Innenriks

1-2-3 STOPP

Vøle, bøte, lappe, fikse, stoppe, reparere. Kjært barn har mange navn, men felles er kanskje at kunnskapen er i ferd med å forsvinne. Lær grunnleggende klesreparering på 1-2-3.

- Mange sier: «Jeg kan ikke sy». Men det her er jo bare å ta nåla opp og ned, sier Karoline Løvald Nordby.

Hun og kollega Stine Røberg står bak Nøstebloggen, den kreative bloggen til butikken Nøstebarn. Ullvøl, eller reparering av ullklær, er at av temaene de har skrevet mye om.

Nordby er ikke imponert over nordmenns vilje og evne til å reparere ødelagte klær.

- Nei! Flere ganger har kunder kommet og fortalt at barnet deres har brukt et plagg fra oss så mye at det har blitt helt utslitt. Når jeg da svarer: «Da er det jo bare å sette på en lapp, så blir den like fin!» blir de flakkende i blikket. Det virker ikke som om det er så vanlig å reparere klærne lenger, sier hun.

I tillegg til at billige klær har skylda, tror Nordby det er ekstra enkelt å kjøpe nytt når man bor i byen hvor klesbutikker er lett tilgjengelige.

- Viljen er nok også involvert. Folk har ikke tid eller lyst til å reparere. Men jeg syns det er koselig og avslappende, jeg.

Nordby viser Dagsavisen tre grunnleggende teknikker for å reparere klær, steg for steg.

sigrid.moyner.hohle@dagsavisen.no

Stopping

Du trenger: En stoppesopp å ha under hullet mens du stopper. Tresleiv eller øse funker også. Garn i samme fargenyanse som plagget: Stoppegarn er ekstra slitesterkt, men et vanlig tynt ullgarn går også bra. Ikke for tjukk nål, gjerne stoppenål med butt ende.

Sy rundt hullet: Hold soppen under hullet og fest tråden på siden av hullet. Sy tråklesting en runde rundt hullet. Hull blir større når plagget er brukt en stund etter at det ble hull. Stram derfor inn hullet til opprinnelig fasong. Er plagget tynnslitt rundt hullet, syr du litt lenger vekk fra hullet. Stram til slik at hullet blir mindre, men ikke for mye, da blir det klumpete. Fest med et halvstikk (stikk nåla ned rett ved der tråden kommet opp, tre nåla gjennom løkka, stram til).

Lag renning: Begynn på siden av hullet og sy fram og tilbake horisontalt, tvers over hullet. Når du kommer til hullet, la tråden gå over og fortsett på den andre siden. Gjør dette over hele hullet så du får trådstriper over hele.

Innslag: Sy fram og tilbake vertikalt, men vev med nåla slik at nåla går over og under renningen du lagde på forrige trinn. Sy fast i plagget på hver side. På neste rad syr du over de trådene du sydde under sist og omvendt. Fest tråden slik som du gjorde i starten. Gjenta eventuelt en gang horisontalt og en gang vertikalt hvis ikke rutenettet er tett nok.

PS. Veldig dårlig tid? Et ekspresstips er å sy en ullapp over hullet. Resultatet blir litt klumpete for sokker, men brukandes.

Lapping av hull

Du trenger: Nål og en tråd i samme fargenyanse som plagget.

Fest tråden opp og ned noen ganger ved siden av hullet.

Begynn på siden av hullet og «vev» opp og ned ved å stikke nåla inni maskene. Ikke stram for mye, da vil stoffet snurpe seg sammen. Beveg deg over hullet, gjør det fram og tilbake over hullet til du har kommet ca. 0,5 centimeter på den andre siden av hullet. Nå skal det være rette trådstriper over hele hullet.

Gjenta på tvers av hullet. Vev deg nå over og under annenhver av trådene du sydde i stad. Fortsett til hele hullet er dekket av rutenett. Fest tråden på baksiden. Samme teknikk kan brukes for andre stofftyper også.

Reparering av lite hull

Du trenger: En lapp klippet ut av en stoffrest. Ull vasket på 40 grader blir litt tovet og dermed slitesterkt, og ypperlig til lapper. Bruk ull- eller bomullstråd hvis du syr i ull. Polyestertråd kan gnage ned ullfibrene. Nål.

Fest hullet litt ved å snurpe det litt sammen og sy store sting rundt. Ikke sy for stramt. Fest tråden med noen sting.

Fest lappen over hullet med noen knappenåler.

Fest tråden på plagget med noen sting. Nå kan du enten sy på lappen med tråklesting (vanlige sting opp og ned) eller tungesting (som på bildet) rundt lappen. Tungesting ser litt finere ut og holder kanten på lappen nede. De lages ved å sy sting på lappen, 0,5 cm fra kanten. Når nåla kommer opp, ta tak i løkka på oversiden med nåla. Når du drar, skal den legge seg fint langs kanten av lappen. Gjør det samme langs hele lappen.

PS. Jeans kan få på en lapp på samme måten, for eksempel i fint bomullsstoff. Sy en sikksakksøm rundt hele lappen først, så den ikke rakner. Blir det litt vågalt med en mønstret lapp, finn en lapp i samme farge som plagget og sy den fast på baksiden i stedet. Sy da rundt kanten på hullet først, så det ikke rakner mer.

Mer fra Dagsavisen