Kultur

Selfie-trenden: Selvbilder

KOMMENTAR: Du som ikke liker fokus på egen person lever sannsynligvis i helt feil århundre.

Mandag starter moteuka på Sjølyst, og på Norsk Moteforum skal Marianne Jemtegård lede en fashion-talk der temaet er selfies – hva selfietrenden har gjort med oss og om hva den sier om tida vi lever i. Det er relevante spørsmål, spesielt i forkant av moteuka og Oslo Runway. Selfies – og avarter som belfie (rompeselfie) og welfie (treningsselfie) og gud vet hva, er først og fremst en radikal omveltning av perspektiv. Der vi før var nysgjerrige på å skue ut, retter vi nå helst blikket inn, på oss selv. For, hva er vel det skjeve tårnet i Pisa eller pyramidene uten deg? Enten du tilhører gruppen rå entusiaster som legger ut fire-fem bilder av seg selv hver dag, eller de som er litt mindre snaphappy er blitt en gjeng med posører i et hverdagsliv fullt av spennende motiver.

Man bli mer bevisst av å ta selfies. For eksempel er jeg blitt uhyre klar over hvilke steder i mitt eget hjem som gir mest flatterende lys for nærbilder. Og hvor det er fint å plassere meg selv sammen med katten. Treffer du en kjendis er du en dust om du ikke ber om selfie med vedkommende, noen ting kan bare ikke oppleves uten fotobevis. Ved restaurantbordet er det alltid en eller to som får panikk for at du skal begynne å spise før de har fått tatt bilder av seg selv med maten. Og skulle du finne på å bake en kake, bør du ikke ha en bad hair day, jeg bare nevner det. Skal jeg være helt crazy kan jeg av og til mistenke at kaker blir bakt og skiturer gått bare fordi det blir fine selfies av det. Du kan også dø av å ta selfies. Det finnes statistikk på ulykker der folk har stått og veivet med selfiesticks på steder de aldri skulle vært.

LES OGSÅ: Stang ut

Under de store moteukene verden rundt går selfieproduksjonen på høygir, med like stort fokus på fusrekkas bekledning som alt som skjer på catwalken. Og selv modeller, de som lever av å bli fotografert, tar selfies under og etter visninger, og backstage snapshots tatt av dem selv er nærmest blitt en del av arbeidsinstruksen. Tror du for eksempel Cara Delevingne og Karlie Kloss hadde vært like populære i dag om de ikke hadde vært vinnere på Instagram og YouTube?

Blir vi mer selvopptatte av selfies? Selvfølgelig. Men med så mye visuell stimulans burde vi også bli mer avanserte i måten vi forholder oss til andres bilder på. Mye tyder på det motsatte. At vi faller for egne knep, på en måte. Vi er blitt mestre i å regissere det vi ønsker å dele av oss selv med andre, og samtidig sier mange at de blir ulykkelige og misfornøyde med å se på bilder fra andre menneskers tilsynelatende perfekte, spennende liv. Så, hvorfor glo da? Jo, fordi Instagram er litt som søtsaker og dop – godt, pirrende og gøy. Litt irriterende og vanedannende. Og noen ganger vondt.

Mer fra: Kultur