Innenriks

Advarer LO

Han var avgjørende for at Norge fikk en EØS-avtale. Nå frykter han at Ap kan bli presset av et LO som vil skrote hele avtalen. – Det vil være dramatisk, mener Kjell Magne Bondevik (KrF).

– Kommentatorer og pressefolk sa for 25 år siden at det bare var to som trodde at EØS-avtalen ville bli en varig ordning: Kåre Gjønnes (KrF), som da var parlamentarisk leder, og meg selv som var partileder, forteller tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF)

Han har funnet fram gamle innlegg han holdt i Stortinget den gangen KrF var tungen på vektskålen, og sikret flertall for den omdiskuterte EØS-avtalen.

– Vi sikret det grunnlovsmessige flertallet som skulle til. Hadde det ikke vært for KrF så hadde hele avtalen blitt forkasta, sier Bondevik.

KrF gikk inn for avtalen fordi de mente det var økonomisk fornuftig for et lite land som Norge og at det vil sikre viktige avtaler innen forskning og utdanning og miljø. Det mente også dette kunne være et viktig nasjonalt kompromiss mellom ja og nei-siden i EU-saken.

Les også: Vil ha folkeavstemning om EØS

Roper varsku

At det nå rasles med nei-sablene i LO, gjør Bondevik urolig.

– Jeg er oppriktig bekymret, og mener det ville være dramatisk om et flertall i LO vil velte EØS-avtalen, sier Bondevik.

Han roper nå varsku til fagbevegelsen.

– Om den skepsisen skulle spre seg også inn i Arbeiderpartiet, så står plutselig EØS-avtalen i fare, sier Bondevik, som er glad for at Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Gerd Kristiansen har vært så tydelige som de har vært i dette spørsmålet.

– Jeg tror heldigvis dette skal gå bra, sier Bondevik.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Stabil kraft

Å forsøke å få en alternativ handelsavtale til EØS, betegner han som et høyst usikkert prosjekt.

– Akkurat nå har EU nok med det sjokket som fulgte brexit. Det skaper stor store problemer for EU, og for Storbritannia. Disse forhandlingene kommer til å oppta mye av EUs tid. Tidspunktet for å si opp EØS-avtalen kunne ikke vært verre, sier Bondevik.

Bondevik mener dette er nok et spørsmål der KrF utgjør et tydelig sentrum i norsk politikk.

– Senterpartiet og SV har hele tida hatt en sterkere skepsis til internasjonalt forpliktende samarbeid med EU. Så har du også krefter i Frp som har nasjonalistiske tendenser og skepsis til sterke internasjonale samarbeidsforpliktelser. Så her utgjør KrF et tydelig sentrum.

I et tilfelle der Arbeiderpartiet blir presset fra både LO, SV og Sp i EØS-saken vil KrF kunne være en motkraft, forklarer Bondevik.

– Vi vil jo kunne virke stabiliserende i en sånn situasjon, men jeg tror nok Støre vil være tydelig på at i en Ap-ledet regjering skal EØS-avtalen ligge fast.

Les også: Heier på EØS-opprøret i LO

Mer fra Dagsavisen