Innenriks

Advarer mot fryktkultur i USA

Den amerikanske debatten er urovekkende preget av frykt, sier Jonas Gahr Støre. En illustrasjon på hva økende forskjeller bærer med seg, mener Ap-lederen.

Bilde 1 av 2

– Dette er ikke arrangert, altså, forsikrer Støre.

Like ved oss klimprer en kar melodisk på gitar mens sola speiler seg i skogstjernet og fuglene kvitrer om kapp. Er det til Båntjern Jonas Gahr Støre skal ta med seg potensielle samarbeidspartnere for å lokke dem over på rød side?

For spørsmålet alle stiller seg nå er hvordan statsministerkandidaten skal bygge et alternativ til den blåblå-regjeringen.

Men det er ikke sikkert at Ap-lederen sikter seg inn mot en flerpartikoalisjon.

– Arbeiderpartiet er om nødvendig åpen for å kunne ta ansvar alene i en mindretallssituasjon, sier Støre.

– Men jeg tror på å samarbeide med andre. Det betyr at flere får eierskap til og kan kjenne seg igjen i politikken, utdyper han.

Nydalen satt til side

Erna Solberg har valgt en ny modell i norsk politikk for å sikre regjeringen støtte: Nydalen-avtalen. Støre innrømmer at han var litt imponert over samarbeidsavtalen da den kom.

– Fordelen med en detaljert avtale er at den dekker mange områder. Utfordringen er at den gir lite fleksibilitet, fordi tidene forandrer seg. Når det da dannes andre flertall blir det et nederlag for avtalen. Det flertallet i Stortinget gikk inn for i saken om asylinnstramningene, kan ses på som å sette Nydalen-avtalen til side, og det har vi sett i stadig flere saker, mener Støre.

Familie og fellesskap

At KrF-leder Knut Arild Hareides deltakelse i pride-paraden førte til over 80 utmeldelser viser at homofiles rettigheter fortsatt er et vanskelig tema for KrF. I Ap har de derimot kommet så langt at et utvalg har foreslått at barn bør kunne få ha flere juridiske foreldre.

– Det er veldig kjent at vi er uenige på dette området. Men vi som er opptatt av fellesskap ser at familien ofte er det viktigste fellesskapet. Jeg mener Ap gjennom politikken for barnehager og permisjonsordninger har vist seg som familiens parti, sier Støre.

Han mener derfor ulikhetene mellom de to partiene på dette området er håndterbare.

Abortloven står

De som frykter at Støre skal lede Ap inn i «tidenes mest konservative regjering», kan i hvert fall forsikres om at han ikke vil tillate tukling med abortloven.

– Hvordan vil du svare på forsøk på å stramme inn på abortloven, og hva tenker du om forslag som obligatorisk refleksjonstid?

– Vi er i likhet med mange partier opptatt av at aborttallene kan gå ned, men å rokke ved friheten til selvbestemt abort er ikke aktuell politikk for Ap.

Han har samtidig forståelse for engasjementet rundt disse spørsmålene i KrF.

– Jeg mener en del av den saklige uenigheten mellom oss blir blåst opp. Det er det unødig å gjøre.

Urovekkende i USA

Men selv når abort diskuteres blir ikke debattklimaet i Norge like heftig som det er i USA om dagen. Det er mye takket Donald Trump som denne uka offisielt blir valgt som Republikanernes presidentkandidat. Om en uke er det Hillary Clintons tur på Demokratenes landsmøte.

– Jeg håper hun vinner. Jeg mener Obama har rett i at USA aldri har hatt en bedre forberedt og kvalifisert kandidat. Jeg kjenner henne godt og mener hun står for en ansvarlig politikk, sier Støre.

Han var selv innom Washington D.C på sin tur til USA i sommer.

– Jeg mener en del av det vi ser i den amerikanske debatten er urovekkende. Det er en samfunnsdebatt preget av frykt. Det gjelder synet på mennesker, synet på USAs rolle i verden og synet på det å ha naboer og akseptere det mangfoldet som USA har vært et foregangsland for. Det å oppleve at smeltedigelen tvert imot blir et fryseskap, skurrer veldig i mine ører. Det gjør det også i mange amerikaneres ører.

Den tidligere utenriksministeren mener det som ligger under, er dype frustrasjoner i deler av den amerikanske befolkningen.

– Selv om amerikansk økonomi går bedre, har mange arbeidstakere ikke opplevd en bedring i sin økonomiske situasjon. Det er voksende og ofte enorme forskjeller, og en illustrasjon på hvor det går når ulikhetene øker. Men så har jeg tross alt også en opplevelse av at USA er landet for ytterpunkter, og de har en evne til å finne en vei. Når europeere står og tenker at nå er dette mot veis ende, så er det plutselig en fortsettelse på veien likevel.

Jonas' sommer

Skal ferien nytes i Norge, i utlandet eller hjemme?

Norge. Det blir Sørlandet og kanskje litt fjell.

Er den beste sommermaten grillmat, nyfanget makrell eller servering på uterestaurant?

Siden det er en så stor lidenskap for meg å fiske makrell, så går jeg for det.

På stupebrettet går du for svalestup, mageplask eller bomba?

Jeg forsøker på svalestup, og ender ofte opp med et mageplask. Det er faktisk sant. Så har vi en tradisjon på at vi må prøve én baklengs salto. Det ender egentlig mest opp med ryggplask.

I solveggen kjøler du deg ned med pils, kroneis eller en cola på glass?

Da blir det pils og kroneis.

Mer fra Dagsavisen