjort blant medlemsstatene, hvor folk skulle svare på hvor mange innvandrere de trodde det var i landet sitt.

– Omtrent alle, inkludert USA, overvurderte tallene med det dobbelte. Det viser at det er viktig å understreke at dette ikke er en invasjon, sier Swing.

Mer fra Dagsavisen