Innenriks

Agenda samler kremen av akademikere

AKADEMIKERRÅD: Tenketanken Agenda har engasjert sju framstående akademikere og forskere for å skaffe seg solid bakgrunn for egne meninger.

- Vi ønsker tung kunnskap i bånn når vi setter vår dagsorden. Derfor satte vi opp en ønskeliste av forskere med helt ulik fagbakgrunn som kan dele og utveksle kunnskap og åpne dørene til forskningsmiljøene for oss. Vi vil putte ny forskning inn i en politisk kontekst, sier Marte Gerhardsen, daglig leder i tankesmia Agenda.

Tunge temaer

I går kunne hun og styreleder Geir Lippestad ønske velkommen til det første møtet i Agendas akademiske råd. I fire strake timer diskuterte de tunge temaer som skattepolitikk, ulikhet og velferdsmodellen, kvalitet og effektivitet i offentlig sektor, mangfold og integrering - og livet etter oljen.

De sju akademikerne som skal møtes tre ganger i året i Agendas lokaler er: Grete Brochmann, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsforskning, Ragnar Torvik, professor i samfunnsøkonomi ved NTNU, Cathrine Holst, sosiolog og forskningsleder ved Arena, Eirik Holmøyvik, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Camilla Serck-Hanssen, professor i filosofi ved Universitetet i Oslo og Dag O. Hessen, professor i biologi ved Universitetet i Oslo.

Tanken er at Akademisk råd skal styrke den faglige kvaliteten i Agendas arbeid med sine synspunkter, innspill og ideer til forbedringer på form, innhold og metode.

- Alle forskerne kjente selvfølgelig til hverandre, men flere møttes for første gang nå. Vi har vært opptatt av at de har et tydelig verdiståsted og engasjement i sentrum og på venstresiden. Men hva de stemmer aner jeg ikke, sier Marte Gerhardsen.

Tankesmien Agenda ble startet som en motvekt til den liberale tenketanken Civita med den profilerte høyrepolitikeren Kristin Clemet som leder.

Elitistisk?

- Vi lever i et samfunn med store utfordringer som må løses på helt nye måter. Vi vil få viktige aktører til å snakke sammen. Agenda skal være den frie tankes sted der det er lov å si upopulære ting i alle leirer, sier Geir Lippestad som ble utnevnt til styreleder i desember i fjor.

- Agenda skulle være mer «folkelig» enn Civita, men sammensetningen av Akademisk råd er unektelig elitistisk, for å si det forsiktig ...?

- Akademisk råd er ikke de eneste vi rådfører oss med. Vi snakker mye med fagforeningene og vil gjerne ha innspill, forsikrer Marte Gerhardsen og legger til at Agenda bare denne uka har hatt møter med Sykepleierforbundet, Arbeidsmandsforbundet og Utdanningsforbundet.

Debattsugne

- Vi er sugne på debatt og vil ta opp spørsmål Civita ikke er så opptatt av, vi vil være mer internasjonale og fokusere bredere, sier Lippestad.

- Vi trenger samfunn der vi behandler hverandre med menneskeverd. Hvor alle får de samme mulighetene, og hvor vi ikke deler folk inn i A- og B-lag. Det er gjennom de sterke fellesskapene vi best kan ta alt det som er godt med Norge videre inn i framtida, sier han.

- Utålmodige sjeler har etterlyst framdriften vår. Men husk at Agenda først fikk en fast ledelse 1. april, så kom sommerferien, men nå er vi godt i gang. Vi har allerede hatt fire god besøkte «Agendamorgener» - frokostmøter som er åpne for alle.

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen