Byløvene

Torsk i taklampa

Det har blitt kokt en og annen bokorm på Litteraturhuset opp gjennom årene. Heldigvis preger ikke det kafeens utmerkede meny.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 3

5

Kafe Oslo - Litteraturhuset

Wergelandsveien 29

Tlf: 21548571

Mat              5
Meny           5
Miljø             4
Service        5
Prisnivå       5

Skillet mellom litteratur og mat er ofte og bokstavelig talt flytende på Litteraturhuset, og ikke bare fordi den smale gangen mellom Kafé Oslos sitteavdeling og husets bokhandel lett lar seg forsere med det være seg et glass eller Ole Robert Sundes siste prosastykke. Det kan skvulpe av gull i begge. Rundt bordene finner man gjerne skrivende mennesker, og ansikter fra bokomslagene blir levende over glassene i mer eller mindre høflig passiar med kolleger, bransjefolk, lesere eller andre vanlige folk som kanskje har dumpet innom for å overvære seminarer om det være seg «Kjærlighetskurs for kvinner» eller situasjonen til afghanske flyktninger – eller rett og slett en litterær debatt, lansering eller opplesing. Du kan også gjøre som Byløvene, gå dit rett og slett for matens og sosialiseringens skyld.

– Jeg vet hva jeg skal ha, nærmest ropes det ut over bordet i dels forundring, dels glede over ideen i seg selv: – Rakfisktartar!

Denne høsten er det 10 år siden Kafé Oslo åpnet som en viktig sosial brikke i det som skulle bli en suksesshistorie uteom det vanlige, en institusjon som brått fylte et tomrom i både byen Oslo og det offentlige ordskiftet i Norge. Fulle hus og tusenvis av arrangementer senere lurer vi i dag på hva vi egentlig gjorde før Litteraturhuset. Hvor gikk vi når saker skulle debatteres og gjennomsnakkes? Visst snakket vi også på Kunstnernes Hus, som også er oppgradert i matveien og som Byløvene besøkte sist uke med stort hell, men for ti år siden tok Litteraturhuset over rollen som den store og ikke minst organiserte samtalens storstue i Oslo. At behovet var prekert, viser framveksten av litteraturhus også i en rekke andre norske byer. Uten at Byløvene har testet dem alle, så er enigheten stor rundt bordet om at det vanskelig skal gjøres å toppe kafétilbudet hos originalen i Oslo.

Stedet, som fortsatt ligger under Tore Namstads vinger, han som blant annet også har Kafé Løve på Det Norske Teatret, har hatt noen vinglete perioder. Nå derimot, har Litteraturhusets avdeling for «ikke-åndelig føde» satt så stø kurs at det begynner å ryktes på byen. Før kunne man «droppe innom», nå er det lurt å bestille bord om du vil spise i ro og mak, uten beskjed om at bordet er bortbestilt om en time. Og selv om silden fortsatt er en bestselger (enten er Ibsen en gjenganger i lokalet eller så er det tidvis store utslag av fyllesyke blant forfattere) er menyen fyldig, moderne og smaksrikt fullendt uansett om du kommer til lunsj eller middag. Sild og potet får du uansett. Det samme gjelder stedets kjente kremete fiskesuppe og den røkte sopplasagnen, som viser seg å være verdt en omvei. Nå i sesongen supplerer også Kafé Oslo menyen med pinnekjøtt og annen julerelatert mat, samt hjort og andebryst, men Byløven har allerede festet blikket på menyens fiskeside, der blant annet torsk og uer lyser fra arket.

Torsken med ertepuré, glaserte rødbeter, brunet smør og bacon trekker vinnerloddet, noe vår hyggelige og belevne servitør sporenstreks sa seg enig i.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Se så fint den deler seg, dette er noe av det beste jeg har smakt av torsk, ørlite julete er den også med ertene og baconet, sier Byløven og fortsetter skrytet til torsken formelig svever oppunder taket mellom de gule taklampene i det enkle og febrile lokalet hvor vadnringen mellom bordene kan bli i overkant sosial.

Det hjelper på førjulsstemningen at han har Aass juleøl i glasset, en fydlig, litt søt og smaksrik mørk øl som støtter torskerettens «umami»-inntrykk. Løvinnen har all konsentrasjon rettet mot først rakfisktartaren, klassisk servert med rødbeter og flatbrød, så sopplasagnen. Begge innfrir til fulle, det samme gjør den gode Sancerren i glasset, også den håndplukket av stedet i tråd med de øvrige råvarene, enten de er flytende eller de plukkes fra byens øverste grossererhylle og norske råvareprodusenter. Også i serveringsleddet ligger det mye god omtanke også mellom linjene på Litteraturhuset, og stemningen er deretter rundt bordene. Duftene av kokt fisk, kjøtt og tunge sauser fyller lokalet og blander seg med lukten av prentet papir. På Litteraturhuset er kanskje maten halve føda, men det er kun de beste bøkene som kan måle seg med den i kvalitet.