Innenriks

Ansatte ventet på at det «skulle smelle»

– Dette er som å trekke ut splinten fra en granat og kaste den fra seg, tenkte en sentral ansatt i Oslo katolske bispedømme da ledelsen ikke ville stoppe medlemsregistreringspraksisen.

To ulike vitner, en nåværende og en tidligere ansatt i Oslo katolske bispedømme (OKB), brukte om lag samme beskrivelse på sin bekymring for den omstridte medlemsregistreringen. Da de begge opplevde at kirkeledelsen, med biskop Bernt Eidsvig i spissen, ikke la om praksisen, ventet de begge på «at det skulle smelle».

De siktet til at praksisen med å registrere uvitende, antatte katolikker som medlemmer skulle bli kjent offentlig.

Sogneprest Torbjørn Olsen, som også fungerer som biskoppelig vikar i OKB, sa det slik:

– Da var det egentlig bare å sitte å vente på at det som skjedde, skulle skje. Det er som å trekke ut splinten fra en granat og kaste den fra seg. Da er det bare å vente på smellet.

LES OGSÅ: Bispedømmet ble tilbudt å betale en foretaksbot på én millon kroner, men sa nei. Nå varsler statsadvokaten mangedobling av millionkravet

«Som forventet»

Olsen sikter til det tidspunktet han innså at det ikke kom til å bli foretatt en grunnleggende omlegging av medlemsregistreringen, slik han tidligere hadde foreslått internt.

Han var internt hele tida klar på, siden han først tok opp saken i 2011, at medlemspraksisen var uakseptabel.

Han beskrev også en telefonsamtale han fikk fra en annen ansatt i bispedømmet da politiet i februar 2015 uanmeldt gikk inn på flere adresser tilknyttet bispedømmet, beslagla dokumenter og korrespondanse, og tok ut tre siktelser.

– «Nå er de her», var beskjeden jeg fikk. Hvem, spurt jeg. «Politiet», var svaret. Da svarte jeg med to ord: Som forventet, sa Olsen i retten.

Om politiransakingen sa han:

– Jeg vet ikke hvor mange ganger mellom 2013 og 2015 jeg så for meg at det kunne skje.

Tidligere denne uka har biskopen selv vitnet, etter at den bedrageritiltalte tidligere økonomisjefen forklarte seg da saken ble innledet mandag. Begge ga uttrykk for at de oppfattet at omfanget av feilregistreringer av medlemmer ikke var særlig stort.

De to fastholder den samme grunnholdningen: Den katolske kirke har krav på offentlig støtte for alle katolikker i Norge, og siden langt fra alle antatte katolikker i landet, som anslås til om lag 200.000, er medlemsført, har kirken totalt sett ikke fått utbetalt for mye penger selv om mange er blitt feilregistrert.

LES OGSÅ: Kirken gransket seg selv, og sa at sluttrapporten skulle offentliggjøres. Nå hemmeligholdes den som et «internt arbeidsdokument»

– Får ta smellen

En tidligere ansatt i bispedømmets informasjonstjeneste vitnet også onsdag. Hun forklarte at selv etter at det ble vedtatt internt i 2013 at praksisen skulle legges om, så ble en person ansatt for å drive med registrering.

– Da tenkte jeg at det da betyr at vedtaket i bisperådet på en eller annen måte har blitt lagt dødt.

– Og jeg tenkte: Da får vi bare ta den smellen når den kommer.

Avviser bedrageri

Den tiltalte økonomen har lagt vekt på hans bekymring først og fremst har knyttet seg til at å registrere personer uten å spørre først, kunne krenke folks religiøsitet dersom ikke-katolikker ble registrert.

Han avviser at han har hatt som intensjon å sikre bispedømmet mer penger enn han mener kirken hadde krav på.

Mer fra Dagsavisen