Helg

Jubler om Valen vinner

Jan Fredrik Karlsen sammenligner seg selv med en ansvarlig fotballtrener når Norge skal heie fram sitt bidrag i Melodi Grand Prix. Han tar fortsatt skylda hvis vi taper.

Du har lovet at Norge skal vinne MGP i år. Hvorfor så stålsikker og hvorfor er det så viktig å vinne?

– Når min arbeidsdag er å være musikksjef for Melodi Grand Prix, når det er mitt ansvar, så må du ha et mål, eller jeg må ha det. Og NRK har et mål for den jobben jeg gjør. Når du har et mål, så må du ha det mest hårete målet man kan ha. Melodi Grand Prix betyr så mye for så mange mennesker og det er så stor interesse rundt dette. Alle vet hvor de var under hvert års Melodi Grand Prix-finale. Men skal jeg være helt korrekt, så har jeg ikke sagt at jeg personlig lover at Norge skal vinne, men jeg har sagt at det er en målsetting vi skal ha om at Norge skal vinne Melodi Grand Prix.

I fjor lovet du også at vi skulle vinne, men bidraget var en flopp. Hvorfor skal vi tro deg denne gangen?

– Nå baserer du spørsmålet på en usannhet igjen. Jeg har sagt at det er en målsetting at Norge skal vinne. I fjor tok vi hele Norge med storm med Agnetes låt. Vi var veldig i takt med min opplevelse av den låten. Det samme skjedde åpenbart ikke i Europa. Men jeg er en fyr som er positivt anlagt. Vi fikk i år inn 1.036 låter. Det er ny rekord i Melodi Grand Prix-sammenheng. I den bunken skal vi finne de ti låtene vi mener er best og som det norske folk skal få høre i den norske finalen, og som det norske folk kan tro på.

Men du tar på deg skylda om vi ikke vinner – igjen?

– Ja, og det er riktig. Min opplevelse er at når jeg har den stillingen jeg har, så søker folk etter noen som tar et ansvar når det ikke går som det skal.

Litt som en fotballtrener?

– Ja. Jeg tenker at noen ganger så foregriper man begivenhetens gang. Jeg antar at også du som journalist har behov for å plassere skyld et sted. Noen har et ansvar. Jeg tar det ansvaret.

I år vil dere ta i bruk en utenlandsk jury for å «ta tempen» på hvilke låter folk i utlandet kan like av de norske bidragene. Hvordan har utvelgelsen av denne juryen foregått? Kan du fortelle litt mer om dette?

– Det har kommet opp som en idé i Melodi Grand Prix-redaksjonen – å se hvordan man kan få en slags touch av Europa og hvilke låter Europa kommer med, og samtidig sette de inn i modus på at de skal se en norsk låt i Eurovision Song Contest. Jeg synes det er en utrolig fin inngang. Det er et ekstra moment som gir oss en pekepinn på hvordan Europa ser på Norge. Det er en inspirasjon. Hvis du vil vite mer om utvelgelsen, snakk med Stig Karlsen. For å se hvordan det blir annerledes, er det å skru på skjermen lørdag 11. mars, så kan du se.

Hvordan er disse utvalgte representantene representative for alle menneskene som bor i disse landene?

– Alle menneskene jobber med Melodi Grand Prix i sine egne land. De er over gjennomsnittet interesserte i Melodi Grand Prix og musikk. De representerer jo ikke alle, men de kan være en fin pekepinn.

Hva mer blir annerledes i år? Har dere utarbeidet noen strategi for å nå ut til flere, som i sosiale medier for eksempel?

– Noen hemmeligheter må vi ha. Det blir sikkert rullet ut etter hvert.

Hva vektlegges når dere velger låter i år? Tenker dere på mangfold eller kjønnsbalanse?

– Jeg starter alltid med å høre på låten først, uten å vite hvem artistene er eller hvem som har sendt inn bidraget. Det er utgangspunktet for meg, men så er Melodi Grand Prix noe som favner veldig bredt. Ti fantastiske ballader er ikke mulig, så du må ha bredde og mangfold og dynamikk som skal stemme for helheten.

Hva gjør du om Kristian Valen vinner?

– Da jubler jeg og gleder meg til å komme til Kiev med Kristian Valen. Men det gjelder for de andre òg.

Mer fra Dagsavisen