Innenriks

Asylbaron doblet formuen

2015 ble et toppår for eiere av mottak.

Bilde 1 av 3

Kristian Adolfsen hadde i 2015 en formue på nær 216 millioner kroner mot 103,5 millioner kroner i 2014.

Formuen til broren, Roger Adolfsen, økte til nær 199 millioner, mot i underkant av 124 millioner kroner i 2014.

Sammen eier de Hero Norge AS, som iallfall inntil ganske nylig har vært gull verdt for brødrene. I slutten av august bestemte nemlig Utlendingsdirektoratet (UDI) seg for å legge ned 7.000 mottaksplasser i Norge, etter at den store tilstrømningen av asylsøkere i fjor, er blitt kraftig redusert i år. Det førte til at Hero fikk beskjed om oppsigelse av kontraktene med 17 deres 65 mottak. I slutten av september fulgte UDI opp med oppsigelse av kontraktene med ytterligere ni av Heros mottak.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

50 millioner mindre

Tall fra UDI for 2015 og 2016 fram til utgangen av august for begge år, viser at det allerede har vært en nedgang i utbetalingene til Hero. Mens Hero mottok i overkant av 831 millioner kroner de åtte første månedene av 2015, var beløpet på drøyt 781 millioner kroner i samme periode i år.

Men til tross for så langt 50 millioner kroner mindre fra UDI, lider ikke brødrene Adolfsen noen nød. Roger Adolfsen hadde en inntekt på 8,2 millioner kroner i fjor, mens Kristian Adolfsen hadde en inntekt på hele 23,6 millioner kroner.

Dagsavisen har gjort flere forsøk på å få brødrene Adolfsen i tale, uten å lykkes med det. ABC Nyheter har lyktes bedre.

– Hero Group AS (omsatte) for 956,6 millioner kroner i 2015, og hadde et overskudd på 25,5 millioner kroner etter at vi hadde betalt skatt på 14,5 millioner. Det betyr at overskuddet var cirka 2,7 prosent av omsetningen, skriver Kristian Adolfsen i en epost til ABC Nyheter.

Les også: Flyktingen som ble Norges nye motehelt

79 mill. mer

2015 var også et innbringende år for Morten Jørgensen, styreleder i Link, som har tatt imot flyktninger og asylsøkere siden slutten av 1980-tallet. Jørgensen økte sin inntekt fra 2,2 til 4,2 millioner kroner, og han gikk fra å ha null til 11 millioner kroner i formue.

En annen størrelse i Link, Jørund Anker Skurdal, økte sin inntekt fra 3 til 5 millioner kroner fra 2014 til 2015, og formuen vokste fra 13,4 til 15,4 millioner kroner.

«Link deltar kontinuerlig i nye anbudskonkurranser for drift av mottak», går det fram av selskapets nettsider.

Det synes å være en vellykket taktikk. Mens utbetalingene fra UDI til Link de første åtte månedene i fjor var på 177 millioner kroner, var de på hele 256 millioner i inneværende års åtte første måneder.

Et annet selskap som nå mottar mer penger fra UDI enn før, er Nord-Norsk Mottakssenter. Per Reidar Bendiksen, som er sentral der, økte sin formue med nær 24 millioner kroner, til totalt nærmere 39 millioner kroner, fra 2014 til 2015.

Les også: Mangler oversikt over 750 barn

– Dyre akuttmottak

– I 2015 var det en veldig stor økning i bruken av akuttmottak. Prisene ble veldig høye, opp til tusenlappen per døgn, opplyser seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

– Det ble inngått en del kortvarige kontrakter om akuttplasser, og det ble brukt mye penger på dette, fortsetter han.

Nå i 2016 er UDI som nevnt i full gang med å bygge ned kapasiteten igjen, ved avvikling av mottak. Hero som føler dette direkte på pungen, er bekymret for hvordan denne reduksjonen gjennomføres.

«Flere av mottakene som nå blir sagt opp, har drevet i svært mange år og har ansatte med høy kompetanse på drift av mottak. (...) Det er trist å vanne ut den kompetansen som over år er bygget opp, og det er ikke minst en stor utfordring for beboere og familier som blir flyttet inntil flere ganger i en allerede vanskelig situasjon», skriver selskapet på sine nettsider.

Også NOAS er opptatt av den nedbyggingen av mottaksplasser som nå skjer.

– Vi ser at veldrevne mottak legges ned og at nye, muligens billigere får kontraktene i stedet. Hvis prisen trumfer alt, er det bekymringsfullt, sier Martinsen.

– Er ikke NOAS opptatt av at de som står bak disse selskapene tjener seg søkkrike?

– Det viktige for NOAS er at kontraktene og avtalene som inngås av UDI er av god kvalitet, slik at de som er på mottakene blant annet har gode fasiliteter, god oppfølging fra ansatte, gode aktivitetstilbud og muligheter for sysselsetting, svarer Martinsen.

Mer fra Dagsavisen