Innenriks

– Bør skrinlegges

Frp mener Venstre kan takke seg selv for innstrammingene de vil ha i skuffen. Bestil­lingen kommer jo fra Stortinget, sier Mazyar Keshvari (Frp).

Av Sofie Prestegård og Marie Melgård

Som Dagsavisen skrev i går var flere i Venstres stortingsgruppe klar for å skorte hele innstrammingspakken til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, og det gjorde også stortingsgruppen etter sitt gruppemøte i går.

– Vi har gitt regjeringen stor tillit og handlingsrom, men her mener vi den tilliten er dratt for langt. Vår holdning er at hele forslaget bør skrinlegges, sier Skei Grande.

Hun henviste heller til Nydalen-avtalen fra 2013, og mente regjeringen burde ta utgangspunkt i det som lå der i stedet.

Om det nåværende forslaget blir det Listhaug legger fram i vår, bryter ikke bare det med forliket, men også med asylavtalen fra Nydalen, mener Grande.

På andre siden av gangen er KrF-leder Knut Arild Hareide enig i at en del av forslagene ikke var i tråd med Nydalen-avtalen, men han var mest opptatt av at det må betydelige endringer til for at Listhaug skal få flertall.

– Disse forslagene er blitt slaktet av regjeringens egne etater. De bryter med våre folkerettslige forpliktelser. Det er klart at da kan ikke vi være med på det, sier Hareide, som understreker at KrF ønsker å være konstruktive.

LES OGSÅ: Unge Venstre foreslår asyl-allianse med Ap for å stoppe Listhaug

– Stortingets bestilling

I Frps leir blir Venstres skroting møtt med et skuldertrekk.

– Jeg tar til etterretning at Venstre har sagt sin mening om forslagene som ligger på høring. De forslagene bygger på bestillingen regjeringen fikk fra Stortinget. Venstre har selv vært en del av den bestillingen gjennom avtalen de var med på før jul, sier innvandringspolitisk talsperson for Frp, Mazyar Keshvari, som ikke er enig i at forslagene går lenger enn det asylforliket gir regjeringen grunnlag for.

– Det er rart at Venstre ikke vil vedkjenne seg det de selv var med på i forliket. Det kan være greit å minne om at denne migrasjonsbølgen ikke er over, og at det er behov for innstramminger, sier Keshvari.

Brudd?

Listhaug sa på Dagsrevyen i går at hele regjeringen stiller seg bak forslagene.

– Vi skal jo gå gjennom høringssvarene, men vi trenger å få gjennom innstramminger, sier Listhaug til NRK.

Da Dagsavisen spurte Listhaug i romjula om hun var sikker på at alt hun foreslo var innenfor internasjonale avtaler Norge var forpliktet til, svarte hun et selvsikkert ja. Men flere av de tyngste høringsinstansene har betvilt nettopp dette i sine svar til forslagene.

– Det tar vi med stor ro. Alle regjeringer som har lagt fram forslag på dette feltet har fått slike reaksjoner. Men dette er forslag som er gjennomført flere steder allerede, som i Danmark og Storbritannia. Det fremkommer også i høringsnotatet at forslagene ikke er i strid med konvensjoner og regler, sier Keshvari.

LES OGSÅ: KrF: – Urealistisk dyrt

Legges ikke i skuffen

Høyres Trond Helleland var ute i går ettermiddag og understrekte at Høyre er åpne for justeringer i forslaget. De vil gjerne ha Venstre med. Men etter det Dagsavisen erfarer vil ikke regjeringen legge hele forslaget i skuffen, selv om det ikke er vanskelig å forstå hvor krevende dette er for Venstre.

Statsministeren har også uttrykt klart at hun ønsker å samtale med forlikspartnerne for å komme fram til lovendringer som står seg for å håndtere flyktningstrømmen.

LES OGSÅ: – Listhaug må forstå forskjellen på flyktninger og innvandrere

– Sammenbrudd

– Dette er et uttrykk for sammenbrudd av tillit mellom regjering og et av deres samarbeidspartier, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ap mener regjeringen nå må starte dialogen med Stortinget.

– Etter forlikene var klare, har regjeringen valgt en konfrontasjon med partiene på Stortinget. De som har stilt spørsmål ved forslagene er blitt framstilt som en trussel mot landet. Det har skapt et klima som ikke kunne vare, sier Støre.

Han har et klart råd til statsminister Erna Solberg:

– Hun bør sette seg ned og tenke gjennom denne situasjonen, gå gjennom høringssvarene, og tenke annerledes om hvordan hun leder mannskapet sitt i ukene som kommer.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener partene igjen må sette seg sammen.

– Jeg tror det er en veldig styrke for norsk politikk hvis vi klarer å roe ned retorikken litt, og sette oss ned sammen og jobbe ut ting som alle partiene som er med på forliket kan stå sammen om, sier han.

Støre er også – ikke overraskende – klar for dialog. Akkurat når er han mer åpen på.

– Nå tenker jeg regjeringen skal få fordøye at de har fått et kraftfullt budskap fra en av sine samarbeidspartnere, sier Støre til Dagsavisen.

Ingen av de seks forlikspartiene har sagt at de forlater det.

Mer fra Dagsavisen