Byløvene

Fjellfant

Aglianico er blant Italias aller ypperste rødvinsdruer. Ikke hørt om den, sa du? Da bør du få med deg dette.

Dagsavisen anmelder

Av Knut-Espen Misje

Det blir rødvin til ukens lammeribbe, uten tvil. De fleste europeiske vinregioner har kultur for lammekjøtt, og det aromatiske kjøttet passer utmerket med de fleste rødviner med en viss tanninstruktur.

Med tanke på krydderet og de jordlige rødbetene i ukas rett, ble valget en vin med litt høy modning, god fylde og et sødmefullt uttrykk.

Den sparsomt befolkede vinregionen Basilicata ligger klemt mellom Campania, Puglia og Calabria, helt sør på den italienske støvelen. Her inne i fjellheimen, ved foten av den gamle vulkanen Vulture, lager produsenten Azienda Agricola San Martino økologiske viner.

Det vulkanske jordsmonnet er velegnet for produksjon av strukturerte rødviner av druen Aglianico, som ofte blir kalt Sør-Italias Nebbiolo. Det er altså snakk om en tanninrik vin som gjerne trenger en litt kraftig rett å bryne seg på.

San Martino Siir Aglianico del Vulture 2013 (varenr. 3711401, kr 172,50, butikkategori 4) er fra produsentens unge vinstokker. Vinen er spontangjæret, slik praksis ofte er hos økologiske produsenter, og lagret delvis i rustfrie ståltanker og delvis i store gamle eikefat før flasketapping.

Vinens lukt er så varm, rik og eksotisk at du nesten kan lukte den brennhete solen. Aroma av overmoden tørket frukt, plommekompott med eksotiske krydder, svarte oliven og grønne urter spretter ut av glasset. Vinen er åpen og umiddelbar, heller enn diskret og elegant. Akkurat som rettens krydder.

På smak er vinen overraskende syrlig, og de tørre tanninene dominerer smaksbildet. Helt til du har tatt en smak av Øyvinds lammerett. I møtet med den velkrydrede lammeribben, de intense betene og den kremede grønnkålen transformeres den tørre munnfølelsen til en eksplosjon av søt frukt og deilige krydder, og det hele smaker rett og slett rent snop. Du kan trygt si at denne retten løfter vinen ti hakk – og vice versa.