Helg

Ikke redd for Trump

Leder for Democrats Abroad Norway, Lisa Cooper, er ikke i tvil om at amerikanernes neste president heter Hillary Clinton.

Demokratenes landsmøte er over. Hvordan vil du oppsummere møtet?

– En suksess. Det har vist at vi er samlet som parti. Alle de viktige demokratene var til stedet, og i en reportasje ble det sagt at 90 prosent av Sanderstilhengerne vil stemme på Hillary Clinton. Det er en viktig faktor at han klarer å få sine egne tilhengere med på å støtte henne.

Men mange av Sanderstilhengerne har sagt at de heller vil la være å stemme, eller stemme på Donald Trump?

– Det blir selvfølgelig noen som kjøper Trumpretorikken om Hillarys dårlige rykte. Det er greit i et demokrati.

Følg Dagsavisen på

og

!

Hva har gjort inntrykk på deg disse dagene?

– Det som har skjedd er historisk. Det sier mye om partiet at vi har den første afroamerikanske presidenten, og nå den første kvinnen som stiller som kandidat. Glasstaket er knust. Jeg fikk nesten tårer i øynene da Hillary sa til nasjonens unge jenter at en gang i framtida blir det en av dere som står her. Mitt favorittutsagn var da Michelle sa «when they go low, we go high» – når de andre går mot lavmål, skal vi heve oss over det. Vi kommer til å savne henne og Obama fælt. Også han holdt en eksepsjonell tale med et frontalangrep på Trump. Vi er ikke her for å bli styrt, vi trenger ikke at noen redder oss. Republikanerne snakket så mye om hvordan ting går til helvete, men på vårt landsmøte var det fokus på håp. Nå skal vi ta tak i ting.

Les også: To møter, to land

Hva skal dere ta tak i?

– Sosial ulikhet, slik det er kommet fram med Sanders. Vi trenger en immigrasjonsreform, og en skattereform hvor de rike skal betale mer skatt og minstelønnen heves. Det er behov for en politireform slik at politiet er trygge og ingen utsettes for rasisme. Vi har en økonomi som går utrolig bra til tross for en dårlig start for Obama. Flere er i jobb nå, men det skal bli enda flere.

Er Hillary Clinton den rette til å gjennomføre dette?

– Mye er likt mellom Hillary og Sanders, det er bare litt ulike grader av ting. Hun vil heve minstelønnen til 12 dollar, han til 15 dollar. Jeg tror han har hatt en god påvirkning.

Nettstedet Wikileaks publiserte nylig bortimot 20.000 eposter som er sendt og mottatt av partiledelsen, og som viser at deler av partiet har prøvd å sabotere valgkampen til Bernie Sanders. Partiets leder Debbie Wasserman Schultz gikk av som en følge av avsløringene. Hva tenker du om dette?

– For det første er det viktig å vite at Sanders var uavhengig fram til valgkampen. Det betyr at ledelsen har hatt Hillary som sitt førstevalg. De har kjent henne gjennom hele hennes karriere, så at det er flere som støtter henne er ingenting å bli overrasket over. Men det er helt forferdelig om de har prøvd å sabotere. E-postene viser at flere ikke liker ham, men det er ikke funnet noe bevis på sabotasje. Jeg er glad for at Schultz gikk av, for det som har skjedd, er feil. Men mediene har glemt at Sanders ikke var demokrat før inntil nylig. Det er litt opportunistisk av ham å komme over til vårt parti. Jeg skjønner godt at ledelsen ikke liker det.

Hvorfor tror du Clinton er mislikt av så mange?

– Det kom godt fram på landsmøtet at hun er mer fokusert på medier og fag enn på å være godt likt. Hun har ikke den samme utstrålingen og er ikke like talefør som Obama, men hun er ekstremt flink og erfaren. Det vises bare ikke alltid på riktig måte. Da dukker det opp ubevisste fordommer mot kvinner, som at hun er en «ice woman». Bill Clinton og Obama har sagt at de skulle ønske vi kunne sett henne i arbeid. Hun må definitivt jobbe med å få en større appell til flere.

Hvilke ringvirkninger kan det ha for det amerikanske samfunnet at en kvinne er presidentkandidat for første gang?

– Hun vil sette høyt på agendaen at kvinner skal besitte nær halvparten av setene i kabinettet. Det vil bli flere kvinnelige politikere i begge partier, og også flere kvinner innenfor det private næringsliv. Det følger av den magiske troen på at hun kunne klare dette.

De fleste meningsmålingene viser at hun bare har et knapt flertall. Hva må til for at hun skal vinne over Trump?

– Det blir spennende å se hva meningsmålingene viser i helgen. Det blir ikke lett, men i innhold blir det en lett match. En debatt mellom dem blir festlig! Han kommer til å fortsette å fortelle løgner, og vi må sørge for å komme med fakta. Som han selv har erfart, handler valgkamp mer om god strategi enn gratis medieoppmerksomhet. Å sanke stemmer i vippestatene er ingen forretningsdeal. Han har ikke noe godt apparat rundt seg.

Er du ikke det minste redd for at Trump kan vinne?

– Absolutt ikke. Jeg har tro på at mine egne folk klarer å gjennomskue ham.

Har ikke demokratenes problem nettopp vært at man overser hva folk tenker?

– Vi har langt flere stemmegivere enn republikanerne. Når du registrerer deg som velger kan du oppgi om du er demokrat eller republikaner. Og når vi presenterer plattformer og politikk framover, har jeg tro på at mine folk vil stemme min vei.

Demokratenes visepresidentkandidat Tim Kaine har røtter i arbeiderklassen, snakker flytende spansk og er senator og tidligere guvernør i vippestaten Virginia. Dette kan gi Demokratene stemmer fra arbeiderklassen og folk med latinamerikansk bakgrunn, men det er uvisst om venstreaktivistene vil omfavne en så moderat politiker. Hva tror du Kaine og Clinton kan oppnå sammen i valginnspurten?

– På republikansk side har man en visepresidentkandidat som er ekstremt til høyre, som vist med den strenge abortloven i sin egen stat. Og han er uerfaren. Kaine er en respektert, godt likt, erfaren kandidat som kommer til å gi velgerne roen.

Clinton er kjent som mer innstilt på krigsdeltakelse enn Obama. Hva kan det bety for situasjonen i Syria og ellers i Midtøsten?

– Hun har sett på flere alternativer enn Obama, men det er ingenting sammenlignet med George Bush. Jeg tror hun vil fokusere på diplomati. Det er overtroisk å tro at det skal endre seg noe særlig, det blir lite intensivering av den aktiviteten som allerede pågår.

Hvordan vil Europa og resten av verden merke det hvis USAs neste president heter Hillary Clinton?

– Det blir gøy at det blir flere damer, med Merkel, May og Hillary. Ellers blir det lite endring. Hun vil gå for dialog, vil støtte våre allianser og vennskap og utvide dem på sin egen måte.

Utvide på hvilken måte?

– Hun har ikke kommet med noen klar innenriks- og utenrikspolitisk plattform utover det hun har sagt tidligere. Det blir spennende. Men hun har skaffet mange gode allianser, og det vil hun fortsette med.

På hvilken måte skal du delta i valgkampen i høst?

– Vi i Democrats Abroad skal ha tre arrangementer på kafeer der vi vil prøve å få folk til å registrere seg. Vi skal delta i debatter og samle medlemmer, før vi avslutter det hele med en kjempestor valgvake.

Hvor mange stemmeberettigede amerikanere er det i Norge?

– Det får vi ikke lov til å si, men det er mange.

Mer fra Dagsavisen