Byløvene

Lojal medspiller

Liker du din hvitvin kald, tørr, fruktig og rimelig? Da er Soave fra det ledende italienske vindistriktet Veneto akkurat det du ser etter.

Dagsavisen anmelder

Av Knut- Espen Misje

Pasta med tomat, hvitløk, bacon og parmesan er enkelt, smakfullt og vinvennlig. Vi velger italiensk vin til, ikke fordi vi må, bare fordi vi vil.

Vinen kan like gjerne være rød som hvit, det som er viktig, er at den er ung og fruktig – og uten for mye tannin hvis den er rød. Jeg valgte hvitvin denne gangen, en Soave fra den italienske vinregionen Veneto, som ligger i den nordlige delen av Italia. Regionen er massiv og produserer enorme volumer med vin hvert år.

La det være sagt, Soave som vintype er jevnt over blitt bedre i kvalitet de siste årene. Dette henger sammen med at lovene for avling og tillatte druetyper er endret. Og at det faktisk gjøres kontroller av produsentene.

Soave lages i hovedsak av druen Garganega. Det er også tillatt med små mengder Trebbiano og Chardonnay. Vinene faller i to grupper: DOC og den litt høyere kvaliteten DOCG. Den beste sonen med vinmarker har rett til etikettbetegnelsen Classico.

Ukas vin kommer fra produsenten Ca'Rugate. Firmaet er familieeid og har omtrent førti hektar vinmarker. Ca'Rugate Soave Classico San Michele 2014 (varenr. 3313801, kr 134,90, butikkategori 5) er kun laget av druen Garganega, og gjæret i nøytrale ståltanker. Den har lys strågul farge og dufter ungdommelig av engblomster, sitrus og et snev av grønne urter.

Smaken er tørr med middels syre, og vinen er i grunnen ganske lett. Den fremstår som vellaget og godt balansert, og har en behagelig, karakteristisk smak av mandler i ettersmaken. Sammen med maten fungerer vinen godt. Den dominerer på ingen måte, bare holder seg i bakgrunnen og spiller med. Og det holder i massevis.