Innenriks

Bør du ta ut pensjon mens du jobber?

Fra det øyeblikk du fyller 62 år kan du ta ut delvis eller full pensjon selv om du fortsetter å jobbe. Spørsmålet er om det lønner seg å ta ut pensjonen tidlig.

På papiret er det sånn at personer som lever like lenge som gjennomsnittet får like mye pensjon fra folketrygden den dagen de dør enten de tar tidligpensjon eller ikke. Du får et mindre årlig beløp hvis du går av når du er 62 år. Til gjengjeld får du utbetaling i fem år mer enn om du venter til du er 67.

Lever du lenger enn gjennomsnittet, taper du pensjon på å gå av tidlig. Og omvendt.

- Dette er på papiret. Virkeligheten er annerledes, sier Birger Myhr i Pensjonseksperten.

 

I virkeligheten

Han fastslår at disse faktorene er negative for lønnsomheten ved å ta ut pensjonen tidlig:

* Levealder: Pensjonsopptjeningen blir fordelt på det forventede antall gjenstående leveår for årskullet hver enkelt tilhører. Fordi levealderen stadig stiger, blir antall leveår undervurdert. Gjennomsnitts-Ola og -Kari kommer til å leve flere år lenger enn den levealderen myndighetene bruker når de beregner pensjonen. Følgelig blir de som tar ut pensjon tidlig underbetalt.

* Inntektsskatt: Har du høy inntekt, er det lite sannsynlig at det lønner seg å ta ut pensjon når du skal fortsette å jobbe. Den blir lagt til toppen av inntekten din, så du må betale toppskatt av den.

Derimot blir det skattemessig nøytralt hvis summen av inntekt og pensjon blir så lav at du bare må betale toppskatt for en del av pensjonen. I slike tilfeller vil man få mange år med høyt skattefradrag for pensjonsinntekt, og denne reduksjonen vil være langt større enn toppskatten.

Tjenestepensjonen kommer også på toppen av inntekten, men den kan du vente med å ta til du blir eldre.

* Skjev justering: Opptjent pensjon justeres hvert år opp i takt med lønnsøkningen. Pensjon under utbetaling justeres imidlertid 0,75 prosentpoeng lavere enn dette. Over fem år (årene mellom 62 og 67 år) blir det en god del kroner av det. Det favoriserer de som venter med å ta ut pensjon.

* Lav rente: Hvis du tar ut pensjon mens du jobber, får du mye høyere inntekt enn før siden pensjonen kommer på toppen. Denne overskuddskapitalen kan du spare og få renter av. Med dagens rentenivå er det imidlertid umulig å oppnå en risikofri avkastning på disse pengene som tilsvarer det du får ved å la pengene stå i pensjonsordningen. Annerledes kan det bli om man benytter denne anledningen til å nedbetale lån, slik at man blir gjeldfri når man slutter å jobbe.

* Etterslep: Det er to års etterslep på pensjonsberegningen. Hvis du tar ut alderspensjon i 2015, er det opptjeningen i 2013 som gjelder. Deretter justeres poengene i henholdsvis 2016 og 2017. Myhr påpeker at nøytraliteten med hensyn til når man tar ut pensjonen like fullt blir ivaretatt.

 

Samme jobb

som før

Du kan gå inn på pensjonskalkulatoren til nav.no og beregne ulike alternativer for deg selv. Vær klar over at kalkulatoren til Nav ikke tar hensyn til de faktorene som er nevnt ovenfor.

Personalavdelinger og fagforeninger kan gi gode råd om hvor du skal trå varsomt for ikke begå en tabbe i pensjoneringsvalget ditt og eventuelt hente inn bistand fra nøytrale eksperter. Spesielt viktig er det å være klar over at den varige reduksjonen i pensjon er større enn det Nav-kalkulatoren viser, understreker Myhr.

Du kan også kontakte Nav ­Kontaktsenter Pensjon for å få personlig­ veiledning.

 

Lønner det seg?

Beregninger Nav har gjort, viser at nesten ingen kvinner tjener på å ta ut pensjon tidlig fordi de lever så lenge. Det lønner seg heller ikke for de fleste menn.

Birger Myhr vil bare anbefale tidlig uttak hvis man har fått utført en individuell pensjonsvurdering som viser at tidlig uttak er lønnsomt.

- Da kan man sammenligne hva man sitter igjen med etter skatt i hvert enkelt år framover, sier han, og tilføyer:

- Det ironiske er at Nav selv forleder mange til å starte uttaket tidlig ved å presentere kalkulatorberegninger som undervurderer det varige tapet ved tidlig uttak.

Mer fra Dagsavisen