Byløvene

Rågod og rimelig

At det skal være riesling denne uka, sier seg selv. Vi har funnet fram et riktig røverkjøp.

Dagsavisen anmelder

Av Knut-Espen Misje

Maki med friterte torsketunger, avokado, mango, vårløk og wasabimajones er typisk riesling-mat. Sånn er det bare! Spørsmålet er hvilken riesling man skal velge. Riesling lages med stort hell mange steder i verden, med kjerneområdene i Tyskland, Østerrike og Alsace i Frankrike.

I utvelgelsesprosessen legger jeg mest vekt på følgende egenskaper i en vin til denne retten: alder, aromaprofil, grad av druemodning og sødmegrad. Det første først – jeg ønsker meg en ungdommelig vin. Videre ønsker jeg meg en vin med floral og fruktig aroma, helst uten botrytispreg.

Vinen trenger ikke være av topp kvalitet og konsentrasjon. Og den bør ikke ha for høy alkohol. Jeg pleier derfor å styre unna toppvinene, da de ofte fullstendig overkjører maten.

Det siste punktet er graden av sødme. Dette er til en viss grad et personlig anliggende. Men siden dagens rett ikke er veldig sterk, trengs det ikke restsødme.

Valget falt på en tørr, rimelig og vellaget regionsvin fra det tyske området Pfalz. Vinen kommer fra den vanskelige 2014-årgangen, der været gjerne kan oppsummeres slik: for kaldt og for mye regn. I slike år gjelder det å velge produsenter med omhu. I perfekte årganger lager jo de fleste bra vin, så det er i de utfordrende årene de virkelig gode produsentene vinner.

Ukas vin kommer fra den meget gode VDP-produsenten Georg Mosbacher, som holder til i den kjente landsbyen Forst. Her har produsenten omtrent tjue hektar med økologiske vinmarker, deriblant i alle Grand Cru-markene i landsbyene Kirchenstück, Peckstein, Ungeheuer, Jesuiten­garten og Freundstück. Men det er altså produsentens enkleste vin, Riesling Trocken 2014 (varenr. 2011901, kr 129,80, butikkkategori 5) det handler om her. Vinen har en klokkeren nese av epler, sitrus, fersken og spicy gjærpreg. I munnen er den tørr, syrlig og samtidig balansert, lett og frisk med middels lengde. Dette er verdt pengene og litt til!