Innenriks

– Alt går på tid

Reidar Sollie var med fra begynnelsen i hjemmesykepleien i Oslo. Nå vil han ha endring i eldreomsorgen.

De siste ukene har debatten rast i Dagsavisen om hvorvidt det er stoppeklokka som styrer eldreomsorgen i Oslo kommune eller ikke. Venstresida og Fagforbundet mener svaret er ja, men eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) har stått hardt på motsatt standpunkt.

82 år gamle Reidar Sollie er ikke i tvil.

– Nå går eldreomsorgen på tid. Det er stoppeklokka som gjelder.

LES OGSÅ: – Se her, Kvalbein, en stoppeklokke

– Kommer ikke til tida

82-åringen har bodd på Kampen omsorg+ siden februar. På grunn av slag kan han ikke lenger klare seg på egen hånd, men hodet er fortsatt skarpt.

Han understreker at han trives der han bor, men han er sterkt kritisk til utviklingen i eldreomsorgen. Sollie, som er utdannet sykepleier, var med fra hjemmesykepleiens spede begynnelse i Oslo i 1965.

Han er ikke enig med byråden i at de detaljerte vedtakene fører til at man kan planlegge dagen etter når besøket kommer.

– Kvalbein mener at man med SVs ordning ikke kan vite når hjelpen kommer, men det er jo sånn det er i dag. Det skjer nesten daglig at de ikke kommer til tida. Jeg får ikke dratt noe sted.

På grunn av grønn stær skal pleierne komme innom klokken ni for å gi øyedråper. Når klokka slår halv elleve og de fortsatt ikke har kommet, ruller Sollie selv rullestolen ut i gangen og krever sin rett.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Med fra starten

Detaljstyringen går ut over både pasienter og ansatte, mener han. Selv om han anerkjenner at situasjonen og kravene er annerledes i dag, savner han at brukernes behov er styrende for organiseringen av eldreomsorgen.

– Det er for mange pasienter og for få ansatte.

Kona Cathrin Sundvall har samme oppfatning.

– Mitt inntrykk er at det er dårlig organisert. Det er mange team, og hele tida nye ansikter. I tillegg virker det som de har dårlig tid.

Sundvall mener vedtakene som angir hvor mye tid hver pasient skal få blir vanskelige å forholde seg til.

– Det er ikke alltid tilstrekkelig. Det er jo mennesker det er snakk om. Uansett hvor mye teknologi man får inn, vil mennesker ha forskjellige behov.

LES OGSÅ: Krangler om stoppeklokka

– Politisk diskusjon

Avdelingsleder for helse og omsorg i bydel Gamle Oslo, Katalin Simon, ønsker ikke å gå i debatt med Sollie.

– Dette er en politisk diskusjon jeg ikke skal gå inn på. Vi skriver vedtak etter fylkesmannens retningslinjer, og da beregnes tida hver enkelt bruker skal få etter de behovene de har, sier Simon, som presiserer at hun ikke uttaler seg i saker om enkeltbrukere.

– Det viktigste er at enkeltvedtakene er utformet på en slik måte at de er i henhold til de juridiske retningslinjene og sikrer rettssikkerheten til brukeren. Tidsbruken utmåles i timer per uke, sier Simon.

LES OGSÅ: Aud Kvalbein: SV viser frem en telefon, ikke en stoppeklokke!

Mer fra Dagsavisen