Helg

«Vi er brikker i et politisk spill»

Nina Bungum mener politikerne synser og ikke forholder seg til fakta. Både hun og mannen står nå i fare for å miste jobbene sine på Rygge.

Hvem: Nina Bungum

Hvorfor: Rygge-ansatt som har kjempet mot regjeringens flyseteavgift.

Du har levd i uvisshet helt siden flyseteavgiften ble vedtatt i desember. Hvordan har det siste halvåret vært?

– Det har vært utrolig slitsomt å leve i usikkerhet. Min mann jobber også på Rygge. Det har vært vanskelig å planlegge framtida når vi ikke vet hva vi går til.

Hva har du jobbet med på Rygge?

– Jeg begynte å jobbe på flyplassen da den åpnet i 2008. I dag er jeg safety officer. Jeg har også vært vikarierende vaktsjef for Aviator. For meg har Rygge vært en spennende arbeidsplass med et veldig bra arbeidsmiljø.

Hvordan har stemningen vært blant de ansatte den siste uka?

– Veldig trykket. Alle er lei seg og bekymret for framtida. Vi ser på oss selv som brikker i et politisk spill. Det er bittert ikke å bli hørt.

Les også: Fra mammaperm til ledighet

Hvordan vil en nedleggelse av flyplassen prege lokalsamfunnet?

– Jeg er selv fra Rygge og bor der i dag. Når så mange mister jobben sin, får det store, negative ringvirkninger lokalt, men også for områdene rundt Rygge.

Regjeringen sier at avgiften er en del av klimapolitikken. Flytrafikken står for store CO-utslipp. Mener du at det er galt i seg selv å avgiftsbelegge folk som flyr?

– Med denne avgiften vil selskapene bare fly til andre steder og land. Fagmiljøene sier at denne avgiften ikke vil gi noen miljøgevinst. Skal man få utslippene ned, må det løses med internasjonale avtaler. Det nytter ikke med en særnorsk avgift. Rygge er en ny flyplass bygget etter strenge miljøkrav. Vi er nærmere markedene i Europa, flytida blir kortere, utslippene lavere.

Du har møtt statsministeren til debatt. Hvordan synes du hun har håndtert denne saken?

– Det virker ikke som hun har satt seg godt nok inn i hva som er fakta. Hun kommer bare med en fast regle om at de ikke lar seg presse av Ryanair. Da ser hun bort fra alle innspillene som har kommet fra andre aktører i flybransjen, NHO og Konkurransetilsynet. Alle har gitt klar beskjed om hvor negative konsekvenser denne avgiften vil ha. Trine Skei Grande sa at Ryanair brukte avgiften som en unnskyldning for å avslutte virksomheten og at det er markedene i Polen som har sviktet. Det stemmer ikke. Jeg synes det er skummelt at politikerne synser i en så viktig sak.

Venstre og spesielt Trine Skei Grande har fått mye kjeft, men nå har det kommet fram at Frp spilte en hovedrolle. Partiet ville heller ha denne avgiften enn å legge 20 øre ekstra på bensin. Hva tenker du om det?

– Jeg vil først si at jeg tar avstand fra all personlig hets i sosiale medier. Skal man bli tatt seriøst, må man være saklig. De som stemte på Frp må føle seg lurt siden partiet i Østfold har hatt Rygge som en av sine kampsaker. I denne saken skylder alle på hverandre. Ingen tar ansvar.

Hva har denne saken gjort med din tillit til politikerne som styrer landet?

– Den har blitt svekket. Det er skremmende at de ikke hører på eksperter, og at de tar en hastebeslutning for å få budsjettet til å gå opp uten å utrede hva som blir konsekvensene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ryanair sier de legger ned virksomheten på grunn av flyseteavgiften. Tror du det er hovedgrunnen til at de ikke lenger vil fly fra Rygge?

– I motsetning til politikerne vil jeg ikke synse. Ryanair trengte ingen unnskyldning for å flytte sin virksomhet. Det kunne de gjort for lenge siden hvis de ønsket det.

Men det er jo snakk om et lite beløp?

– Flyselskapene opererer i et prissensitivt marked. 35 prosent av dem som flyr til Rygge er turister som har en helt annen økonomi enn norske passasjerer. For en utenlandsk familie kan avgiften være nok til å velge et annet reisemål.

Ryanair har fått massiv kritikk for hvordan de behandler sine ansatte. Hva slags inntrykk har du selv av selskapet?

– Jeg jobber ikke for Ryanair, men i min jobbrelasjon med selskapet opplever jeg at de er ryddige og profesjonelle. Det er alt jeg kan si om den saken.

Hva gjør du hvis Moss lufthavn Rygge blir lagt ned?

– For meg kan det bli vanskelig å finne en jobb i nærmiljøet der jeg får brukt min utdannelse. Vi valgte å bosette oss i Rygge for å være nær familien og fordi det fantes en spennende arbeidsplass her. I verste fall kan en nedleggelse av flyplassen bety at vi må selge boligen og flytte et annet sted.

Er kampen tapt?

– Det ser ikke lyst ut nå. Men jeg har fortsatt et bitte lite håp om at politikerne skal snu. Det er for dumt å legge ned en så stor arbeidsplass i en tid hvor mange mister jobben.

Les også: – Ryanair står igjen som den store vinneren

Mer fra: Helg