Helg

En mann for Mela

Kan man tenke seg et Oslo i august uten Mela? Nei, mener festivalsjef Khalid Salimi, som for 15. gang er klar for nok en utgave av den grenseløse og multikulturelle festivalen.

Vi er midt i Oslos store festivalsesong, der Oslo Jazzfestival snart avløser Øyafestivalen. Men så er det endelig din og Melas tur?

– Ja, og det gleder vi oss til. Det er det som er så bra med Oslo i august: Du får oppleve byens kuleste festivaler!

Og i år er det ingen store kollisjoner mellom festivalene, slik det var i fjor?

– Publikum i Oslo er heldige! De får mange gode musikktilbud, og så kan de avslutte sommeren med Mela, der det ikke er noen inngangsbillett. Mela er et sted hvor man kan både droppe innom, eller planlegge nøye om man vil, for Mela tilbyr noe for enhver smak. Den såkalte «kollisjonen» tidligere har vært litt overdrevet. Oslo-publikummet klarer fint å oppleve flere festivaler samtidig.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hva er spesielt med denne utgaven av Mela, som i år arrangeres for 15. gang på rad?

– Mela startet i 2001 som en sjangeroverskridende og sjangeruavhengig festival. Fra første stund i 2001 inkluderte vi scenekunst, litteratur, dans, samtaler og selvsagt musikk i programmet. Så det er flere ting som trekker folk til Mela: Det er selve programmet, maten og hele atmosfæren rundt Rådhusplassen. Til årets Mela har vi klart å få en skaterampe hvor Guinness-rekordholderen og skatestjernen Adil Luigi vil lære opp de unge på skateboard, og for syklister vil vi sette opp sykkelstativer. «MelaFantasi» utvides dessuten i år, og gir plass til enda flere barn.

Hva kan du si om de store, musikalske trekkplastrene på Melafestivalen i år?

– Den legendariske Ernest Ranglin, multikunstneren Cheickh Lô og afrobeat-trommisen Tony Allen spiller sammen. Den etiopiske stjernen Aster Aweke kommer, selveste Admiral P. er tilbake i Oslo, og på Melascenen kommer Bollywood-popstjernen Imran Khan og den palestinske hiphop dronningen Shadia Mansour, med rapperen M-1 fra Dead Prez. Og ikke minst: Vi får Melas egen samproduksjon med Bugge Wesseltoft sammen med fremtredende musikere fra Pakistan og Norge.

Du virker alltid så travel og alltid på mobilen! Hva er det mest stressende med å arrangere Melafestival i Oslo i august?

– Det er ikke så mye stress lenger, 14 tidligere festivaler har lært oss å finne fram kreative løsninger på problemer som dukker opp. Og så har vi med oss mange dyktige, erfarne folk. Men bevare meg vel … når uforutsette ting dukker opp, ting tar for lang tid, før vi får gjort avtaler med artister vi ønsker oss, jo da, det er nok av situasjoner som får pulsen opp!

Etter 15 år, hva betyr Mela for Oslo som by?

– Mela er Oslos byfestival, og her møtes alle, også de som vanligvis ikke drar på festival. Man kan stikke innom, smake på litt mat, høre på musikk og føle på stemningen. Mela gjennomføres i stor grad på dugnad og mange har et sterkt eierforhold til festivalen, og ser det som et årlig høydepunkt som avslutter sommeren. Mange unge artister får prøvd seg på Melascenen for første gang, etablerte artister møter et nytt publikum her. Oslo er en by hvor det bor mennesker fra hele verden, og det skal gjenspeile seg i festivalen. «Oslo uten Mela er utenkelig», som Aftenposten skrev en gang.

Vi har bak oss en sommer med terrorangrep mot menneskemengder, og festivaler både i Europa og Norge skjerper sikkerheten. «Festivaltafsing» og seksuelle overgrep på festivaler er også blitt mer vanlig. Hva slags tanker gjør du deg om dette, som festivalsjef?

– Det siste først: Seksuelle overgrep er noe av det som opprører meg mest, som medborger, mann og far til en datter. Naturlig nok, etter ulike hendelser, har dette derfor også vært tatt opp hos oss under planleggingen. På Mela skal publikum føle seg trygge! Mela er en familiefestival uten alkoholservering, og mamma og bestemor er faktisk på samme festival. Dette gjør nok at oppførselen til folk på Mela alltid har vært god. Det har vært lite å melde om uro og problemer. Men likevel må vi selvsagt alltid være på vakt.

Mela er gratis og åpen for alle typer mennesker. Men hva slags tiltak gjør Mela for at folk skal kunne føle seg trygge?

– Når det gjelder terrorfrykten så kan vi berolige publikum med at vi har et godt vakthold og godt samarbeid med politiet.

Men Mela er ikke lenger bare en festival. Det nye Melahuset som åpner etter hvert?

– Programmet lanseres om ikke så lenge, og meningen er at Melahuset skal videreføre det kulturelle utvekslingsarbeidet vi har i festivalen. Huset skal være et «community center» for byens befolkning, og det vil blir workshops, konserter, utstillinger og debatter, tilbud til de eldre og til de under 18 år. Vi vil også forsøke å gi plass til de kulturuttrykkene som trenger litt mer raushet fra byen. Det vi vil, er å gjøre Melahuset til en kunnskapsarena der terskelen er lav og miljøet er pulserende.

Så nå blir det Mela hele året?

– Ja, og ordet «Mela» betyr «møteplass», noe Huset også skal være.

Mer fra Dagsavisen