Byløvene

Full rulle

Oslo er blitt en sykkelby. Selv ute på bar kan man tråkke til.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 2

5

Peloton

Torggata 36

Tlf. 92 15 61 81

Mat              5

Meny           4

Miljø             5

Service        4

Prisnivå       5

– Er det hipsterhelvete eller rett og slett veldig kult?

Byløvene har flere ganger gått forbi Peloton i Torggata og lurt på hva som skjuler seg bak fasaden på stedet som selv påstår de serverer en av byens beste pizzaer. Nå er det kanskje en synd i seg selv å si «gått forbi», men det er i det minste ikke «kjørt forbi». Peloton er nemlig ett av flere stasjonære bevis på at syklistene for alvor har tatt Oslo i bruk, som en del av en grønnere hverdag, som et resultat av en satsing på mindre biler, flere sykkelfelt og ikke minst bysykler. De siste ser du ikke så mange av på Peloton. Denne 200 kvadratmeter store kombinerte baren, restauranten, sykkelverkstedet og treffpunktet er også et synlig eksempel på et sjikt av byens syklister åpenbart mener at sykkel er ensbetydende med modeller som koster like mye som en liten elbil. Vel, tanken er uansett grønn.

Amsterdam har opptil flere, Barcelona har en og Købehavn har kommet etter. I ett år nå har også Oslo hatt to profilerte sykkelbarer, for å kalle dem det. Den første kom på St. Hanshaugen, Café Rouleur, som etter en oppgradering denne sommeren reparerer sykler, selger sykkeldeler, øl, vin og drinker.

– Det er jo et paradoks at man skal sykle og drikke samtidig, mener Byløven, men legger til at syklistene åpenbart holder seg til kaffe eller energidrikker, mens alkoholvarene er mest populære blant gjester uten hjelm på hodet.

Den mye større Peloton – oppkalt etter midtfeltet i et sykkelritt – ble etablert i et annet sykkeltrafikkert kryss, mellom Hausmannsgate og Torggata. Begge stedene har et relativt voksent publikum, som igjen gjør at stemningen er god og rolig. Sistnevnte drives av en gjeng som allerede har flere steder i utelivsløypa rundt Torggata og Youngstoget, og har flere fortrinn utover størrelsen, som kaffeservering fra morgenen av, full lunsjmeny og verksted man selv kan få lov å mekke i. Det i Byløvenes øyne største fortrinnet lander imidlertid pent på bordet – pizzaen.

– Vi får en forsendelse mozzarella en gang i uken. Dere hadde flaks som kom innom mens vi fortsatt hadde noe igjen, sier den blide servitøren og legger ut om filosofien bak Pelotons kjøkken, med løvtynn italiensk bunn, steinovner og råvarer.

Og det er et syn for mozzarellaelskere, eller rettere sagt burrataelskere. En stor pizza som kan deles på to, men som også kan passe som porsjonspizza om du virkelig har syklet på deg den helt store appetitten. Og midt på, en hel, kritthvit og fersk, nesten rennende ost som troner i påvente av at man karver den utover pizzaen med bestikket.

- Det var en fantastisk måte å servere den på. Det kunne blitt nesten vulgert, men det er jo bare vakkert, mener Byløvene, som raskt konstaterer at osten er verdt en uke ventetid.

Burrataen ligner mozzarella og er ikke ulik i smak, og har også en viss mengde mozzarella i seg. Servert på denne måten utgjør den et helt måltid i seg selv, og på en pizza med ambisjoner i såvel sausen som bunnen, er den perfekt. Med flere gode ølsorter å velge mellom, eller en frisk og syrlig eplespritz hvis man vil ha noe litt boblende, blir man fort enig med seg selv om at Peloton må bli en fast holdeplass, sykkel eller ikke. Vi droppet veganpizzaen denne gangen, en spesialitet på menyen som nå skal oppgraderes i en ny meny, og valgte heller pizzaen «Parma», med ingredienser som ifølge navnet gir seg selv. Heller ikke den ble en skuffelse, tvert i mot lever den opp til stedets selvskryt. En av byens beste.

– Og det i et sykkelverksted!

Det er bare å rulle inn, vel vitende om at man ruller mett og fornøyd ut igjen, med en opplevelse av god mat, rolig atmosfære og ikke minst utsikt til alt det som farer forbi i et av byens travleste gatekryss. Med og uten sykkel.