Byløvene

Rosévin i medvind

En rosévin fra solfylte Provence er perfekt for late sommerdager.

Dagsavisen anmelder

Av Knut-Espen Misje

Ukens sommerlige rekesalat er ganske drikkevennlig og passer godt sammen med lette og friske hvitviner eller roséviner. Lyse øltyper går også bra.

Det som er viktig for at kombinasjonen skal fungere, er at vinen eller ølet ikke er for kraftig for den magre salaten og de sarte rekene. Samtidig skal drikken evne å rense opp etter den majonesbaserte dressingen. Det siste elementet
som er viktig å ta med i beregningen, er at drikken ikke må fremheve de bitre smakene i salaten.

Rosévin er sommervinen fremfor noen, og salget har økt jevnt og trutt de siste årene. I skrivende stund er det godt over 400 ulike roséviner tilgjengelig gjennom Vinmonopolet. Frankrike er det landet med flest av de rosa vinene, og det klassiske franske distriktet i så måte er definitivt Provence. Her har vin vært laget siden Romerrikets tid, og rosévin står for omtrent halvparten av produksjonen.

Minuty Rosé 2015 (varenr. 2150401, kr 169,00, butikkategori 6) er laget av druene Grenache, Cinsault og Tibouren. Eiendommen ligger idyllisk til like utenfor jetsetbyen Saint Tropez, og har cirka 75 hektar med vinmarker. I tillegg til rosévin produseres det både hvitvin og rødvin på eiendommen.

Rosévin lages av røde druer der farge fra drueskallet får trekke ut i mosten en kort tid, før mosten siles av og vinen lages ferdig på samme måte som en hvitvin. Det er viktig at gjæringstemperaturene holdes lave, slik at vinen beholder sin friske aroma.

Vår utvalgte vin har en lys rosa farge og en frisk lukt av røde bær og grønne krydderurter, som harmonerer godt med retten. Nesen fylles av duften av sommer, og drømmen om blått hav ved Rivieraen sniker seg på. Smaken følger opp med en flott bukett av sommerbær. Det sødmefulle fruktpreget sitter som et skudd til de sarte rekene, den sprø og lett bitre salaten og den rike dressingen.