Innenriks

Avblåser ikke tillitskrisen

LÆRERSTREIKEN: Fire av fem lærere stemte ja til forslaget om ny arbeidstidsavtale. Men Utdanningsforbundet vil ikke avblåse tillitskrisen.

- Jeg er glad for at det ble et solid ja, og for at det var god deltakelse i avstemningen. Det betyr at nå er konflikten avsluttet, sier leder for Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied.

Etter månedsvis med streik og med 100.000 rammede elever sa lærerne i går endelig ja til forslaget til ny arbeidstidsavtale. Resultatet av uravstemningen viste at 79 prosent av lærerne som stemte sa ja, mens 21 prosent sa nei.

Lied sier at streiken må bli et vendepunkt for lærerne.

- Det betyr at det ikke vil føre fram om KS ved neste korsvei argumenterer for at tvang og pisk gir engasjerte og motiverte lærere. KS må bevege seg i retning av en utdanningsledelse som spiller på lag med lærerprogresjonen, ikke mot, sier Lied.

Tillitskrise

Gjennom streiken er ordet «tillitskrise» blitt brukt for å beskrive forholdet til arbeidsgiveren. Og selv om selve arbeidskonflikten nå er avsluttet, vil ikke Lied avblåse tillitskrisen.

- Nei, den kan ikke avblåses helt. 20 prosent av lærerne har sagt nei. Det forteller meg at det er et stykke igjen før vi har en avtale og en arbeidsgiver lærerne har full tillit til. Men nå har vi et grunnlag å jobbe ut fra for å bygge tilliten opp igjen, sier hun.

Lied mener streiken har synliggjort hva som må til for at lærere skal være lærere.

- Jeg mener sentrale politikere må ta et medansvar, og sørge for at nasjonale mål og ambisjoner faktisk er mulig å gjennomføre, sier Lied.

God dialog

Forhandlingsleder for KS, Per Kristian Sundnes, har jobbet med å framforhandle en ny arbeidstidsavtale med lærerne i et år nå. Han er svært fornøyd med at nesten fire av fem lærere har sagt ja til den nye avtalen.

- Vi ser på det som et godt utgangspunkt for jobben vi nå har å gjøre med partene, både sentralt og lokalt, sier Sundnes.

Gjennom streiken har lærere og lærerorganisasjonene brukt ordet «mistillitskrise» når de har beskrevet forholdet til KS. Det mener Sundnes blir en for enkel framstilling.

- Vi har alltid hatt en helt annen nyanse i hele problemstillingen. Vi føler at vi har hatt en god dialog og tillit til motparten, i den forstand at Utdanningsforbundet sentralt snakker åpent med oss og stoler på oss, og vice versa.

- Jeg tror «mistillitskrise» er en samlesekk for frustrasjon over mye, som trange kommunebudsjetter, stadig nye rapporteringsrutiner, lønnsutvikling og spekulasjon i pressen, sier Sundnes.

Arbeidsro

Da forhandlingene begynte for et år siden, hadde han ikke sett for seg at løsningen ikke skulle være på plass før langt utpå høsten året etter. Nå tror han de vil få arbeidsro.

- Lokalt vil mange være opptatte med lokale forhandlinger, som ble forsinket på grunn av den spesielle situasjonen. Det gir oss tid sentralt til å samarbeide om hvordan vi skal starte på opplegget for opplæring, bygging av tillit og skapte gode forhold lokalt og sentralt, sier Sundnes.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen