Innenriks

Øker oljepengebruk – får ros

For femte gang øker regjeringen oljepengebruken. Likevel leverer Siv Jensen et passe kjedelig og ansvarlig budsjett, mener sjeføkonom.

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

– Det er fortsatt ingen krise i norsk økonomi.

Det var hovedbudskapet fra finansminister Siv Jensen (Frp) da hun i går presenterte revidert nasjonalbudsjett.

– Dette er et budsjett godt tilpasset norsk økonomi, og det er et ekspansivt budsjett, meddelte finansministeren.

Men det er skyer i horisonten. Det er tegn til økende ledighet, særlig på Sør- og Vestlandet for ingeniører og andre tilknytta norsk sokkel.

– Selv om ledigheten vi ser så langt, ikke er spesielt høy sammenlignet med vår egen historie eller andre land, skaper den utrygghet for familiene som rammes, sier Jensen.

Økonomene synes imidlertid Jensen leverte som hun skulle:

– Dette var ikke voldsomme spennende saker. Det er sånn det skal være, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel i en kommentar til Jensens budsjett.

Les hva Arne Strand skriver om revidert nasjonalbudsjett på Nyemeninger.no

Øker oljepengebruken

Regjeringen øker oljepengebruken med 5,1 milliarder sammenlignet med anslaget fra i høst. Selv om det er en økning i kroner, er det prosentvis en nedgang fra anslaget for 2015 og langt innenfor handlingsregelen.

Isolert sett kunne regjeringen faktisk ha brukt mer oljepenger, mener Juel.

– Dette fordi det er en viss ledighet nå, og det er forventet å bli mer. Men jeg mener det er klokt å la være. Skal vi ha omstilling blir det litt ledighet inntil folk har fått nye oppgaver. Å pøse på mer oljepenger, ville bare ha hindret eller utsatt dette, sier Juel.

Omkamper

Sjeføkonomen synes budsjettet bærer sitt navn rett: Det er en revisjon.

– I perioder med mindretallsregjeringer har revidert ofte vært en omkamp – en budsjettrunde 2.0 – hvor regjeringen har fremmet nye varianter av saker de ikke fikk igjennom høsten før. Revidert budsjett i 2014 bar preg av dette – da var det mye armer og bein og omkamper. Jeg var spent på om vi skulle se omkamper i år, men det ser jeg ingen tegn til. Det er fornuftig, sier Juel.

Kritikk for utgiftene

Men diskusjon blir det likevel. At hver niende krone som brukes over offentlige budsjetter hentes fra oljefondet, er regjeringens samarbeidsparti, Venstre, kritisk til.

– At utgiftsveksten øker fra 2,3 til 2,8 prosent i forslaget til revidert budsjett, er ikke i tråd med den ansvarlige økonomiske politikken Venstre ønsker å føre. Det er ikke bærekraftig at veksten i utgifter ligger over veksten i økonomien ellers, sier finanspolitisk talsmann, Terje Breivik, og viser til at veksten for 2015 er forventet å være under 1,5 prosent og ca. 2 prosent i 2016.

– Hvis utgiftene over tid er høyere enn generell vekst i økonomien, blir offentlig sektor større og større, på bekostning av privat sektor. En ekspansiv oljepengebruk kan være fornuftig, men den kan bare forsvares om man i større grad øker sysselsettingen, ikke bare driftskostnadene i offentlig sektor, sier Breivik.

At regjeringen på knappe to år har økt oljepengebruken fem ganger, er ikke noe mer enn «et politisk demagogisk poeng», sier Juel.

– Det er helt greit. Skattesvikten er større, lønnsveksten er lavere, det er svikt i bilavgiftene fordi flere kjører elbiler, og det henger igjen fra i fjor – dette er naturlige konsekvenser av ting som skjer i økonomien, sier Juel i Nordea.

Halvorsen-fella

God økonomisk politikk er vel og bra, men det er lite Frp-politikk å spore i budsjettet, mener samfunnsdebattant og tidligere Frp-er, Jan Arild Snoen.

– Dette budsjettet kunne like gjerne vært lagt fram av Arbeiderpartiet, nettopp fordi det er et revidert budsjett. Det ligger ikke noe «goodies» her til grasrota, sier Snoen.

Han mener den ansvarligheten som kreves av en finansminister ikke er heldig for en partileder i Frp og påta seg.

– Jensen, som finansminister, blir lite synlig. Her har hun gått i Kristin Halvorsen-fella, og det er et problem for Frp. Jeg mener hun og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen burde byttet poster, slik at det var Jensen som kunne delt ut godsakene og Solvik-Olsen kunne tatt rollen som ansvarlig finansminister.

Kommune-seier

Noen godbiter til sine egne, kom Jensen med. Som Dagsavisen tidligere har omtalt, har Frp- og Høyre-ordførere kommet med en bønn til sine egne i regjering: De ba om å få kompensasjon for skattesvikten, som kommer som følge av oljeprisfall. Deres bønner ble hørt. Jensen la 6,7 milliarder kroner på bordet til kommunene, som fra flere hold ble kåret til budsjettets vinnere. Les saken her: Sanner gir vekst og forventer effektivitet fra kommunene

– Ja, på en måte er de det. Men det er en slags nullstilling: Kommunene har tapt skatteinntekter, derfor får de mer av staten. Alternativet er at kommunene må kutte i aktiviteten, sier Juel.

– Men revidert budsjett er ikke til for at ordførerne skal ha noe snacks i valgkampen, understreker Frps finanspolitiske talsperson Gjermund Hagesæter.

Mer fra Dagsavisen