Helg

Kampen for tilværelsen

Hvorfor skal det være dårligere betalt å skaffe føde til folket enn å putte kunnskap i hodet på barna våre? spør bonde Ann Merete Furuberg.

Dere har nettopp overlevert krav til Staten i årets jordbruksoppgjør sammen med Bondelaget. Hva er det viktigst å få gjennomslag for?

– At det skal være en bedre fordeling mellom gjennomsnittsbonden og resten av samfunnet, gjennom en inntekt som verdsetter det yrket vi har. De aller største brukene har lenge fått veldig mye mer enn små og mellomstore bruk, som nå må få et inntektsløft. Dernest prioriterer vi økt bruk av norske jordarealer framfor import. Staten må gå inn med ulike virkemidler.

I fjor krevde dere opprinnelig 860 millioner mens Staten tilbød 90. Var det en demonstrasjon?

– Nei. Vi krever hvert år det vi anser som nødvendig for at samfunnet skal ha nok mat og trygg mat uansett regjering. I en krisesituasjon må vi raskt kunne brødfø folket.

Under de blåblå har dere ikke fått i land et eneste oppgjør dere kan anbefale for medlemmene. Har dere trua i år?

– Ja. Tidligere brudd har sammenheng med at vi har sett at resultatet og følgene av det blir fullstendig feil i forhold til det som trengs for å gi bonden nok inntekt, og dernest sikre tilstrekkelig og trygg mat til innbyggerne. Hvis Staten følger opp vedtaket Stortinget gjorde tidligere i uka, er det gode utsikter for å lykkes. Kravet vi har overlevert sammen med Bondelaget er moderat. Hvis vi krever og får det samme som vi krever i år, tar det likevel 12 år før vi tjener det samme som for eksempel lærere og sykepleiere.

Småbrukarlaget jobber for å bedre jordbrukets økonomiske og sosiale rammebetingelser, og øke lokal matproduksjon og foredling. Hvordan er utsiktene for å lykkes framover?

– De blir bedre og bedre. Etter at det nylig ble gjort et historisk vedtak på Stortinget som innebar at bonden skal kunne ha samme inntekt som sammenlignbare grupper i samfunnet, er det grunn til optimisme. Vi må tilbake til 70-tallet for å finne et tilsvarende vedtak. Stortinget har også slått fast at til og med en bonde fortjener ferie, sosiale ordninger og hjelp ved sykdom. Også lokal matproduksjon og foredling er i oppsving. Det er en stor vekst i etterspørselen og noen av de store matvarekjedene har nesten begynt å konkurrere seg imellom om å tilby lokal mat. Til og med Høyre og Frp la ved nyttår fram strategien «opplevelser for enhver smak».

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen inviterte seg selv hjem til deg på Finnskogen i Hedmark for å opplyse seg selv i ulvesaken. Hva sa du til ham?

– Jeg fortalte hvordan det er å leve i et ulverevir, med både bjørn, gaupe, gjerv og ørn, med stadig redsel for angrep på dyr, mennesker og eiendom. I tillegg til rovviltet er vi utsatt for hærverk fra folk uten skrupler med et forskrudd syn på rovdyr. Dette går ut over livskvaliteten for både små og store. Selv om vi opplever inntektstap er det psykiske ofte verst. Helgesen fikk servert finnskogmat og ble tatt med rundt på gården for å se ting ved selvsyn. Jeg hadde også invitert andre som fortalte om sin situasjon. Der og da responderte han veldig bra. Desto mer overraskende er det at alle vedtakene han har gjort i etterkant fremstår som om han ikke fikk med seg noe som helst.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvis du var stortingspolitiker, ville du stemt for mistillitsforslaget mot Helgesen i Stortinget?

– Ja. Saken er dårlig håndtert i tillegg til at stortingsvedtakene ikke er fulgt opp. Da må ministeren gå.

Ser du bort fra muligheten for at Helgesens departement er bedre på lovtolkning enn Stortinget?

– Stortinget er et lovgivende organ. Da er det soleklart at de også har juridisk ekspertise som er kapabel til å gjøre en god faglig vurdering av saken.

Svært mange småbruk ligger i dag øde, uten noen form for drift, mens eierne nekter å selge. Hvilke tiltak vil du foreslå for å få drift på disse gårdene?

– Det første er at eierne må følge opp driveplikten sin. Dernest må kommunene skjerpe seg og bli sterkere i klypa mot eiere som ikke tar ansvar. I dag er det altfor lett å sluntre unna fordi det ikke får noen konsekvenser. I tillegg vil jeg ha på plass en innskjerping av driveplikten i lovverket under konsesjonsbehandlingen i Stortinget om kort tid. Det er utrolig mange som ønsker å kjøpe småbruk. Vi har en egen ansatt som jobber med dette i prosjektet «Bruk for deg». På gardsbruk.no har vi også gratis formidling mellom kjøper og selger. Samtidig driver vi målrettet motivasjonsarbeid for å få eiere til å bruke eller selge brukene sine.

Hvis du bor på et bruk med 50 sauer og 20 kyr. Hva kan du forvente i inntekt?

– I dag vil den ligge et sted mellom 400.000 og 600.000 kroner avhengig av en rekke forhold; hvor i landet bruket ligger, om det er bratt, mye stein, jordas fruktbarhet og klima. Det er viktig å ta i betraktning at denne inntekten skal deles på to, da dette er et bruk som utgjør omtrent to årsverk.

Mer fra: Helg