Innenriks

Årets TV-aksjon i full gang – der den ikke regnet bort

Rundt 100.000 bøssebærere samlet søndag inn penger til UNICEFs kamp for skoler i konfliktområder. Men i Tvedestrand måtte folk holde seg inne.

Klokka 16 startet frivillige over hele Norge med å gå fra dør til dør med bøssene sine. Hos Norwegian var mange kabinansatte utstyrt med bøsser, i tillegg til noen frivillige som gjerne ville ta en flytur for UNICEF.

– Bøssebærerne er gullet i TV-aksjonen og gjør dugnaden så unik. Derfor er det ikke mulig for privatpersoner å gi før bøssebærerne har vært på døra. Fra klokken 16 til 18 er det kun bøssene som gjelder, sier innsamlingsleder i UNICEF, Christina Johnsen til NRK.

Like før klokka 19.30 var nesten 61 millioner kroner samlet inn. Som så ofte før var Utsira på topp av giverlista, med 288,78 kroner per innbygger, mot 11 i landsgjennomsnitt. Men sistnevnte vil nok bli tre- eller firedoblet.

LES OGSÅ: Dagsavisens Lars West Johnsen tar et oppgjør den egentlig givergleden til nordmenn: «Kjære nordmenn. Jeg er bøssebærer, det er like nitrist hvert år»

Penger til utdanning

Årets aksjon går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt. Pengene som kommer inn, skal sørge for skoleutstyr, videreutdanning av lærere, oppbygging av skoler og læringssentre i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan.

Bidragene kommer fra både skoler, organisasjoner og næringsliv. Det største bidraget så langt er det Statoil som har kommet med, med 800.000 kroner.

Flere steder i Tvedestrand og Arendal ble imidlertid søndagens innsamling avlyst på grunn av uvær og regn.

– Vi synes ikke det er forsvarlig å sende ut folk. Dette er unntakstilstand, sier banksjef Bente Christensen i Sparebanken Sør til Tvedestrandsposten, som anbefalte folk å gi på elektronisk vis.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vipps

For dem som ikke har husket å ha kontanter tilgjengelig, er det i år mulig å betale med Vipps.

Fra klokka 18 kunne folk også gi penger via sms, telefon, bank og kort.

I fjor ble det samlet inn 220 millioner kroner til Røde Kors. Året før fikk Regnskogfondet potten på 189 millioner kroner, en nedgang fra toppåret 2014, da 251 millioner kroner ble samlet inn til Kirkens Nødhjelp.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen