Innenriks

Ber KrF bli et reformparti

I morgen blir Martine Tønnessen ny leder i KrFU. Hun vil presse moderpartiet til å droppe kampen for skatteklasse 2, kutte i sykelønna, og modernisere kontantstøtten.

Det er kanskje de færreste som kjenner Tønnessen før. Hedmarkingen kom inn i KrFU etter valget for fire år siden, og klatret etter ett og et halvt år opp i ledelsen som organisatorisk nestleder i ungdomspartiet.

Selv definerer hun seg først og fremst som samfunnsøkonom. Bakgrunnen forklarer kanskje også den litt uvanlige hjertesaken til ungdomspolitikeren: Bærekraft.

– Der har norsk politikk en lang vei å gå. Det ser vi tydelig i forbindelse med framleggelsen av statsbudsjettet. Alle som får større eller mindre kutt roper høyt fordi staten ikke støtter dem mer. Jeg har forståelse for det, men på sikt må vi ta tak i at statsbudsjettet favner over for mye, sier Tønnessen.

Det er på høy tid at flere også i KrF snakker mer om reformer på alle samfunnsområder, for å ruste Norge for framtida, mener hun.

– Det går ikke an å være redd for reformer. En reform er å gjør en stor endring i samfunnet til det bedre. Det må man kunne gjøre i politikken, mener ungdomspolitikeren.

– Dropp skatteklasse 2

KrF har fortsatt en hånd på rattet i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene på Stortinget. Og den påtroppende KrFU-lederen har klare råd til moderpartiet:

– Det viktigste er å holde fast på å prioritere de svakeste i samfunnet. Handlingsrommet er mindre enn det har vært tidligere. Da er det viktig å prioritere å få bistanden opp til 1 prosent av BNP, øke engangsstønaden og ta imot flere kvoteflyktninger, framfor å beholde skatteklasse 2 i forhandlingene med regjeringen.

Skatteklasse 2 gir høyere personfradrag og gunstigere beskatning for ektepar der den ene parten har lav eller ingen inntekt. KrF er det eneste partiet på Stortinget som ønsker å beholde denne ordningen.

– Også KrFU vil fjerne skatteklasse 2 fordi vi mener at det ikke er spesielt bærekraftig og er et insentiv for å ikke være i arbeid, mener den påtroppende KrFU-lederen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Endre kontantstøtten

Kontantstøtten vil hun likevel beholde, men det er behov for å tilpasse ordningene til 2017, mener Tønnessen.

– På landsmøte vårt skal vi for eksempel diskutere om det skal være en fedrekvote på kontantstøtte, på samme måte som det er i dag for foreldrepermisjonen: Far må ta en del, hvis ikke faller den bort, sier Tønnessen.

Flere rapporter både fra Nav og offentlige utvalg viser at det er særlig mødrene som er hjemme med barnet i kontantstøtteperioden og reduserer sin yrkesdeltakelse. Uten å ha en klar modell for hvordan, ønsker Tønnessen å legge til rette for at far i større grad er den som blir hjemme.

Kutt i sykelønna

Et eksempel på et av de større grepene som må gjøres for å sørge for en bærekraftig velferd, er å kutte i sykelønna, ifølge Tønnessen.

– Det er åpenbart at det koster mye i politisk kapital å gjøre det. Alle vil helst ha 100 prosent sykelønn, men folk ser kanskje samtidig at samfunnet hadde spart mye på å redusere sykelønna til 80 prosent.

Mer fra Dagsavisen