Bilde 1 av 5
Reportasje

Misnøyens valg

Frykt, skepsis og økonomiske bekymringer preger dagens republikanske velgere. Det gir grobunn for Ted Cruz og Donald Trump.

IOWA CITY/DES MOINES (Dagsavisen): Inne på fast food-kjeden Taco Bell i byen Cedar Rapids sitter tre eldre kvinner med store Donald Trump-buttons på jakkene. De snakker ivrig om helseutgifter, nye medisiner, vonde knær og republikanernes presidentkandidat Donald Trump. Faye Alger har på seg en caps i det amerikanske flaggets farger med Trumps valgkampslagord: Make America Great Again.

Det er ingenting oppsiktsvekkende med det. Republikanernes presidentkandidat har akkurat besøkt byen, og det vrimler av Trump-tilhengere her. Men de tre kvinnenes politiske reise er spesiell. For åtte år siden var alle tre demokrater. Alle tre stemte på demokratenes Barack Obama i 2008, to av dem for så sent som for bare fire år siden. Faye Algers har vært demokrat hele livet.

I dag har de byttet side. Kvinnene håper republikanerne kan gi dem det Barack Obama ikke klarte i løpet av sine drøye sju år som president: Bedre råd og et sterkt USA.

Rike republikanere

Faye Alger (77) sier familien hennes har vært demokrater i tre generasjoner. Foreldrene og besteforeldrene hennes ville nok snudd seg i graven hadde de sett henne nå: Med Trump-hatt på hodet og med klar retning mot republikanernes nominasjonsmøte. Der skal hun stemme på den kontroversielle kjendismilliardæren Donald Trump.

– Jeg har alltid lært at demokratene er partiet for folket og republikanerne er de rikes parti. Og det er sant! Alle de rike jeg vet om er republikanere. Jeg er ikke rik. Men alt har gått i gal retning under Obama, sier Alger.

Hun er ikke helt overbevist, men håper republikanerne kan få orden på økonomien og minske USAs høye utenlandsgjeld. At de rike har forretningssans, også på vegne av staten.

LES OGSÅ: Trump åpner lommeboka

Dårligere råd

Venninnene Cathy Jameson (72) og Donna Cook (74) nikker ivrig. Begge stemte på Barack Obama i 2008. Cook gjorde det igjen for fire år siden. Men siden da har social security-utbetalingene fra det statlige trygdesystemet stått mer eller mindre på stedet hvil. Helsa er blitt dårligere og utgiftene til medisiner har gått opp.

– Alt er blitt dyrere, unntatt bensinen. Jeg har dårligere og dårligere råd. Nå bruker jeg sparepengene mine, sier Cook, som understreker at hun har jobbet i 36 år.

Hun hadde håpet på en mer behagelig pensjonisttid. Derfor har hun byttet parti, og håper på bedre tider for både USAs og egen økonomi.

Outsiderne

2016-valget blir beskrevet som misnøyens valg, og det at både Donald Trump, republikansk outsider, og Bernie Sanders, en demokratisk sosialist, gjør det så bra, vitner om at et stort antall amerikanske velgere slett ikke er fornøyde med dagens politiske system eller samfunnsutvikling. Både Sanders og Trump lover begge å kjempe mot de store pengenes innflytelse i politikken – Trump ved å finansiere sin egen valgkamp, Sanders ved ikke å ta imot pengegaver fra store selskaper og ved ikke å ha noen såkalt Super-PAC – organisasjoner som kan bruke ubegrenset med penger i valgkampen.

Den så velkjente amerikanske optimismen er ikke lenger like sterk i USA i 2016. Bare 28,4 prosent av amerikanere sier de mener utviklingen i landet går i riktig retning. 14 prosent av amerikanere sier de er fornøyde med sine folkevalgtes jobb i Kongressen i Washington DC. Når en reiser rundt i USA og snakker med amerikanske velgere, føles de rekordlave tallene nesten for høye. Jeg har knapt møtt én velger som sier seg fornøyd med verken Kongressen eller samfunnsutviklingen. Det må i så fall være demokrater som er glad for Barack Obamas omfattende helsereform fra 2010. Det gjelder ikke de tre venninnene på Taco Bell.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer Gud

– Obamacare har vært en katastrofe, sier Cook.

Som pensjonist hadde hun allerede helseforsikring da Obamacare kom. Hun mener medisinene er blitt dyrere.

Kvinnene er også svært bekymret for USAs rolle i verden, og savner et sterkt og mektig USA. Dråpen kom da den amerikanske journalisten og gisselet James Foyley ble halshugget for åpent kamera av terrorgruppen IS i 2014.

– Og Obama bare lot det skje! Obama har knelt for terroristene. Det er vondt å se på, sier Cathy Jameson.

Hun ønsker seg mer Gud i amerikansk politikk. Og lurer på om ikke mannen hun stemte på for bare fire år siden kanskje egentlig er muslim. Jameson mener også Obama har snudd ryggen til Israel, og at atomavtalen med Iran var feil vei å gå.

