Innenriks

Avvikler bevæpning

Det er ett år, to måneder og over 20 vådeskudd siden politiet ble midlertidig bevæpnet. Bevæpningen har ikke beskyttet det norske folket ytterligere, mener forsker.

Det var like før klokken 15 i går ettermiddag at Politidirektoratet meddelte at det norske politiet ikke lengre vil ha våpen på kroppen. I ett år og to måneder har politiet båret våpen, men fra onsdag neste uke skal våpnene lagres framskutt i kjøretøyene, slik det var før.

– Politidirektoratets samlede faglige vurdering er at det ikke er grunnlag for å fortsette den midlertidige bevæpningen.

Det forklarer politidirektør Odd Reidar Humlegård ifølge NTB, som skriver at Politidirektoratet fastslår at trusselnivået i Norge har sunket.

– Regjeringen er i ferd med å sette ned et utvalg som skal vurdere den fremtidige bevæpningsmodellen for politiet, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

LES OGSÅ: Stortinget sier nei til generell bevæpning

– Ikke forskjell

Begrunnelsen for den midlertidige bevæpningen som ble innført først i november 2014, var økt trusselnivå. Siden har den midlertidige bevæpningen flere ganger blitt forlenget. Rett før terrorangrepet i Paris i november 2015 ble bevæpningen vedtatt avviklet, men den ble raskt gjeninnført, da situasjonen var uavklart. Politidirektoratet formidlet i går at situasjonen nå er avklart, og at det dermed ikke er grunnlag for bevæpning.

Konkret hvordan Norge er tryggere enn for noen måneder siden, gikk ikke Politidirektoratet inn på i går.

Professor ved Politihøyskolen, Johannes Knutsson, har deltatt aktivt i debatten rundt bevæpningen. Han er usikker på hvorvidt Norge egentlig er blitt noe tryggere.

– Det har skjedd påtakelige forandringer i verden, men jeg tilhører uansett dem som har vanskelig for å se at det skal innebære noen reell bedre beskyttelse at politiet har skytevåpenet på hoften, framfor lagret i kjøretøyet. I de angrepene som har skjedd, og som har rammet politi, har ikke bevæpning gjort noe forskjell, sier Knutsson.

Han er glad for at den midlertidige bevæpningen nå avsluttes.

– Det har vært en veldig spesiell situasjon i Norge, med en justisminister som har villet støtte fagforeningens krav om generell bevæpning. Hvilket grunnlag han hadde for å støtte det, undrer jeg meg over. Flere politisjefer sa nei til dette, interessant nok. Det har vært et politisk spill i dette bildet, mener Knutsson.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

LES OGSÅ: Stanser ikke terror

Vådeskudd

– Den midlertidige bevæpningen av norsk politi har vært et ekstraordinært tiltak som har vart i over et år. Det er bra at trusselen ikke lenger er så alvorlig, at landet er tryggere og at dette tiltaket ikke lenger anses som nødvendig, sier Hadia Tajik, leder for Stortingets justiskomité til NTB.

Bevæpningen har ført til mye debatt, blant annet da det har vært rapportert om flere vådeskudd fra politiet det siste året.

5. november kunne NRK fortelle at det i 2015 var avfyrt 23 vådeskudd fra politiet. I årene før har antall vådeskudd ligget på mellom to og ni årlig. Blant uhellene i 2015 er skudd i forbindelse med puss og vedlikehold av våpen, og ved lading.

LES OGSÅ: – Bevæpning utsetter politiet for økt risiko

Mer fra Dagsavisen