Byløvene

Sommerdessert med bare to ting

En av mine topp tre sommerdesserter inneholder faktisk bare to ingredienser: norske jordbær og moscatogranité.

Dagsavisen anmelder

Av Øyvind Hjelle

Denne desserten kan muligens titulere seg selv som verdens enkleste, hvis man ser bort fra den ene som er enda enklere – en kurv nyplukkede jordbær er jo en dessert i seg selv.

Tidlig i sesongen spiser jordbær helst 100 prosent naturelle. Deretter vil vi ha dem med iskald fløte. Så kanskje med vaniljesaus, eller krydret med svart pepper og koriander. Noen marinerer bærene i balsamicoeddik eller sukrer dem og serverer dem sammen med sjokoladedesserter.

Ingenting er feil her, men etter et større måltid der beltespennen er justert to ganger og skjorteknappene begynner å knirke faretruende, setter kropp og sjel pris på en enkel, forfriskende, mager og iskald avslutning.

Jordbær har, på linje med asparges, etter hvert blitt en «helårsvare» som plutselig kan dukke opp på tallerkenen midtvinters. Og noen hevder at importbærere smaker like godt som de norske. Vel, de smaker riktignok bedre enn for bare noen få år siden – men sammenlignet de norske jordbærene som har opplevd både sol og regn, kalde netter, varme dager og frisk luft, kan disse harde, bleike, agurksmakende importbærene med 14 dagers holdbarhet bare gå å «ta seg en bolle». Og det er ikke min dessertbolle det er snakk om da.

«Is» kommer i mange utgaver – som parfait, sorbé, iskrem og granité. Sistnevnte er den aller enkleste og trolig den mest forfriskende. Når man lager granité, fryser man inn væske og høvler den opp med gaffel eller lignende når den er bunnfryst.

Fryser man inn rent vann, vil man få en granitthard isblokk. To ingredienser som gjør bunnfryst væske mykere, er sukker og alkohol.

En perfekt væske å bruke er vin, og ikke hvilken som helst vin, men den søte dessertvinen Moscato di Asti. Denne norditalienske vinen smaker allerede friskt av jordbær, og har alle andre elementer som trengs med hensyn til friskhet, syre, sukker og alkohol. Den er ikke så verst i pris heller, rundt 140 kroner, og en flaske holder til minst åtte personer. Dte tilsvarer omtrent prisen på kvalitetsisen du ikke trenger å kjøpe allikevel. Iskald beregning, for ikke å si bær-regning. (NTB tema)

Norske jordbær med moscatogranité

Til 8 personer:
3 kurver norske jordbær
1 flaske Saracco
(Moscato di Asti)

Jordbær: Skyll jordbærene og ta av hamsen. Del dem i to eller tre på tvers. Legg dem i en bolle og overøs dem med granité i det du skal servere. Ikke et sekund før!

Granité: Sett en ildfast porselensform på en stødig plass i fryseren. Hell hele flasken i formen og dekk til med plast. La formen stå til væsken er gjennomfrossen. Dette tar minst 6 timer. Gjør det gjerne dagen før du skal spise den, eller en uke for den saks skyld.

Ta formen ut av fryseren og skrap innholdet til flak med en gaffel eller lignende. Når det er skrapet opp, kan du enten servere graniteen umiddelbart eller beholde den i fryseren til senere. Med andre ord kan denne retten gjøres helt serveringsklar timer før gjestene dukker opp. Hvis du har noen spiselige blomster eller urter for hånden, kan du pynte litt med disse, men det trengs egentlig ikke.