Helg

Han skal få Enga til topps

Om alt går etter Ronny Deilas plan skal Vålerenga slå Rangers om noen sesonger. Han kommer til Vålerenga og Valhall i høst, han skal bare en tur til USA og spille golf med Tutta først.

Vålerenga er den verste klubben du kunne gå til, sa GodsetUnionen på onsdag, fordi VIF og Godset er erkerivaler. Klanen-medlemmer svarte med å si at de aldri har brydd seg om Godset i det hele tatt. Rivaliseringen er i gang?

– He-he. Uten rivalisering i fotballen blir den gørr kjedelig. Det er sånt som gjør fotballen morsom. Snillismen i norsk fotball trenger litt rivalisering og kommentarer. Da jeg var i Skottland var det hundre ganger i forhold til det vi har her hjemme. Det er sånn det skal være, at folk er stolte av laget sitt og har stor patriotisme.

Det konstateres også alt på Twitter at du er førstedivisjonstrener neste år?

– Ja, da blir jeg vel det da. Jeg bryr meg ikke så mye om sånne ting. Resultater er noe man må skape. Jeg har stor tro på at Vålerenga skal holde seg oppe i år.

Det skiller bare et par poeng fra nedrykk opp til sikker plass på tabellen for tida?

– Ja, en situasjon som denne kan snu over en helg. Nå gjelder å få vekk all støyen som har vært i klubben. Det er mange fotballfolk som kjenner seg igjen i situasjonen Vålerenga har vært i, det å holde skuta flytende fra måned til måned. Det påvirker det fotballmessige. Nå kan vi fokusere på sport. Men det kommer til å bli tøft, og krever knallhard jobbing. Det er hardt arbeid og samhold som får folk ut av dette.

Åssen var det å møte Vålerenga for deg tidligere?

– Jeg har hatt mange og tøffe oppgjør mot Vålerenga. Jeg husker spesielt tidlig på 2000-tallet, da var Ullevål et frykta sted. Klanen var massiv. Det er en ting jeg håper vi kan få tilbake. Å få folk tilbake til på stadion i Oslo, og få et produkt som folk har lyst til å se og identifisere seg med. Det handler om verdier og det handler om spillestil.

Hva har du med deg fra tida i Strømsgodset?

– Jeg har masse å takke Godset for. Jeg har tatt med meg masse derfra. Jeg fikk jobbe sammen med utrolig dyktige mennesker, fått masse venner og opplevelser med fansen, og med hele Drammen. Det er jeg evig takknemlig for. Tida i Strømsgodset er mye av grunnen til alt det jeg har opplevd etterpå i Celtic. Det er jo hele fellesskapet i Strømsgodset som har vært med å hjelpe meg fram.

Denne uka tapte Celtic tapte mot knøttlille Lincoln Red Imps fra Gibraltar i Champions League-kvaliken. Da satt Ronny Deila foran TV-en med en øl og skrek, skrev Celtic-fans på Twitter. Gjorde du?

– Jeg gjorde ikke det. Jeg følte for laget og Brendan Rodgers da det skjedde. Jeg vet de kan snu dette. Jeg er ikke bitter på Celtic i det hele tatt. Jeg har mange venner og minner derfra. Celtic er en del av meg, jeg er glad jeg har fått oppleve den kulturen, og unner Celtic alt godt i framtida.

Hva er det hyggeligste minnet fra tida i Celtic?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål. Det er så mange ting. Følelsen av å spille underholdende fotball, være på Celtic Park som rett og slett rocker med 60.000 mennesker på stadion. Være med på store kamper, oppgjørene Celtic-Rangers, spille mot Inter Milan i Europa-ligaen. Vinne to seriemesterskap og cupen. Det var to steintøffe år, men veldig morsomt. Det var en helt syk tid. Det er minner jeg aldri vil glemme.

Hva er drømmen nå, å slå Celtic med Vålerenga i Champions League om noen år?

– Det hadde vært morsommere å slå Rangers. Det hadde Celtic-fansen satt stor pris på.

Hva er forskjellen på norsk og skotsk fotball?

– Den største forskjellen er omfanget. Celtic har 10 millioner fans verden over. Uansett hvor du reiste i verden ble du gjenkjent, av en ire, en skotte eller engelskmann. Det betyr så mye for folk, de lever og ånder for fotballen. Det er mer passion og rivalisering i Skottland, og mer trøkk på stadion, i hvert fall i de fem-seks største klubbene. Fotballen er mer fysisk der, og mer kynisk, men de har dårligere baneforhold. Norge er bedre på relasjoner, og disiplin, men ferdighetsnivået er ganske likt. Kanskje Celtic er litt bedre, som en større klubb.

Når innså du at du hadde talentet for å være trener for andre?

– Det skjønte jeg ganske tidlig. Jeg var juniortrener da jeg var spiller selv, trente juniorlag og jobba med trenerkurs og pedagogikk samtidig som jeg tok lærerutdanning. Folk mente jeg var fersk da jeg var 32 og tok over i Strømsgodset, men jeg hadde seks-sju års erfaring og en ganske bra bakgrunn da.

Vålerenga spiller kvartfinale i cupen mot Strømsgodset i september. Skal du se den?

– Nei, jeg tror jeg ikke det, Jeg skal på en tur til USA og spille golf med Tutta.

Golf med Tutta i USA? Det høres ikke spesielt folkelig ut?

– Golf begynner å bli folkelig det også. Det er en fritidsbeskjeftigelse jeg ikke driver med så ofte.

Mer fra Dagsavisen