– Det er som Trump sier, vi må gjøre USA sterkt igjen. Vi må ta landet vårt tilbake, sier Jameson.

– Elsker kvinner

De er alle i 70-årene, og som del av USAs hvite middelklasse har de opplevd enorm vekst og økt velstand i sin levetid. Men de siste tiårene er det blitt litt og litt vanskeligere. Økonomisk ulikhet i USA har skutt i været. Siden 1970-tallet har USAs arbeider- og middelklasse knapt sett noen økning i reallønnen sin. For mange har den falt. Cathy Jameson tror Donald Trump forstår frustrasjonen hennes.

– Av og til føler jeg det som om han snakker rett til meg, til lille meg, sier Jameson.

– Er dere ikke bekymret over måten han snakker om muslimer, mexicanere og kvinner på?

De blir stille. Kanskje litt. Men Faye Algers tror ikke Trump mener noe vondt med det han sier.

– Han elsker kvinner. Han liker Sarah Palin. Og han er på sin tredje kone, legger hun til.

Dystre tider

Det er langt fra det republikanske partiets store helt, Ronald Reagans optimistiske budskap til mange av dagens republikaneres dommedagsprofetier. Etter at Barack Obama ble valgt i 2008, vokste den høyrepopulistiske Tea Party-bevegelsen fram, i protest mot det de mener er et for omfattende statsapparat. Den svært kristenkonservative Ted Cruz er blitt Tea Party-folkets uoffisielle leder, og han vant også noe overraskende nominasjonsvalget i Iowa sist mandag. Som Senator i Kongressen stemmer han nei til alle lovforslag som innebærer en økning i budsjettet, og han har skapt seg mange fiender innad i det republikansk partiets kjerne. I tillegg til store kutt i offentlig pengebruk, er Cruz mot all form for abort, vil forby ekteskap mellom homofile og stenge grensene. At outsiderne Donald Trump og Ted Cruz leder meningsmålingene på republikansk side, tyder på et parti i krise, eller i hvert fall med store uenigheter innad.

– Naturlig endringer

Men det finnes fortsatt moderate republikanere! Myron Dorsey er en av dem, og er ikke med på at partiet er i krise. Han har ikke noe til overs for Donald Trump selv, og stemte på den moderate republikaneren John Kasich, guvernør i Ohio, som ikke har en sjanse i havet i den republikanske nominasjonskampen. Han kunne aldri tenke seg å stemme på den kristenkonservative og kompromissløse Ted Cruz. Men Dorsey er ikke bekymret for partiet sitt.

– Hvis du ser på USAs politiske historie, er det alltid endringer på gang i partiet. Det er normalt, sier Dorsey.

Han er høy, bredskuldret og iført slips og dressjakke. Han medgir at republikanske partiet kanskje har en liten identitetskonflikt på gang, om hva det skal være og stå for. Men Dorsey er mest bekymret for USAs økonomiske politikk, og vil ha en president som har orden på budsjettene og kutter underskuddet. Det er vanskelig i USA, der mange forventer mye av staten, sier Dorsey.

– Samtidig forstår jeg jo at vi ikke kan la folk som blir syke lide slik som de gjør i dag. Det er ikke riktig at du skal bli ruinert hvis du får kreft, sier Dorsey, som vel kan kalles relativt moderat. Han er til og med gift med en demokrat. Kona Kathryn Dorsey har alltid stemt demokratisk, og i år skal hun gi sin stemme til Hillary Clinton. Paret bedyrer at de sjelden krangler om politikk på hjemmebane, selv om de er svært uenige.

LES OGSÅ: Letta over Trumps nedtur? Pass opp for Ted Cruz!

Konservativ konkurranse

Mens ektemann Myron Dorsey legger skylden på Barack Obama, mener Kathryn Dorsey at republikanerne må ta skylden for at samarbeidet mellom USAs to partier har gått helt i stå. Hun er bekymret for utviklingen i det republikanske partiet.

– Det er blitt en konkurranse om å være mest konservativ. Det dytter partiet lenger og lenger til høyre. Hvem er mest kristen? Hvem er mest mot abort? Det er ikke bra, sier Kathryn Dorsey og rister på hodet.

– Til slutt må du være en arisk amerikansk fotballspiller for å høre hjemme her, sukker hun.

Ektemannen smiler. Han er ikke enig. De to har for lengst gitt opp å forsøke å overbevise hverandre om hvilket politisk ståsted som er riktig. En ting er de likevel enige om: Barack Obamas forgjenger George W. Bush gjorde en elendig jobb. Det er han som får skylden for USAs høye budsjettunderskudd.

– Han rotet det til, sier Myron Dorsey.

LES KOMMENTAR: Sanders i maskineriet (Iselin Stalheim Møller)

Mer fra: Reportasje