Helg

– Politikerne spiller på islamfrykt

Klagestormen mot NRK som benytter en hijabkledd 22-åring som programleder, henger tett sammen med den grumsete debatten om norske verdier, mener Human-Etisk Forbund-profil Jens Brun-Pedersen.

Av Bjørn Steinar Kristiansen

Uten at noen har sett det kommende NRK-programmet «Faten tar valget», har likevel 3.600 av oss klaget til NRK fordi programlederen Faten Mahdi Al-Hussaini bruker hijab. I en kommentar denne uka skrev du at: «Vi må være ærlige. Klagestormen mot NRK handler i virkeligheten om å skape en front mot islam». Utdyp det, Jens Brun-Pedersen.

– I disse Facebook-tider er det lett å fyre opp klageaksjoner, det bør tas med i betraktningen. Men bakteppet her, er jeg redd, er en stemning som er nokså oppisket, ikke minst skapt av politikere som har snakket masse om norske verdier, som synes å ha bakgrunn i en slags islamfrykt.

Mener du islamfrykt hos politikerne eller hos folk flest?

– Politikerne spiller, tidvis dulgt, på en frykt som ligger der. Og vi har miljøer rundt Human Rights Service og Hege Storhaug, for øvrig offentlig finansiert, som spiller på dette kontinuerlig. Dermed har ikke folk fått med seg at NRK har en ryddig og konsekvent holdning til bruk av religiøse symboler i ulike programmer. Selv kulturministeren, som er NRKs generalforsamling, har ikke fått med seg dette – og det er beklagelig. Bortsett fra frykt for islamsk terror, som vi heldigvis er blitt spart for, hva skulle være opphav til islamfrykt hos oss? Islam, kristendom og jødedom er alle abrahamittiske religioner, med samme geografiske opphav, de tilber den sammen guden, og muslimer anerkjenner Jesus som en profet. Det er 148.000 medlemmer av muslimske trossamfunn i Norge, de utgjør 2,8 prosent av befolkningen. I tillegg vet vi at sekulære muslimer og religiøse, unge muslimer arbeider iherdig i Norge for å modernisere religionen, og for å luke ut kvinnefiendtlige holdninger i norske, muslimske miljøer. Som homser i kirken heroisk og med suksess har gjort i Den norske kirke når det gjaldt homosaken. Med dette bakteppet kan man spørre seg om ikke denne aksjonen mot NRK er et uttrykk for hysteri, og om ikke debatten om norske verdier er noe krampaktig og overdreven.

Ja, for du skriver at de mange klagene, som du mener har bakgrunn i at noen vil skape «en front mot islam», bør mane til ettertanke hos politikere «som stadig kommer med dulgte advarsler om «press mot norske verdier». Hva er faren ved at de gjør det, mener du?

– For å bevege meg bort fra vafler og brunost: At man kaller noen verdier norske, er i seg selv en unøyaktighet. Verdier som resulterer i rettsstat, demokrati og menneskerettigheter, er jo basert på fellesverdier vi har på tvers av livssynsforskjeller. Legg merke til hvem som ikke deltar i denne banale debatten. Den norske kirke og flere andre tros- og livssynssamfunn, som virkelig kunne bidratt i en verdidebatt, holder seg for nesa, forståelig nok. Jeg tolker det som et utslag av anstendighet. De vil ikke synke ned i den gjørma denne debatten er, selvfølgelig sterkt påvirket av at det er valgkamp.

Hvordan har vi egentlig endt opp med en debatt som etter ditt syn «i bunn og grunn dreier seg om å sørge for en beskyttelse og en front mot islam»?

– Fordi politikerne ikke har klart å motstå å la seg friste av det som ligger i xenofobi og islamfrykt i store deler av befolkningen. Her mener jeg norske politikere svikter. Mangfoldet, og den berikelsen det skaper i vårt samfunn, er noe vi heller burde hegne om og bevisstgjøre hverandre på, i stedet for å spille på hel- og halvskjulte fordommer, og frykt. Vi bør arbeide mot vi-og-dem-holdninger.

Og hijabklagene mot NRK er et utslag av dette, mener du?

– Ja. Så synes jeg absolutt det er viktig å problematisere hijabbruk både hos barn og unge kvinner. Men som Vårt Land nylig skrev: Det er ikke lenge siden hjemmeværende kvinner ble beskyldt for å være undertrykt. Nå blir kvinner i hijab det samme. Skaut på kvinner i Norge for ikke så veldig lenge siden, er i bunn og grunn en kristen hijab. Jeg vokste selv opp i en kristen menighet der kvinnene måtte være tildekket på hodet når de sto på scenen i bedehuset. Dette er religiøse og kulturelle tradisjoner som innbefatter de fleste religioner.

Mer fra: Helg