Byløvene

Her får Burgund kamp

Pinot Noir fra Morning­ton Pennin­sula utfordrer sin mer kjente, franske slektning.

Dagsavisen anmelder

Av Knut-Espen Misje

Mager kalvefilet, sprø brissel, rødbeter og morkler er ukas godbit. Min ryggmargsrefleks sier moden champagne, fatgjæret mersault og silkemyk pinot noir fra Volnay. Klassisk fransk, altså. Men så sniker et minne om en vin jeg smakte for et par uker siden seg på. Riktignok pinot noir, men så langt fra fransk som overhodet mulig. Den utrolig flotte vinen var nemlig australsk, og den hadde alle egenskapene vi trenger til ukas rett.

Vinen kommer fra kjølige vinmarker i det relativt ukjente vindistriktet Mornington Penninsula, som ligger sørøst for Melbourne. Her nyter druene godt av kjølige luftstrømmer fra det kalde Sørishavet. De første druene ble plantet i 1886, men vinområdet ble snart nedlagt igjen på grunn av dårlige økonomiske tider, frykt for phylloxera og preferanser for andre vinstiler. Vinproduksjon her ble først gjenopptatt på slutten av 1970-tallet, og området ansees i dag for å være meget lovende for produksjon av Pinot Noir.

Kooyong Wines, som har laget vin siden tidlig på 2000-tallet, dyrker her 20 hektar pinot noir – og i tillegg en del chardonnay og pinot gris. Produsenten er vurdert som en av de aller beste i regionen.

Kooyong Massale Pinot Noir 2012 (varenr. 1152301, kr 219,90, basiskategori 5) kommer som navnet sier fra vinmarken Massale. Vinen er gjæret på fransk maner i åpne gjærkar uten tilsatt gjær, før den modnes i franske eikefat hvorav 12 prosent er nye. Vinen har karakteristisk lys farge og pinot noirs like karakteristiske nese, sammensatt av modne og syrlige røde bær, lette vegetale dufter og en eim av våt skog som passer det stekte kjøttet og de deilige morklene perfekt.

I munnen er den syrlig og lett, men har nok konsentrasjon og tannin til å balansere retten og løfte fram morklene på en helt suveren måte. Denne vinen er en sterk utfordrer for fransk pinot noir.