Byløvene

Tradisjonell triumf

Viner laget av den italienske druen barbera er blant bestselgerne på Polet. Ukens vin er blant de aller beste i kategorien, og er et must om du ønsker å forstå potensialet i denne druen.

Dagsavisen anmelder

Av Knut-Espen Misje

Reinsdyr servert med stuet sopp og fritert lav er en rett med presise smaker og en profil som krever en vin av klasse. Slik er det. Det aromatiske og magre reinsdyrkjøttet og ukens garnityrer kan godt kombineres med både hvite og røde viner bare man passer på å finne viner av høy kvalitet som matcher rettens fine nyanser. Valget falt på en klassisk rødvin fra Piemonte i Italia fra den tradisjonelle kvalitetsprodusenten Scarpa. Vinen er laget av publikumsfavoritten barbera som finnes i kommersielle (les søte og fruktige) versjoner, men også i moderne eikebomber og mer tradisjonelle og raffinerte utgaver. Ukens vin er definitivt av den raffinerte, tradisjonelle sorten. Vinhuset Scarpa holder til i Nizza som er i hjertet av den beste sub-regionen for barbera-druen asti. Her er kjelleren kjemisk fri for nymotens vinifikasjonsteknikker og små, nye forkullede eikefat.

Ukens vin, Scarpa Barbera d'Asti I Bricchi 2010 (varenummer 9955601, kr 258,00, butikkategori 6) , er en fantastisk vin i kategorien. Den er lagret i store gamle eikefat, botti, av fransk eik fra Allier-skogen i to år før flasketapping. Den er som en drøm både isolert sett og sammen med ukens rett. Selv om vinen har rukket å bli seks år gammel, ser den ut som perfekt kirsebærjuice – ung og pur med høy intensitet uten å være for ekstrahert eller dyp. Deilige kirsebær går igjen i luktbildet med komplekse aroma av kirsebærsteiner, skogsopp, rått kjøtt og urter. Lukten er sykt presis og maner fram vakre bilder av velhengt viltkjøtt og vill skog. På smak er den både behagelig lett og veldig intens, med helt utrolig flott definert smaksbilde og god lengde.

Den dukker opp av ingenting, litt som en ninja, og overrumpler smaksløkene med sylskarp presisjon og lengde. Smakene smelter sammen med kjøttet og soppen som om de var som skapt for hverandre, og vinens syre og finmaskede tanniner løfter kombinasjonen fram. Vinen smaker godt nå, men kan gjerne lagres i åtte til ti år til. Den er et kupp med tanke på prisen, så her er det bare å kjenne sin besøkelsestid.