Helg

Tviler på at lekene er rene

OL er i gang. Ingrid Kristiansen håper på norsk flaks, men skulle gjerne sett at flere idrettstalent prøvde seg på løp i stedet for langrenn. Selv om konkurransen er mye hardere.

OL i Rio pågår nå. Du følger med?

– Ja, det er alltid morsomt å følge med på idrett, selv om det skjer med en liten bismak nå etter alt som har kommet fram om doping.

Det er mye prat om at Russland er utestengt fra friidrett. Tror du det har gjort lekene dopingfrie?

– Nei. Jeg har ikke noe tro på at alle som stiller er 100 prosent rene. Dessverre. Jeg satt åtte år som styremedlem i Antidoping Norge, og skulle gjerne kunnet sagt det. Men nei.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Er det noen verstinger du mistenker?

– Ikke egentlig. Friidretten er kommet ille ut fordi det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), altså folka helt på toppen, nekter å røpe hvem som har drevet med doping, selv om de åpenbart må ha kjent til at det har skjedd, systematisk og over tid. De tar ikke ansvar, men har tvert imot tatt imot penger for å holde tett. Friidrett er veldig målbare idretter. Så om man plutselig løper eller kaster mye dårligere enn publikum har vendt seg til, er det ikke interessant lenger. Men ett sted må grensen gå, for det som er mulig for et menneske å få til.

Det hadde kanskje vært bedre om man bare så på hvem som kom først i mål, ikke på tidene?

– Kanskje. Men mange jukser for å vinne, ikke for å oppnå bestemte tider. Det er så mange penger i idretten nå. Man kan livberge seg resten av livet på seier, enten man har juksa eller ikke. Altfor mange lar seg friste. Men når jeg ser på OL, ser jeg idretten som idrett, og så håper jeg at de som vinner ikke har juksa for mye.

Det er vel det man må ...

– Ja. Samtidig så må idretten være forsiktig. Om man ikke lenger kan stole på idretten, kan folk like godt finne noe annet å se på. Da forsvinner sponsorene og pengene også.

Har du noen norske favoritter?

– Vi har flere som er gode. Men du må huske at det er veldig mange flere i verden som driver med sommeridrett enn med vinteridrett. Hele verden. Så medaljer innen friidrett tror jeg ikke vi får.

Ingen navn du vil tipse om?

– Håndballjentene gjør det alltid godt, så klart. På friidrettssida har Ingebrigtsen-brødrene vist at de kan gjøre det kjempebra i mesterskap, om alt klaffer. Tar en av dem olympisk poeng, altså at de kommer blant de seks beste, skal vi være kjempefornøyde. Husk at det kun er en sjanse hvert fjerde år på for eksempel 10.000 meter i OL. Man må ha flaks. Det er ikke som langrenn, hvor samme utøver kan få seks gull. I løp er finaleplass stort. Det lureste er uansett ikke å forvente noe. Da blir vi bare skuffa. Bedre å bli positivt overraska. Da Andreas Thorkildsen tok gull i spyd i Aten i 2004, var det ingen som hadde trodd han kom til å vinne. Jeg håper Karoline Bjerkeli Grøvdal gjør det bra på 5.000 og 10.000, men det spørs vel om kenyanerne og etiopierne i tet legger opp til et løp som passer henne. De pleier gå sakte ut og satse på et enormt råkjør mot slutten. Det er ikke Karoline god nok til å takle. Men hvis det blir et jevnt løp, kan hun hevde seg greit.

Forsiktig lunking i mange runder og spurt rett før mål er vel ett eksempel på at ikke all friidrett handler om å sette nye tidsrekorder?

– Ja, jeg lurer på hvorfor de holder på med den der lunkingen. Om det var meg som løp, ville jeg gått hardt ut fra start og sett hvem som ble med. Men sånn er det ingen som løper lenger.

Kommentar: OL-festens mørke bakside (Iselin Stalheim Møller)

Dine norske rekorder på 5.000 og 10.000, pluss hel- og halvmaraton, står ennå, mer enn 30 år senere. Er det fordi vi er en vintersportsnasjon, som sluser alle talenter i kondisjonsidrett over på langrenn i stedet for friidrett?

– Ja, for om du hevder deg på langrenn i Norge, hevder du deg i verdenstoppen. Du kan bli verdensberømt i hele Norge. Jeg tror at mange av talentene vi kunne hatt på løp, forsvinner til langrenn. Langrenn har høyere status, og får mer oppmerksomhet og mediedekning. Faktisk mye mer dekning. Til og med når det er NM i friidrett, slik det var på Askøy siste helga i juli, vises dét i redigert opptak på TV, mens rulleski fra Sandnes vises direkte. Det irriterer meg, at de viser rulleskirenn på TV midt på sommeren, samtidig som andre idretter holder på. Media må sørge for at sommeridretten blir synligere. Vi vet jo alt om hva Therese Johaug spiser til frokost, men knapt noe som helst om Karoline Grøvdal. Mer oppmerksomhet ville også betydd flere sponsorer og bedre økonomi, noe friidretten trenger.

Det står ikke så sprekt til?

– Sammenlignet med langrenn, har friidretten veldig lite. Langrennsløperne reiser på samling en uke i måneden, med full backing fra støtteapparatet. Friidrettsutøverne har ingenting som ligner. Vi har ikke noe friidrettslandslag for løp. Om åtte-ti menn og åtte-ti damer kunne møttes på samlinger og trent sammen, tror jeg alle ville blitt bedre. Men det er det ingen kultur for. Folk trener for seg selv, og i klubbene. Der har friidretten en jobb å gjøre. Vi må lære mer av hverandre.

Mer fra: Helg