Innenriks

Anklages for sensur

Advokat og utvalgsmedlem Cecilia Dinardi er sterkt kritisk til barnevoldsutvalgets metode. Kritikken kom for sent til å få plass i utredningen, svarer utvalgets leder.

Bilde 1 av 2

Barneminister Solveig Horne (Frp) mottok i forrige uke en utredning kalt «Svikt og svik» fra det regjeringsoppnevnte barnevoldsutvalget.

Nå viser det seg at det har vært intern uenighet i utvalget, ikke bare om de faglige anbefalingene, men også om metodikken utvalget har lagt til grunn for arbeidet sitt. Det kommer fram i et brev utvalgsmedlem Cecilia Dinardi har sendt til Horne selv og utvalgslederen, samt til pressen.

Dinardi er spesielt kritisk til at hun ikke fikk med en merknad i utredningen hvor hun kritiserer arbeidsmetoden, som er lagt til grunn for hele utvalgsarbeidet.

– Jeg reagerer på at jeg har blitt sensurert og hindret i å komme med viktige opplysninger. En NOU er et viktig grunnlag for lover og et viktig kildedokument som benyttes av mange. Det er svakheter i utvalgsarbeidet som det er viktig å kjenne til. Det er grunnen til at jeg nå går ut med dette, sier Dinardi til Dagsavisen.

Les også: Utvalg foreslår melde­plikt for barneovergripere

Tilgang til ni saker

Sentralt i barnevoldsutvalgets arbeid var å gå gjennom 20 alvorlige saker der barn og ungdom har blitt utsatte for vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt.

I merknaden kritiserer Dinardi at hele utvalget kun fikk tilgang til ni av de utvalgte 20 sakene. «De andre 11 sakene har vi basert oss på saksfremstillinger gitt av leder, nestleder og sekretariatet. Dermed har det ikke vært mulig for alle å gjennomgå og analysere sakene direkte, eventuelt vurdere innhenting av flere saksdokumenter. Dette har begrenset vår mulighet til egne refleksjoner og vurderinger om disse sakene. Dette mener jeg har vært en svakhet ved vår arbeidsform», skriver hun i merknaden.

– Jeg mener dette er viktige merknader som har direkte betydning for NOU-en, og vurderingen av saksgjennomgangen, og jeg mener det er viktig at leseren har opplysninger om det, sier Dinardi, som totalt hadde tre dissenser og 2 merknader til utredningen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Trist

Utvalgets leder Ann-Kristin Olsen stiller seg uforstående til beskyldningene om sensur.

– Det er urimelig å si at hun er sensurert når hun kommer med en uvarslet merknad på kort varsel. Det er rett og slett trist, sier Olsen til Dagsavisen.

Hun har ledet fem offentlige utvalg tidligere og aldri opplevd noe lignende.

– Hun har fått med de dissensene hun har levert inn, men det var en særmerknad som kom så sent at den ikke kunne få en forsvarlig behandling i utvalget før NOU-en skulle i trykken. Merknadene bestred metode. Dette hadde vi drøftet i april i fjor, og da ble vi enige om en kvalitativ metode. Derfor mente jeg det var nødvendig å drøfte dette i utvalget før en eventuelt kunne ta inn denne merknaden, sier Olsen.

Fikk møte i departementet

Kai Morten Terning (Frp) i Barne- og likestillingsdepartementet har hatt møte med Cecilia Dinardi om hennes innvendinger.

– Det er ikke uvanlig at det er dissens i utvalgsarbeid, sier statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet Kai Morten Terning i en skriftlig kommentar til Dagsavisen.

Han hadde tirsdag et møte med barnerettsforkjemper Dinardi, hvor hun fikk lagt fram sine synspunkter, opplyser statssekretæren.

– Vi har nå mottatt utredningen fra et samlet utvalg og vil sende denne på høring på vanlig måte. Dette er en viktig utredning og vi ønsker å komme raskt i gang med oppfølgningen, avslutter Terning.

Mer fra Dagsavisen